• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kanser hastasi olduğumu öğrendim ne yapmaliyim?

Kanser hastasi olduğumu öğrendim ne yapmaliyim?
Yaşam uzun bir yolculuksa, bu yolcuğun kimi yan yolları vardır. Bu yan yollardan biride kanserle yaşam yolu. Kendimizin veya yakınımızın kanser olduğunu öğrendiğimizde ilk akla gelen soru ‘neden ben?’ veya yakınımızsa ‘neden o ?’ sorularıdır.

Neden ben sorusunun bilimsel bir çok açıklaması olabilir. Çünkü insan vücudunda her gün binlerce kanser hücresi oluşur ve bunlardan biri savunma sisteminizden kaçmış olabilir. Genetik yatkınlığınız vardır bu hücrelerden diğer insanlardan daha fazla üretiyor olabilirsiniz. Yaşam tarzı alışkanlığınız bunun nedeni olabilir. Sigara alışkanlığı tek başına kanserin en önemli nedenlerinden biridir. Yine fiziksel aktivitenin azlığıda bunun nedeni olabilir. Bazende hiç bir neden yoktur.

Bu hastalığın sizi cezalandırmak için başınıza geldiğini düşünebilirsiniz. Oysa kanser hergün her kişide her an oluşabilecek bir hastalık. Örneğin yeterince yaşayan her erkek prostat kanseri olur. Her sekiz kadından birinde meme kanseri gelişir. Bu hastalıklardan biride size denk gelmiş olabilir.
Hastalığı ilk öğrendiğinizde, çoğu zaman ülkemizde hasta yakınlarına söylenir, ilk tepkiniz acaba tanı doğrumu sorusu olabilir. Kanser tanısı sizden bir doku örneği alınarak yani biyopsi yapılarak tanı konabilir. Yada ameliyat ile alınan örneklerden olabilir. Bu örnekler patoloji doktorları tarafından ayrıntılı incelenmektedir ve kanser tanısını patologlar dikkatli bir şekilde incelerler. Başka bir doktordan tavsiye almak her hastanın hakkıdır. Fakat bunun için tedaviye başlama süresini çok uzatmamak gerekir. Özelikle başka şehirler ve uzun randevu süreleri erken dönemde tedavi edilebilecek hastaların gecikme nedeni ile kaybedilmelerine bile neden olabilir.

Tanıyı öğrendikten sonra hastalar için ikinci soru nerede tedavi olacağına karar vermektir. Bu sorunun cevabı hastanın hastalığına ve evresine göre değişebilir. Sosyal destek kanser hastasının tedavisinde önemlidir. Çünkü tedavi süresi hastalık evresine göre değişebilir. Bu sürenin kısa olmayacağını göz önünde bulundurulmalıdır.

İkinci etken tedavi merkezi ile yaşanılan yer arasındaki uzaklıktır. Tedavi ister cerrahi ister kemoterapi gibi bir tedavi olsun yan etkileri ve komplikasyonları olacaktır. Oluşan bir yan etki veya komplikasyonu tedaviyi yapan doktor en iyi bilir. Çünkü verilen tedavinin süresi veya yapılan ameliyatta neler yapıldığını en iyi tedaviyi yapan doktor bilir.

Üçüncü etken tedaviyi yapan merkezin imkanlarıdır. Her kanser hastalığı çeşidinin tedavisi aynı değidir. Aynı hastalığın her aşamasının tedaviside aynı değildir. Meme, barsak, deri, beyin, kas dokusunda oluşan kanserlerin cerrrahi tedavisi hastanemizde olduğu gibi bir çok hastanede yapılabilmektedir. Eğer metastatik evrede ve kemoterapi verilmesi gereken hasta varsa buda medikal onkoloji uzmanın olduğu hastanelerde uygulanbilir. Eğer tedavinizin başvurduğunuz hastanede yapılamayacaksa bunu doktorunuz size söyleyecektir.

Yazıma son verirken tüm hastalara acil şifalar diliyorum.

Uzm.Dr. Mustafa Yıldırım
Batman Bölge Devlet Hastanesi
Medikal Onkoloji

Bu haber toplam 29924 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim