• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Kamuya yerli kullanım zorunluluğu geliyor

Kamuya yerli kullanım zorunluluğu geliyor
"Yeni bir yasal düzenlemenin içinde kamu alımlarında yerli kullanımların belli oranda zorunluluğunu getiren düzenlemeyi de getirmiş olacağız"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2014 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Kamu alımlarında yerli kullanım zorunluluğunu getireceğiz

Kalkınma planlarında, kamu alımlarında yerli üretimin ve teknolojilerin kullanılmasının koordinasyonu görevinin kendi bakanlığında olduğunu dile getiren Ergün, bu konuyla ilgili çalışmaları ve takipleri sürdürdüklerini vurguladı. Ergün, şöyle konuştu:

"Ancak Kamu İhale Kanunu'nda yapılması gereken bazı değişiklikler var. Onları da hazırladık. Yasama döneminden önceki torba kanunda vardı bu değişiklikler. Maalesef o kanun çok uzadığı için bir takım değişiklikler çıkarıldı onun içinden. Yeni bir yasal düzenlemenin içinde kamu alımlarında yerli kullanımların belli oranda zorunluluğunu getiren düzenlemeyi de getirmiş olacağız. Özellikle Ar-Ge'si Türkiye'de desteklenmiş olan üretimlerin...

Şimdi kamu diyor ki, biz Ar-Ge desteği vermişiz, firma üretim yapmış. Bunu yurt dışına satmış ama yurt içinde kurum, Kamu İhale Kanunu'na göre iş bitirme belgesi istiyor. Çocuk, 'Yahu biz bunu yeni bulduk, icat ettik' diyor. Biz bunu kendi ülkemizde satamayacaksak, kime satacağız? Bu tür blokajların var olduğunu biliyoruz. Takiple biraz çözebiliyoruz ama takip yetmiyor. Yasal altyapı da oluşturmak gerekiyor."

Yurt dışındaki insanlarımızdan çok daha fazla istifade edeceğiz

"Beyin göçü" ile ilgili bir soru üzerine de Ergün, Türkiye'nin yurt dışında çok sayıda araştırmacısı, akademisyeni olduğunu söyledi.

Bunun ilk etapta bir sorun olarak algılandığını ancak gelişen iletişim kanalları sayesinde bu kişilerin hepsiyle temas kurduklarını anlatan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi biz bu bilim adamlarımızın hepsiyle temas halindeyiz. Mutlaka ülkeye gelmeleri gerekmiyor bunların. Gelmeleriyle ilgili de hem YÖK hem üniversiteler hem de TÜBİTAK bünyesinde, onlara yeni çalışma alanları açtık ama onlarla yılda iki kez, iki çalıştay yapıyoruz. Bunu iki senedir başlattık. İlk yaptığımız çalıştayda bu beyin gücünden nasıl yararlanalım diye önerileri aldık ve o öneriler çerçevesinde ikinci toplantıda belirli konular belirledik. İstanbul'da çalıştaylar yaptık. Hem üniversiteler bünyesindeki hem de TÜBİTAK bünyesindeki projelerde bu insanlarımızın yer almasını sağladık. Şu anda bazı üniversitelerde, TÜBİTAK'taki bazı projelerde yurt dışındaki bir çok akademisyenimiz yer alabilmektedir. Mekanizmalardan birisi bu mesela. Ancak belki bunların belirli zamanlarını Türkiye'de geçirebilecekleri, belki hukuki altyapıya da ihtiyaç var. Milli Eğitim Bakanlığı'yla, YÖK'le birlikte yaptığımız bazı çalışmalar da var. O altyapılar oluştuğu zaman, yurt dışındaki insanlarımızdan çok daha fazla istifade etme imkanına sahip olacağız."

Komisyonda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2014 yılı bütçeleri kabul edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3129 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim