• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'Kanser ilaçları temininde problem yok'

'Kanser ilaçları temininde problem yok'
Kanser ilaçlarının eczaneler yerine hastanelerden alınmasına yönelik düzenleme dün itibarıyla uygulanmaya başladı. İlk günde ilaçları sıkıntısız temin ettiklerini söyleyen hastalar ve yakınları, "Şu an problem yok ama ileride ne olur bilmiyoruz" dedi.

Burak Dursun

Yeni düzenlemeyle kanser tedavisi gören hastalar, 178 onkoloji ilacını artık eczanelerden alamayacak. Hastalara ilaçlar tedavi gördükleri Hastanede, boy ve kiloları hesaplanarak miligram bazında verilecek. Yeni uygulama aslında 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi ama sisteme uyum sağlanması için 20 Temmuz'a kadar geçiş süresi tanındı. O sürenin dolduğu dün, İstanbul'daki hastanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmadı. Okmeydanı eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin onkoloji servislerinde hastalar ilaçlarını alabildi. Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, ağız yoluyla alınan kapsüllerin eczanelerden temin edileceğini belirtti.

'Ölmek istemiyorum'

Beyninde tümör oluşan İmran Hocaoğlu'nun yakını Ferit Hocaoğlu, "3 seans ağızdan, 2 seanstır da damardan ilaç alıyor. bugün de kemoterapi gördük. İlaçlarımızı herhangi bir sıkıntı yaşamadan alıyoruz" dedi. 64 yaşında olan ve böbreğindeki tümör nedeniyle onkoloji servisinde tedavi gören Mahize Köse de, "64 yaşındayım ve her pazartesi kemoterapi görüyorum. Daha yaşamak istiyorum bunun için gidip geliyorum. Kemoterapi ilaçlarını kızım gidip çevredeki eczanelerden alıyor. Şu an için bir aksaklık yaşamadık" diye konuştu. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kemoterapi gören Özge Güler de, "1 senedir tedavi görüyorum. Kanser ilaçlarımızı hastane veriyor. Daha önce de böyle alıyorduk bir sıkıntı yaşamadık" ifadelerini kullandı.

'Biz de bilmiyoruz'

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi çevresindeki eczanede çalışan Çetin Karademiroğlu, "Bugün daha kanser ilacı satmadık, konuyu bizde net olarak bilmiyoruz" dedi. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi içinde bulunan eczaneden alınan bilgiye göre uygulama şu anda üniversite hastanelerine kapsamıyor.

'Sıkıntı yaşanabilir'

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Ensitütüsü'nde görevli onkolog Dr. Yavuz Dizdar, "Bunun yapılma amacı ilaçları ihale üzerinden dağıtmak. İhaleye sokunca fiyat kırılacaktı ama bu uygulanabilir bir şey değil. Bir ilaç kaldırıldığı zaman başları ağrır" değerlendirmesini yaptı.

'Soğukta bekletilmeli'

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak "Uygulama sıkıntı olduğu için 1 Temmuz'dan 20 Temmuz'a ertelendi. Bu ilaçların soğuk dolaplarda bekletilmesi gerekiyor, bu uygulamada birçok sorun çıkabilir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2578 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim