• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kansere akıllı ilaçlarla nokta atışı!

Kansere akıllı ilaçlarla nokta atışı!
Çağın vebası kanserle mücadelede akıllı ilaçlar başrolde. Hem ağızdan hem de damardan alınabilen bu ilaçlar çoğu kez kemoterapi gerektirmediği için onkologlar tarafından tercih ediliyor.

Son gelişen teknolojilerle kanser, dertsiz derman olmaktan çıkıyor. Meşakkatli bir tedavi sürecinin ardından hasta için esas zorlu dönem başlıyor. Çünkü kemoterapi ve radyoterapi kanserli hücreleri yok ettiği gibi bağışıklık sistemini de çökerterek kişiyi bir nevi belli bir süre de olsa yatağa bağlıyor. Hastaya çok önemli avantajlar sağlayan ve ağızdan hap şeklinde veya damardan uygulanan akıllı ilaçlar hemen her kanser türünde kullanılarak tedavi sürecini de zahmetsiz hale getiriyor. Tedavide hastalara önemli destek sağlayan ilaçların, klasik kemoterapi gibi yan etkileri de bulunmuyor. 

BÜYÜMESİNE ENGEL OLUYOR

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanser tedavilerinde hedefe yönelik ilaçların kullanım alanları ve tedavi sürecine olumlu etkisi bulunan kozmetik uygulamaları hakkında bilgi verdi. 

Akıllı ilaçların antikor özelliği taşıyan ve damardan verilen 2 çeşidi bulunuyor. Bu ilaçların formları hücre yüzeyine yapışarak, hücre yüzeyindeki algaçları kapatarak ya da bir takım fonksiyonlarını ortadan kaldırarak kanserin büyümesine engel oluyor. 

HAP ŞEKLİNDE KULLANILIYOR

Prof. Dr. Mustafa Özkan, “Çok küçük moleküller şeklinde olan ve ağızdan hap şeklinde de alınabilen bu ilaçlar, kanserli hücrenin içine girmeyi başarıp hücrenin içindeki aktif olan büyüme yolunu durdurmayı hedefliyor. Hücreye özel akıllı ilaçlarda, klasik kemoterapide görülen ve hastayı çok zorlayan yan etkiler görülmüyor. Hasta bu ilaçlar sayesinde çok basit ve tolere edilebilir ve konforunu ileri derecede bozmayan yan etkilerle karşılaşabiliyor. İlaçlar hastaya hem etkin bir tedavi hem de yaşam kalitesi olarak çok önemli artılar sunuyor. 

BAZEN KEMOTERAPİ GEREKİYOR
 
90’lı yılların sonlarında kullanılmaya başlanan bu ilaçlar, birçok kanser türünde çok önemli görevler üstlenen akıllı ilaçlar özellikle beyin tümörlerinde, baş boyun, akciğer, mide, meme, böbrek ve prostat kanseri gibi birçok kanser türünde kullanılmaktadır. Akıllı ilaç ve moleküllerin varlığı, kemoterapiyi tamamen ortadan kaldırmamaktadır. Bu ilaçlar bir grup bağırsak ve meme kanserleri, beyin tümörleri dahil mide kanserinin bazı türlerinde kemoterapi ile kombine edilerek başarı sağlanabilmektedir” dedi. 

KOZMETİK HASTAYA MORAL VERİYOR

Kanser tedavilerinde hastalara psikolojik açıdan moral kazandırmak amacıyla kozmetik uygulamalar da son yıllarda önem kazanıyor. Kozmetik sadece kadın hastalar için değil, erkek hastalarda da son derece önem taşıyor. Saç dökülme korkusu nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan hastaları kemoterapinin yan etkileri, en çok yaralayan ve psikolojik olarak etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu konuda hassas davranan hastalar için bir takım yöntemler geliştirilmiştir.  

KAFA PERFÜZYONU SAÇI KORUYOR

Kafa perfüzyonu adı verilen ve kafa cildine şapka giydirilerek saçlı derinin soğutulması şeklinde gerçekleştirilen işlem, birçok kanser türünde kullanılıyor. Vakit alıcı ve hasta için sabır gerektiren tedavide başarı % 80-85’lere kadar çıkıyor. Özellikle bu işlem saç kaybının hastanın ruhsal durumlarda ağır şekilde etkilediği durumalrda tercih ediliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5391 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim