• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Kampanyalı katarakt ameliyatı yedi kişiyi kör etti

Kampanyalı katarakt ameliyatı yedi kişiyi kör etti
Afyonkarahisar'da özel bir sağlık merkezinin ücretsiz muayenesinden geçen 7 köylü gözlerinden oldu.

Köylerine gelen göz tarama aracında katarakt teşhisi konulan hastalar, aynı gün merkezin özel hastanesinde ameliyata alındı. Operasyon sonrası görme duyularını kaybeden 7 kişi, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Afyonkarahisar'da inanılmaz bir sağlık skandalına imza atıldı. Sandıklı ilçesine bağlı iki köyde, göz tarama aracı ile ücretsiz muayeneye çıkan özel sağlık merkezi çalışanları, yaşları 60'ın üzerinde 7 kişiye katarakt teşhisi koydu. Teşhis üzerine aynı gün yine aynı merkezin hastanesinde ameliyata alınan hastalar, operasyon sonrası kör oldu. Hastanede enfeksiyon kaptıklarını ileri süren 7 kişi, görme duyularını kaybettikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sandıklı ilçesine bağlı Hırka ve Emirhisar köylerine gelen özel bir sağlık merkezine ait göz tarama aracı, vatandaşları ücretsiz muayeneden geçirdi. Yapılan muayene sonucu yaşları 60'ın üzerinde bulunan Hırka köyünden Lütfiye Öztürk, Salih Dalkılıç, Emirhisar köyünden Osman Yıldırım, Ahmet Ertürk, İsmet Öztürk, Kamil Öz ve Mehmet Macit'e 'katarakt' teşhisi konuldu. Teşhisin ardından hastane görevlileri, isterlerse kendi hastanelerinde kendi araçlarıyla getirilip götürülerek ameliyatlarının yapılabileceğini söyledi. Bu teklifi kabul eden kişiler, ekim ayının sonlarında söz konusu hastaneye giderek katarakt ameliyatı oldu. Aynı gün taburcu edilerek hastane araçlarıyla köylerine bırakılan şahıslar, bir gün sonra kontrol için götürüldüklerinde, 'ağrı ve yanma' şikâyetlerinde bulundu. Hastane görevlileri yapılan şikâyetleri dikkate alarak ilaç tedavisine başladı. Buradan sonuç alamayan kişiler Afyonkarahisar, Denizli, Konya ve Isparta'da çeşitli hastanelere başvurdular.

Katarakt ameliyatından sonra gözünü tamamen kaybeden 80 yaşındaki Mehmet Macit, "Daha sonra gittiğimiz üniversite hastanesindeki doktorlar, gözümün alınmaması halinde ölümle sonuçlanacak bir durumla karşı karşıya kalabileceğimi söylediler." dedi. Diğer kişiler gibi gözünü kaybetmemek için ilaç tedavisine devam ettiğini belirten 65 yaşındaki Ahmet Ertürk de, "Hadi ben dikkat etmedim, aynı yerde ameliyat olan 7 kişi de mi dikkat etmeyerek gözlerine enfeksiyon kaptırdı. Bunun araştırılmasını ve suçluların cezalandırılmasını istiyorum." diye konuştu. Konuşmakta zorlanan İsmet Öztürk'ün yaşadıklarını ise eşi Yaşar Öztürk anlattı. Öztürk, diğer kişilerle yaşadıkları sıkıntıların aynı olduğunu belirterek eşinin gözünün görmediğini ancak gözü tamamen kaybetmemek için ilaç tedavisine devam ettiklerini söyledi.

Görme duyusunu tamamen kaybeden 70 yaşındaki Lütfiye Öztürk ise her iki günde bir kontrole gittiğini belirterek gözünün yerinde kalması için çalıştıklarını söyledi. Konuşurken oldukça duygulanan ve zaman zaman ağlayan aynı köydeki 75 yaşındaki Salih Dalkılıç da oğlunun kendisini Konya Selçuk Üniversitesi'ne götürerek tedavisini orada yaptırmaya başladığını ancak gözünün görmediğini ifade etti. Gözlerini kaybeden şahıslar, avukatları aracılığı ile cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunurken, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Özel sağlık merkezi yetkilileri ise soruşturma aşamasında olunduğu için açıklama yapamayacaklarını söyledi.

Öte yandan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, bu tür taramaların yasal olduğunu; ancak hastanın illaki taramayı yapan merkeze yönlendirilmesinin de etik açıdan tartışmaya açık olduğunu ifade etti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü, bir özel sağlık merkezinde aynı gün katarakt ameliyatı olan 7 kişinin görme duyularını kaybettiklerine ilişkin basında yer alan haberler üzerine konuyla ilgili inceleme başlattı.
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, katarakt ameliyatı olan 7 kişinin görme yetilerini kaybettikleri iddiasıyla ilgili inceleme başlattıklarını bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Emirhisar köyünde özel bir sağlık merkezine ait göz tarama aracında muayenenin ardından katarak teşhisiyle ameliyat olan 7 kişinin görme yetisini kaybettiği iddiasıyla ilgili inceleme başlattıklarını belirtti.

Yemenici, gezici göz tarama aracında muayene olan bütün vatandaşları Sandıklı Devlet Hastanesi'nde yeniden bir kontrolden geçireceklerini belirtti.

Katarakt teşhisi konulan hastalardan 60 yaşındaki İshak Güleç, namaz kılacağını söyleyerek hastaneden ayrıldığını belirterek, "Bizden ücret almayacaklarını söylediler. Sonra namaz kılacağımı söyledim ve hastaneden ayrıldım. Namazdan geldikten sonra beni çağırmışlar. Beni bulamayınca diğer arkadaşı ameliyata almışlar. Beni içeriye aldılar. Hemşireye ben ameliyat olmak istemiyorum dedim. 'Madem öyleyse bu arkadaşı ameliyat etmeyelim' demiş doktor. Bende o şekilde ameliyat olmadım" dedi.

Ameliyat olanlardan Ahmet Ertürk (65) de, "Gittik Afyon'da bizi ameliyat ettiler. Kontrole gittiğimizde bazılarımızın gözü şişti. O gece yattığımda gözümün içerisine ateş doluyor zannettim. Afyon'a gittim. Doktora 'Ben ölüyorum beni tedavi et' dedim bana bir şeyimin olmadığını söyledi. Biz doktora bağırmaya başlayınca bizi başka bir hastaneye gönderdi. Orada gözümüze damla damlatarak hepimizi tek tek gönderdiler" diye konuştu.

Nethaber

Bu haber toplam 3040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim