• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

'Kanser ileride şeker hastalığı gibi olacak'

'Kanser ileride şeker hastalığı gibi olacak'
Prof. Dr. Engin Ulukaya, kanserin tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, yapılan çalışmalarla şeker hastalığı gibi ilaçlarla geçirilebileceğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi, Multidisipliner Kanser Araştırma Grubu’nda yapılan araştırmalarla kanserli kök hücre tedavisinde önemli başarılara imza atan ekipte yer alan Prof. Dr. Engin Ulukaya, tümör biyologlarının en büyük hayalinin kanserli hücreyi yok etmek olduğunu dile getirdi. Kök hücrelerin yok edilmesiyle çok uzun süreli yaşamların gerçekleşeceğini kaydeden Prof. Dr. Ulukaya, "Kanser belki ileride şeker hastalığı gibi olacak. Kanser var olacak ama 20-25 yıl daha uzun yaşayacağız. Tüm çalışmaların amacı kanseri diyabet gibi bir hastalığa dönüştürmek. Çünkü ben 10 yıl önce İngiltere’den geldiğimde 'Kanserin sonu geldi artık' diyordum. Şimdi 'Kanser ne kadar zormuş, gittikçe daha da zorlaştı' diyorum" dedi.

KANSERİ TAMAMEN YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Kanseri tamamen yok etmenin çok zor ve bunun birçok nedeni olduğunu bilgileri arttıkça gördüklerini kaydeden Prof. Dr. Ulukaya, "Hangi gen? Mutasyon mu? Genetik, epigenetik mi? Kanser kök hücrenin kendisi mi? Yaşam faktörleri mi? Beslenme mi? Kanser hücresinde o kadar çok bozuk şey var ki hangi birisini düzelteceksiniz? Zor bir hastalıkla karşı karşıyayız. Bu tamamen yok edilemeyecek. Bazen basında duyulanlar çok gerçeği yansıtmıyor. Kanserli hücreyi öldürmek en büyük ümidimiz. Başarılırsa daha uzun yaşam süreleri olacak. Kanser hastası ilaç almadan belki arada koruyucu ilaçlar alarak rahatlıkla yaşayabilecek" diye konuştu.

'ANTİOKSİDANLAR BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİNİ YOK EDEBİLİR'

Vücudun bağışıklığını arttırmak ve kansere karşı korunmak için kullanılan antioksidan tabletlerin ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ulukaya şunları söyledi:

"İngiltere’de doktora öğrencisi olduğum yıllarda evinde kaldığım İngiliz aileye koruyucu etkisi olduğunu düşündüğüm antioksidan tabletlerden hediye ettim. Şimdi asla böyle bir şey düşünmüyorum. Ünlü Nobel ödüllü biyolog James Watson da 'Antioksidanları fazla alırsanız kanser riskiniz artar' diye açıklama yaptı. Haklıydı. Yüksek dozda alındığında antioksidan değil pro-oksidan denilen tam tersi bir oksitleyici hale geliyor. DNA’nız oksitlendiği zaman kırılır, hastalıklar, mutasyonlar olur. Kanserin nedenlerinden biri de bu. Gün içinde hücrelerimiz devamlı ölüyor. DNA’daki kritik hasarlanmaları vücut tamir ediyor. Bağışıklık sistemimiz mutasyona uğramış hücreleri tanıyıp öldürüyor. Ama fazla antioksidan alırsanız bağışıklık hücresini yok etmiş oluyorsunuz. Karoten tabletler, E vitamini, C vitamini gibi tabletlerini sağlıklı hücrelere nasıl zarar verdiğini bilemezsiniz. Bu yüzden antioksidan tabletleri tavsiye etmiyorum." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2641 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim