• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kamu hastaneleri, yerli tıbbi cihaz üreticilerine sırtını dönüyor

Kamu hastaneleri, yerli tıbbi cihaz üreticilerine sırtını dönüyor
Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri üretiminde Dünya'nın 3. kümelenme merkezi olan Samsun'da bir araya gelerek dernekleşen üreticiler Medikal ve Sağlık Sektör Arama Toplantısı'nın ilkini gerçekleştirdi.

Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri üretiminde Dünya'nın 3. kümelenme merkezi olan Samsun'da bir araya gelerek dernekleşen üreticiler, Medikal ve Sağlık Sektör Arama Toplantısı'nın ilkini gerçekleştirdi. Toplantıda sektörün en büyük sıkıntısının, merkezi idarenin ve kamu hastanelerinin yerli üreticilere gerekli desteği vermemeleri olduğu vurgulandı.

Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın işbirliği ile Tıbbi Cihazlar İmalatçıları, Satıcıları, Teşhis-Tedavi Merkezleri'nin Sorunları ve Çözüm Önerilerinin görüşülmesi amacıyla 1. Ortak Akıl Toplantısı düzenlendi.

Büyük Samsun Oteli'nde gerçekleşen toplantıda kentte kümelenen tıbbi cihaz ve cerrahi el aletlerinin sektörün Dünya'da söz sahibi olabilmesi, yabancı üreticilerle rekabet edebilir hale gelebilmesi, ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilmesi, ihracatını artırması ve büyümesi için neler yapılması gerektiği konuları masaya yatırıldı.

Toplantının ev sahipliğini yapan MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Samsun'un sektördeki yüksek potansiyelini verimli kullanabilmesi için çaba harcadıklarını söyledi.

Dr. Aydemir, kentin Türkiye ve dünya çapında önemli tıbbi malzeme üretim ve satış merkezlerinden biri olma özelliğini geliştirerek sürdürmesi, kümelenme ve işbirliği kültürünün gelişmesi, ortak projeler yürütülmesi, kobilerin rekabet gücünü artırarak yenilikçilik ve girişimcilik kültürünü geliştirmek, ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmasını, şehrin yerel yönetim ve üniversitelerinde bu oluşum içerisinde yer almasını sağlamak, kümelenme konusunda referans oluşturmak ve diğer kümelenme çalışmalarına katkıda bulunmaya çalıştıklarını kaydetti.

SEİS Başkanı Metin Demir, Samsun'daki tıbbi cihaz üretim potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak için işbirliğine hazır olduklarının altını çizdi. Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Eski Başkanı Kamuran Özden, Samsun'da üretilen bir cerrahi aletin Çin'de satıldığını hatırlatarak, kentteki üretimin geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Özden, üretim, rekabet ve ihracat noktasında her zaman yardımcı olabileceğini bildirdi. OKA Başkanı Mevlüt Oral da birlikte çalışma önerisinde bulundu.

MEDİKÜM Kurucu Başkanı ve Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan ise, yerli üreticilerin önünü açılması için merkezi idarenin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Kamu hastanelerinin ise ihalelerde üreticilere bekledikleri opsiyonları sağlamadığının altını çizen Gürkan, "Dünya'da tıbbi cihaz sektörünün ulaştığı işlem hacmi, 417 milyar dolar. Ne yazık ki Samsun ise kümelenme merkezi olarak bundan pay alamıyor. Sektör çok ağır ama emin adımlarla ilerliyor. Yapılmış bir envanter çalışması bile yok. KİK'in ihalelere itiraz oranında yüzde 33'lük oranla tıbbi cihazlar alım itirazında birinci.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde Tıbbi Cihaz Teknik Veri Bankası kurulup, alımlar yapılırken bu veri bankasından sağlanacak kriterler alıma çıkılsın istedik. Ama henüz böyle bir çalışma yok. Bilim insanlarının sektörle çalışmaması sorun olarak devam ediyor.

Kamu hastanelerinde, Başbakanlık genelgesine rağmen uygulanmayan ve işletilmeyen yüzde 15 yerli üretim katkısı, defalarca dile getirmemize rağmen birçok alımlarda uygulanmıyor. Yerli üreticilerin desteklenmesi adına kamu alımlarında yüzde 15 fiyat avantajı uygulamasının uygulanmasını istiyoruz. " şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2832 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim