• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kanser hastası ilk gün ilaç çilesi çekti!

Kanser hastası ilk gün ilaç çilesi çekti!
Yeni uygulamaya göre kanser hastaları artık ilaçlarını hastaneden almak zorunda. Ancak daha ilk günden sorunlar yaşandı. Kemoterapiye girecek hastalar bile ilaçlarını alamadı.

Milliyet'ten Seray Yalçın'ın haberine göre, kanser tedavisi gören hastaların ilaçlarını artık eczanelerden değil, hastanelerden almasına yönelik uygulama daha ilk günden mağduriyetlere yol açtı. İlacını alamayan akciğer kanseri hastası Nihaye Kara, “Yarın kemoterapim var, ne hastane ne eczane ilacımı veriyor, bu bizi ölüme sürüklemek” sözleriyle uygulamaya isyan etti.

Yeni düzenlemeye göre 267 kalem onkoloji ilacı dün itibariyle artık eczanelerden değil kamu hastanelerinden alınacak. Uygulama sadece kamu hastanelerini kapsıyor görünse de, düzenlemede üniversite ve özel hastanelerin bu uygulama dışında olduğuna dair bir açıklama yer almıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği ilk gün korkulan oldu ve hastalar ilaçsız kaldı.  

Hastanelerin onkoloji servislerinde dün ilaç krizi yaşandı. Hastanelerden ilaç alamayan hastalar, eczanelere gitse de MEDULA sistemindeki aksaklık nedeniyle hastalara ilaç verilmedi. Bunun nedeni ise MEDULA sisteminin bütün hastanelere göre revize edilmesi. Üniversite hastanesinde tedavi gören kanser hastasının eczaneden ilaç alması gerekirken, eczaneler sistemdeki aksaklık nedeniyle hastaları geri çevirdi. 

‘Yarın kemoterapi var’

Uygulamaya en büyük tepki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü önünde bekleyen onlarca hastadan geldi. Üniversite hastanesinde tedavi gördükleri için ilaçlarını yine eczanelerden temin edecek olan hastalar, sıcakta gün boyu eczane eczane dolaştı. Onlardan biri de hem kendi hem de eşi kanser hastası olan Nihaye Kara’ydı. “Bugün eczaneye gittik ilaç almak için, sistem kapalı dediler. Yarın kemoterapimiz var, ne hastane ne eczane ilacımı veriyor, bu bizi ölüme sürüklemek” diyen Kara, hastanenin de üniversite hastanesi olduğu için ilaç vermediğini söyledi. 

‘İki gün bekleyemem’ 

Yumurtalık kanseri hastası olan ve 4 yıldır kemoterapi tedavisi gören Güler Hanım ise “İlaçlarım bugünden robota konuyordu, eczane ilaç vermedi hastanenin eczanesine geldim başka yere yönlendirdi. Yarın Sabah 10’da ilacımı almam gerek ama ilaç bulamıyorum. Bir iki güne düzelir dediler, benim bir iki gün bekleyecek vaktim yok” dedi.

Hasta yakını Hakan Yarar da, “Bundan 10 sene önce ilaçlar hastanelerden temin edildiği zaman çok karışıklıklar oluyordu. Sabahın erken saatlerinde sıralara giriliyor, kuyruklar oluyordu. İlaç alamadan giden insanlar vardı. Kanser hastalarını bu hale düşürmeye çalışmak mı istiyorlar? Kanser hastası olan insanlara ayrıcalık tanınmalı, hasta ilacını alamadığı zaman hastalığı ilerliyor, enfeksiyonlara açık hale geliyor, bu onları ölüme sürüklemek olur” şeklinde konuştu.

Uygulamaya dahil olan Haseki eğitim Araştırma Hastanesi’nde ise bugünlük bir sorun yok, hastane yetkililerinden ve hastalardan aldığımız bilgilere göre, hastaların ilaçları bir gün önceden yazdırılmış ve ilaçlar temin edilmiş ancak yetkililer ve hastalar yine de endişeli. Hastane eczanesinde ilaçların bitmesi durumunda hastaların ilaçları alamama sorunuyla karşılaşacakları söz konusu.

‘Uygulamanın bir mantığı yok’

Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör: Uygulamanın bir mantığı yok. Bugüne kadar hastalar rahatlıkla eczanelerden ilaçlarını alıyordu, bugünden itibaren bu işi hastaneler yükleniyor. Temelde en büyük sorun kamu hastanelerinin bütçelerinin az olması nedeniyle yüksek bütçeli kanser ilaçlarını karşılamada güçlük çekecek olması. Hastaneler bu uygulamaya henüz hazır değil. Bu uygulama sağlıkta tasarruf tedbirleriyse bu çok tehlikeli. Kemoterapi gibi temel tedavi konusunda tasarrufu gözetmek çok yanlış. Öyleyse eldeki ilaçlarla tedavi yoluna gidilecek, hastaya göre tedavi değil, ilaca göre tedavi olacak.

Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay: Yürüyen bir sistem vardı ve kanser hastaları ilaçlarını rahatlıkla alıyordu. Yeni uygulama sadece kamu hastanelerine ilişkin düzenlenmiş aldı, bu düzenlemeyle birlikte bizim MEDULA sistemimizde sorunlar oldu. Kanser hastaları mağdur edilmiş vaziyette. Hastalar bürokrasiye kurban edildi. Bu hastanelerin düzenli ve stoklu olarak ilaçları bulunduracaklarından endişeliyiz, ilaçları eczanelerden daha hızlı temin etmek dururken ihaleyi tercih ettiler, hekimin uygun bulduğu ilaç yerine başka ilaçlar verilebilir. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6205 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim