• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

"Kanser vakaları 2020'lerde patlama yapacak"

"Kanser vakaları 2020'lerde patlama yapacak"
Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ak, sigaraya bağlı kanser vakalarının 2020'li yıllarda patlama yapacağını söyleyerek, sigara içenlere "Hekiminize sigara bırakma danışmanlığı almak için

Sigaranın zararlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ak, "Son zamanlarda uygulanan dumansız hava sahası ve kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanması gibi yasal değişiklikler ümit vaat edicidir. Ancak sigara içen büyüklerden etkilenip sigaraya başlayan ilkokul çocuklarına yönelik kayda değer bir çalışma ne yazık ki yoktur" ifadelerini kullandı.

Sigaranın ilk defa Amerika'nın keşfiyle tüm dünyaya yayıldığının söylendiğini belirten Ak, "Ancak ne ilginçtir ki 1984 sonrasında Türkiye'de sigara tüketimi yüzde 80 artarak Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yüzde 43,6'ya çıkmış, ABD'de ise sigara tüketimi yüzde 30 azalmıştır. Acaba neden? Ülkemizde sigara kullanımının maliyeti yılda 15 milyar dolar civarındadır. Son zamanlarda yayınlanan bir haberde; ülkemizdeki en zenginlerin kişisel servetinin beş-altı milyar dolar olduğunu varsayarsak yıllık sigaraya harcanan paranın ne anlama geldiğini sanırım daha iyi algılarız. Sigara şirketlerinin ise dünyanın yirmi yedi ülkesinden daha zengin olduğunu ve bu zenginliklerini korumak için hedef kitle olarak kendi ülkelerini değil de bizim gibi ülkeleri seçtiğini acaba kaç kişi biliyor?" diye sordu.

En can sıkıcı olanı da belki pasif içici dediğimiz yanında sigara içilen kişiler olduğuna parmak basan Ak, "Çünkü sigaranın içinde bulunan dört binden fazla zehirli madde filtreden geçmeden direk olarak pasif içiciye zarar vermektedir. Pasif içicilerin çoğunluğunun ise kendi haklarını savunamayacak durumda olan küçük çocukların olması; kendi anne babaları eliyle zehirlenen masum çocukların üst ve alt solunum yolu enfeksiyonuna maruziyeti ile hastane başvurularında üç kat kadar artışa neden olmaktadır.

Kanser hastalıkları uzmanlarına göre sigaraya bağlı kanser vakaları 2020'li yıllarda patlama yapacak. Son zamanlarda sigara bırakma yönünde toplumumuzda bir duyarlılık oduğunu görmek memnuniyet vericidir. Ancak hala yazının başlığındaki soruyla sigarayı önemsemeyenlere ne demeli? Elbette; "Hekiminize sigara bırakma danışmanlığı almak için başvurun" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim