• BIST 9552.43
  • Altın 2485.243
  • Dolar 32.5068
  • Euro 34.8706
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Kanser düşmanı yaz meyveleri

Kanser düşmanı yaz meyveleri
İçerdiği lifler, vitamin ve minerallerin yanısıra, tok tutan, zayıflamaya yardımcı olan pekçok yaz meyvesi var.

Bunlardan en önemlisi karpuz. Potasyum deposu incir ve yazın vazgeçilmezi üzüm de diğerleri. Üç meyvenin de ortak özelliği kanseri önleyici etkileri...

Sıcaklarla birlikte artan su ihtiyacımızı karşılar niteliktedir yaz meyveleri. Vitamin ve minerak içerikleri de bir o kadar zengindir. İşte size çok sevilen yaz meyvelerinden karpuz, üzüm ve incir.

A vitamini deposu

Karpuz dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biri olmasını, su içeriği fazlalığına, likopen açısından zengin olmasına, A vitamini ve pek bilinmeyen beta kriptokzantin karotenoidi de dahil olmak üzere karotenoid seviyesinin yüksek olmasına borçludur.
Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun, özellikle yaza özgü yaratılmış olduğunu düşünüyorum, keza yaz mevsiminin vücuda verebileceği olası tüm zararlarından vücüdu korumaya yönelik pek çok bileşen içermektedir. Özellikle su bunlardan birisidir.

Aşırı doyurucudur kilo vermeye yardımcı olur

Pennsylvania State Üniversitesi'nde iştah, doyma ve kilo verme üzerine araştırma yapan Dr. Barbara Rolls'un araştırma bulguları şüphe götürmez niteliktedir: Yüksek hacimli besinler (çok az bir kalori karşılığında çok yer kaplayan besinler olarak tanımlanmaktadır), kilo vermek isteyen insanların en iyi dostlarıdır. Karpuz yüzde 92'si sudur. Rolls, besinlerle alınan suyun çok tatmin edici ve doyurucu olduğunu keşfetmiştir. Örneğin sebze ve suyuyla yapılmış çorba insanları doyurur ve aynı miktar sebzenin içilen bir bardak suyla birlikte yenmesiyle alınan kaloriden çok daha azının vücuda girmesini sağlar. Rolls "Bir tabak sebzeye çorbada olduğu gibi su eklemeniz de, çorbanın verdiği doygunluk bir bardak suyun yanında yediğiniz sebzeden çok daha fazla olur" diyor. Yani su, doğal olarak besin ya da içeceğin içeriğindeyse doygunluk hissi artar ve kişiler sonunda daha az yerler.

İçeriğindeki likopen prostat kanseri riskini düşürür

Ancak karpuza dair söylenebilecek tek iyi şey içeriğindeki su değildir. Karpuz çeşitli araştırmalarda prostat kanseri oluşumunun azalmasıyla ilintili olduğu ispatlanan ve likopen olarak adlandırılan muhteşem bir karotenoidin de kaynağıdır. Wayne State Üniversitesi, Karmanos Kanser Enstitüsü'nde yürütülen bir araştırmada prostat kanseri ameliyatı olacak erkeklere ameliyat öncesinde üç hafta boyunca 30 mg likopen verilmiştir. Likopen takviyesi alan erkekler, almayan kontrol grubundakilere kıyasla daha düşük prostata özel antijen (PSA) seviyesiyle daha az sayıda atak tümöre maruz kalmıştır. Ayrıca tümörleri de daha düşüktür. Diğer araştırmalarda domates ve domates ürününü çok tüketen insanların prostat kanserine daha az yakalandığını göstermiştir ki bu durum büyük oranda domatesteki yüksek likopen içeriğine yorulmuştur. Yapılan pek çok araştırma, likopen seviyesi ile kanse oranının düşmesi üzerine önemli bulgular vermektedir. Her ne kadar pankreas, yemek borusu, göğüs ve serviks kanseri üzerinde koruyucu etkisi görülmüş olsa da en çok prostat, akciğer ve mide kanserinde yararlı olmuştur.

Özetle Karpuz;

Kan basıncını dengeler

Kilo kontrolünü sağlamada ve iştah kontrolünde etkindir

İdrar söktürür

Toksinlerden arındırır

Böbreği üre ve ürat tuzlarından temizleyici özelliği vardır.Kum dökme, taş düşürmeye etkilidir ve böbrekleri çalıştırır

Kansere karşı koruyucu önemli antioksidanlar içerir.

Kalp krizine karşı korur (içeriğindeki yüksek potasyum ve beta karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliği bulunur)

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5730 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim