• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Kanser yapan silikonun parası hükümetten

Kanser yapan silikonun parası hükümetten
Venezüella hükümeti, PIP protezi çıkarmak isteyen kadınların tüm ameliyat masraflarını karşılayacağını açıkladı.

PIP şirketinin kanserojen nitelikli meme protezleri, Güney Amerika’da paniğe neden oldu. Güney Amerika’da PIP protezi taktırmış kadınlar, yetkililerden açıklama istiyor.

Fransız şirketi Poly Implant Prothese’in (PIP) ürettiği kanserojen nitelikli meme protezleri, Güney Amerika ülkelerindeki kadınlar arasında da paniğe neden oldu. Venezüella hükümeti, söz konusu meme protezlerinden taktırmış olan ve çıkarılmasını isteyen kadınların ameliyat masraflarının karşılanacağını açıkladı.

ÜCRETSİZ AMELİYAT
Venezüella Sağlık Bakanı Eugenia Sader, “Risk bulunsun bulunmasın, tartışmalı meme protezlerini çıkarttırmak isteyenler ücretsiz ameliyat edilecek” dedi. İsteyenlerin herhangi bir hastanede, plastik cerrahi bölümünde ameliyat olabileceğini ifade eden Bakan Sader, ancak devletin yeni bir implantı ödemeyeceğini söyledi. Geçen yıl iflas eden Fransız PIP şirketinin meme protezlerinde, tıbbi amaçlar için üretilmiş silikon yerine, sanayi tipi silikon kullandığı, büyük bölümü Güney Amerika’da olmak üzere, yaklaşık 300 bin kadına bu implantlardan takıldığı ortaya çıkmıştı.

FDA: BİZ UYARMIŞTIK
Tıbbi amaçlı silikonla hazırlanan protezlerden daha çabuk yırtıldığı belirtilen sanayi tipi silikonun deri altına yayıldığı ve temizlenmesinin zor olduğu belirtiliyor. Kısa adı “FDA” olan ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin, binlerce kadına takılan ve tıbbi silikon yerine endüstriyel silikon içeren meme protezi konusunda 11 yıl önce uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. İngiliz Times Gazetesi’nde yer alan habere göre, 2000 yılında kısa adı “PIP” olan şirketin La Seyne Sur Mer’deki fabrikasını denetleyen FDA uzmanları, şirketin kurucusu Jean Claude Mas’a ürünlerinin “yabancı madde” içerdiği gerekçesiyle bir uyarı mektubu gönderdi.

FRANSIZ YETKİLİLER UYARIYI CİDDİYE ALMADI
FDA’nın uyarı mektubununun ciddiye alınmaması, Fransız yetkilileri töhmet altında bıraktı. Uzmanlar Fransız yetkililerin yıllarca önce binlerce kadına takılan PIP marka protezlerin takılmasını engelleyebileceği, ancak bunu yapmadığına dikkat çekiyor. Şirketin implantları dünyanın dört bir yanında 300 bin kadın tarafından kullanıldı, bunlar arasındaki binlerce kadın silikonların değiştirilmesi için binlerce Euro para harcadı. FDA ayrıca şirketin 1997-2000 yılları arasında 120 kadından şikayet aldığını ancak bunu kendilerine rapor etmediğini de saptadı.

701156_38eb1c76be5679ed9f5b3761f7f49c46.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2723 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim