• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Kanser hastasının ilaç mücadelesi

Kanser hastasının ilaç mücadelesi
Bir yıl önce kanser hastası olan Sadık Soğuksu tedavisinde kullanacağı ilacın fiyatının 24 bin lira olduğunu öğrenince çok şaşırdı.

Üstelik bu ilaçtan tam altı kutu alması gerekiyordu. Ancak Soğuksu toplam 140 bin lira tutan bu ilacı Hindistan’da beş yüz dolara buldu.

Kanser hastası Sadık Soğuksu’nun hastalığının tedavisinde kullanacağı bir ilacı bulmak için Türkiye’den Hindistan’a uzanan mücadelesi ilaç şirketlerinin fahiş kârlarının ulaştığı boyutu gösteriyor. Soğuksu’nun hastalığının tedavisinde kullanacağı Lenomid 25 adlı ilaç Türkiye’de 24 bin liraya satılıyordu. Ancak Soğuksu uzun bir mücadele sonucunda ilacın Hindistan’daki tek üreticisine ulaştı. Ve Türkiye’de 24 bin liraya satılan ilacı bu ülkeden 500 dolara getirtti.

Bir ilaç bulma öyküsü

İstanbul’da otomotiv parçaları satan bir şirketin sahibi olan işadamı Soğuksu kanser ile gittiği İngiltere gezisinde karşılaştı. Bu ülkede bulunduğu sırada sırtına giren ağrı ile hastaneye giden işadamına önce teşhis konamadı. Uzun bir araştırma sonucunda Soğuksu’nun ilik kanseri olduğu anlaşıldı.

Kutusu 24 bin lira

Maddi durumu bu tedaviyi karşılayacak güçte olan Soğuksu bütün tedavi masraflarını cebinden ödeyerek tedavisine başladı. Soğuksu’ya bu tedavi sürecinde ilik naklide yapıldı. Ardından tedavisini yapan doktoru Burhan Ferhanoğlu, Soğuksu’ya kanserli hücreleri temizleyecek bir ilaç yazdı. Bu ilaç Lenolid 25 adıyla bilinen kanser tedavisinde kullanılan bir ilaçtı. Soğuksu ilacı almak için daha önceki ilaçlarını da aldığı eczanesine gittiğinde öğrendiği fiyat ile şok oldu. İlaçlarını aldığı eczane bu ilacın fiyatını 24 bin lira olduğunu söyledi. Bu ilaçtan altı kutu alması gereken hastanın önüne toplam 140 bin lira gibi bir maliyet çıkıyordu.

İthaline daha sonra izin verildi

Soğuksu’nun bu ilacı almak istediği 2009 yılında bu ilaç Türkiye’ye ithal edilmiyordu. İlaç yeni bir ilaçtı ve Sağlık Bakanlığı henüz ithaline izin vermemişti. Bazı eczaneler ilacı hastaların isteği üzerine özel olarak yurtdışından getiriyordu. İlacı bulmak isteyen Soğuksu ilacın ABD ve Avrupa’da bulunduğunu tespit etti. İlaç AB ülkelerinde dokuz bin Euro’ya, ABD’de 14 bin dolara satılıyordu. Soğuksu, ilacın dünyada tek bir üreticisinin Hindistan’da Natco adlı firma olduğunu öğrendi.

Hindistan’dan getirtti

Bu nedenle Hindistan’daki firma ile iletişime geçen Soğuksu ilacı almak istediğini bu firmaya talep etti. Konuştuğu firma yetkilisi ilacın yetkili olmayan kişilere satılamayacağını, hasta olduğuna dair raporları göndermesi gerektiğini söyledi. Bu raporları gönderen Soğuksu’ya ilacın satılacağı bildirildi. Soğuksu ilacın satın alınması için daha önce iş yaptığı Bombay’da bulunan bir şirketten yardım istedi. İlacın parasını bu şirket ödeyecek ilaç kurye ile Soğuksu’nun tanıdığı bir THY pilotunun kaldığı otele teslim edilecekti. Bütün bu bürokratik engelleri de aşan Soğuksu ilacın fiyatını sordu.

Kutusu 24 bin yerine 500 dolar

Daha önceki deneyimlerinden dolayı sıkı bir pazarlığa hazırlanan Soğuksu aldığı 500 Dolar cevabı ile şok oldu. Üstelik Türkiye’de 24 bin liraya satılan kutuda 20 kapsül bulunurken Hindistan’dan gelecek olan kutularda 28 tane bulunuyordu. Yani altı kutu yerine dört kutu alması yetecekti. Ve Sadık Soğuksu 150 bin lira ödeyeceği ilacı Hindistan’dan iki bin dolara almış oldu. Soğuksu “Yıllardır ticaretle uğraşırım fakat böyle bir kâr marjı görmedim. Üstelik bu parayı aracı firmalar alıyor. İlaç Avrupa’da da pahalı satılıyor ama oralarda sosyal güvenlik çok güçlü. Bizim ülkemizde ise tamamen hastalar kendi çabaları ile bu ilacı alıyor” diye konuşuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2294 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim