• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kanser vakaları 2030'a kadar %78 artacak

Kanser vakaları 2030'a kadar %78 artacak
Kanser vakalarının sayısının 2030 yılına kadar Güney Afrika ve Hindistan gibi orta gelirli ülkelerde yüzde 78, gelişmekte olan ülkelerdeyse yüzde 93 oranında yükseleceği tahmin ediliyor.

Fransa’nın Lyon kentindeki Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin raporu Amerika'nın sesi (VOA)'da yer aldı. Rapora göre 2008 yılında sayısı 12 milyon 700 bin olan, yeni teşhis edilen kanser vakaları 2030’da 22 milyon 200 bine çıkacak. Tahminler, dairenin 184 ülkedeki ekonomik ve sosyal eğilimleri inceleyen araştırmasına dayanıyor.

Daire, rahim ağzı, karaciğer, meme, prostat, akciğer ve bağırsak gibi en sık görülen dokuz kanser türünü inceledi. Buna göre orta gelirli ülkelerde rahim ağzı ve mide kanseri gibi enfeksiyonların neden olduğu kanser vakalarının sayısı azalırken meme, bağırsak ve prostat gibi Batılı yaşam tarzının körüklediği kanser vakalarında artış kaydedilecek.

Dairenin tahminlerine ilişkin raporu tıp dergisi Lancet Oncology’de de yayınlandı.

Amerikan Kanser Enstitüsü’ndeki Küresel Sağlık Merkezi’nin Başkanı Ted Trimble, Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin bulgularının orta gelirli ülkelerde yağ oranı yüksek gıda tüketiminin artışı göz önünde bulundurulduğunda hiç de şaşırtıcı olmadığını söylüyor: ”Gelişmekte olan ülkelerde Batılı yaşam tarzı benimsenmeye başladıkça gelişmiş ülkelerde yaygın olan kanser türlerinin sayısının bu ülkelerde de artacağını zaten uzun zamandır biliyorduk.”

Trimble, Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde rahim ağzı ve karaciğer gibi enfeksiyona bağlı kanser vakalarının sayısını azaltmak için aşı kampanyalarına ağırlık verilmesinin önemini vurguluyor: ”Son 30 yıldır karaciğer kanseri vakalarının birçoğundan sorumlu olan hepatit B için çok etkili bir aşı mevcut. Aşı çok da ucuz, bir dozu 25-50 sent civarında.”

Trimble ayrıca kamu sağlığı uzmanlarının kansere yol açabilecek bazı alışkanlıkları da gündeme getirmesi gerektiğini söylüyor. Çin’i örnek gösteren Trimble erkeklerin yüzde 80‘inin sigara içtiğini belirtiyor.

Trimble, kanser vakalarının azaltılması için sağlık örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve hükümetlerle işbirliği yaparak erken teşhis ve tedavi olanaklarının arttırılması gerektiğini kaydediyor: "Bu kanserlerin birçoğu ameliyat, radyasyon terapisi ve kemoterapiyle etkili şekilde tedavi edilebilir. Ancak iyi eğitimli doktor ve hemşirelerden, tam teşekküllü hastanelerden yoksunsanız tedavi olma imkanınız yok demektir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim