• BIST 9524.59
  • Altın 2486.678
  • Dolar 32.5356
  • Euro 34.6863
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Kanser tedavilerinde yeni ilaçlar umut veriyor

Kanser tedavilerinde yeni ilaçlar umut veriyor
4. Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu Kongresi (4th Congress of the Mediterranean Multidisiplinary Oncology Forum-MMOF) 'nde İmmuno-onkoloji ilaçlarının önemine ve tedaviye olan etkisine dikkat çekildi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, Eski Avrupa Kanser Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Paris Kosmidis, Yunanistan Metropolitan Hastanesi Onkoloji Departmanı Direktörü Prof. Dr. Dimitrios Bafaloukos ve Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başak Oyan Uluç’un katılımıyla, 4. Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu Kongresi kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, immuno-onkoloji ilaçları için Sağlık Bakanlığı'na başvurulduğunu söyleyerek, bu ilaçlar için insani kullanım programları açıldığını belirtti. Şu anda birçok klinik araştırmanın olduğuna dikkat çeken Demir, böbrek kanserleriyle ilgili bu ilaçların onaylanarak, Türkiye'de yeni bir klinik çalışma alanı açıldığını, böbrekte ve melanomda insani kullanım programının açık olduğunu söyledi.

KANSERDE COĞRAFİ FARKLILIKLAR ÖNEM TAŞIYOR

MMOF’un yaklaşık 800 üyesi olan bir onkoloji birliği olduğunu söyleyen Demir, “Klinik onkolojinin çok önemli bir yanı da coğrafi farklılıklar göstermesidir. Bazı kanser türleri, bazı coğrafyalarda daha sık karşımıza çıkıyor. Akdeniz ülkelerinde özellikle akciğer, mide, karaciğer ve mesene kanserleri batı toplumlarına oranla daha sık görülüyor. Kongremizde bu bölgesel farklılık gösteren kanser türlerini, masaya yatırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Global onkolojiden bölgesel onkolojiye geçiş yaşandığını dile getiren Demir, "Mide kanseri bütün dünyada görülüyor ama bizim coğrafyamızda görülen tümörler batı coğrafyasından farklı. Batı coğrafyasında önemsenmeyen, artık üzerlerinde çok fazla çalışma, araştırma yapılmayan tümörler bizim coğrafyamızda hala çok etkili. Örneğin mide kanseriyle, karaciğer kanseriyle ilgili ABD'de artık çok az araştırma yapılıyor ama bu kanserler bizim bulunduğumuz coğrafyada yani Mısır'da, Türkiye'de, Yunanistan'da, Balkanlar'da hala önemli kanserler" diye konuştu.

ÖNEMİNİ KORUYAN HASTALIKLAR MASAYA YATIRILDI

Demir, toplantıların birinci amacının, dünya genelinde önemini zamanla yitirmiş olsa da bölge için hala önemini koruyan hastalıkların tartışılması olduğunu belirtti.

Onkolojik tedavilerin çok hızlı değiştiğini ve hedefli tedavilerin ardından immuno-onkoloji, bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlarla tedaviye geçildiğini anlatan Demir, onkolojide değişimin mali külfet getirdiğini, ilaçların fiyatlarının kemoterapi ilaçlarına oranla 100 kat artığını, toplantıda ilaçların artan maliyetinin nasıl karşılanabileceği konusunun da ele alınacağını dile getirdi.

Demir, immuno-onkoloji ilaçları için Sağlık Bakanlığı'na başvurulduğunu belirterek, "Bu ilaçlar için insani kullanım programları açıldı. Yani bugün geri ödeme programında olmasa bile başvurulabiliyor. Şu anda birçok da klinik araştırma var. Örneğin böbrek kanserleriyle ilgili bu ilaçlar onaylandı ve Türkiye'de yeni bir klinik çalışma açıldı. Böbrekte ve melanomda insani kullanım programı açık" dedi.

ÇALIŞMALAR HASTALARA UMUT VERMEYE DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Paris Kosmidis ise onkolojinin yeni alanı olan immuno-onkolojiye değinerek, akciğer gibi belli tümör gruplarında bu tedavi uygulandığı zaman, eskiden hastalık ileri evrede dahi olsa hasta 1 yıl yaşatılabilirken, bugün çok daha uzun yıllar yaşatılabildiğini ve çok az yan etkinin ortaya çıktığını söyledi. Kemoterapiye oranla söz konusu ilaçların yaşam süresini artırdığını belirten Kosmidis, çalışmaların umut verici şekilde devam ettiğini, hastaya doğru ilaç vererek, maliyetlerin düşürülebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Dimitris Bafaloukos de, artan yaşam sürelerine dikkat çekerek, “2010 yılından önce melanoma hastalarında sağ kalım oranı 3- 6 ay arasındaydı, bu yeni kuşak ilaçlarla 3-6 yıl yaşatabildiğimiz hastalar oldu. Hatta bir grup hastayı 10 yıldan daha uzun yaşatabiliyoruz. Yoğun çalışmalar sürüyor ve iyi gelişmeler bekleniyor” diye konuştu.

AKCİĞER KANSERİNDE UMUT İMMÜNOTERAPİ’DE

İmmünoterapi alanında çok hızlı ve etkili gelişmeler yaşandığının altını çizen Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, kanser immünoterapisindeki son gelişmeler hakkında şunları söyledi:

“Bir kişiye kanser tanısı konulmuşsa, bu bağışıklık sistemi hücrelerinin kanserleşmiş hücreleri tanıma veya yok etmede bir eksikliği olduğu anlamına gelir. Son yıllarda bağışıklık sisteminin kanseri yok etmesini engelleyen tolerans mekanizmalarının keşfedilmesinden sonra, bu mekanizmaları geriye döndürmeye yönelik ilaçlar da geliştirildi. Artık immünoterapiyle insan vücudunun yeniden tümöre saldırması sağlanabiliyor. Bu sene ABD’de iki immünoterapi ilacı, metastatik küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde sağladığı yarar sebebiyle ruhsat aldı. Bu ilaçların toksik etkileri oldukça düşük ve etkileri çok daha uzun süreli. Yani ikinci umut verici tedavi immünoterapi olacak.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3905 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim