• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Kansere tek tip tedavi yolda

Kansere tek tip tedavi yolda
ABD’de, kanserle mücadelede çığır bir açacak bir keşif yapıldı. Bir antikorla kanserli tümörlerin küçültülmesi başarıldı. Bilim adamları en geç iki yıl içinde bu yöntemin insanlar üzerinde deneneceğini açıkladı.

Bilim adamları hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde, tek bir antikorla insanlarda görülen farklı türdeki kanserli tümörleri küçülttü. İnsan savunma sisteminin, normal koşullarda, kanserli hücreleri bulup yok etmesi gerekiyor, ancak bu olmuyor. Bilim adamları, tümör hücrelerinin savunma sisteminden nasıl kaçtıklarına dair önemli bir keşifte bulundu. Sonuçları Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS’ta yayımlanan araştırmaya göre, tümör hücreleri etrafında, savunma sisteminin yok edici-yiyici hücrelerini durduran bir proteinin üretimini önemli ölçüde artırıyor. Bir antikor ise savunma sistemi için kırmızı ışık görevi üstlenen bu proteinin üretimini durduruyor, böylece kanserli hücrelerin koruması ortadan kalkıyor. İnsanlardan alınan farklı kanserli tümörleri farelere aktaran bilim adamları, bir antikor ile tümörlerin küçüldüğünü gördü. Bilim adamları, böylece kanserin ya tamamen yok olduğunu ya da en azından metastazın engellendiğini kaydetti.

İki yıl sonra geliyor

Bilim adamları, en geç iki yıl içinde yöntemin insanlar üzerinde deneneceğini bildirdi. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı, Stanford üniversitesi bilim adamlarından Irving Weissman, “beni yeme” sinyalinin bloke edilmesinin, farelerde denedikleri hemen her tür kanserli tümörün büyümesini, asgari düzeyde toksite ile durdurduğunu belirtti. Bilim adamları insanlarda yumurtalık, meme, bağırsak, idrar torbası, beyin, karaciğer ve prostat tümörlerini inceledi. Hemen hemen tüm kanser hücreleri, CD47 proteininden, normal hücrelerin ürettiğinden üç kat fazlasını üretti. Bu protein, savunma sisteminin makrofajlarıyla yani yiyici hücreleriyle temas ettiğinde, kanserli hücrenin yok edilmesini engelleyen bir dizi kimyasal tepkimeye neden oldu. CD47 üretimi ne kadar yüksekse hastanın yaşam süresi o kadar kısaldı. İnsanlardan alınan kanser tümörlerinin yerleştirildiği fareler üzerinde yapılan deneylerde ise CD47 üretiminin bloke edilmesinin, savunma sisteminin kanserle mücadelesini güçlendirdiği görüldü. CD47’yi engelleyen bir antikor verilmesi, farklı türdeki kanserli tümörlerin büyümesini durdurdu. Küçük tümörlerin birkaç hafta içinde tamamen yok olduğu, büyük ve saldırgan tümörlerin metastaz yapmadığı tespit edildi.

Meşrubat erkeklerin kalbini vuruyor

Düzenli olarak şekerli içecek tüketmek, erkeklerde kalp damar hastalığı riskini artırıyor. Sonuçları Circulation dergisinde yayımlanan araştırmada, Dr. Frank Hu başkanlığındaki ekip, Health Professional Follow-up araştırmasında toplanan verileri analiz etti. 1986 yılında başlayan araştırmada yaklaşık 48 bin erkek yer alıyor. Bilim adamları, günde bir kutu şekerli içecek tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riskinin, bu içeceklerden daha az tüketenlere oranla yüzde 20 fazla olduğunu tespit etti.

Çikolata yiyen zayıf kalıyor

Düzenli olarak çikolata yiyenlerin, nadiren yiyenlerden daha zayıf olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, 1000’in üzerinde kadın ve erkeğin verilerini inceledi. Araştırmaya katılanların şeker, kalp veya diğer önemli hastalıklarının bulunmamasına dikkat edildi. Araştırmada, düzenli olarak çikolata yiyenlerin vücut kitle indeksinin daha düşük olduğu tespit edildi. Bilim adamları, vücut kitle indeksi ile düzenli çikolata tüketimi arasındaki bu bağlantının büyük ihtimalle çikolatanın metabolizmayı canlandırıcı etkisinden kaynaklandığını belirtti.

Fazla pirinç diyabeti tetikliyor

Düzenli olarak büyük miktarda tüketilen pirinç pilavının tip 2 şeker hastalığı riskini artırdığı bildirildi. Sonuçları İngiliz tıp dergisi BMJ’de yayımlanan araştırmada, Dr. Qi Sun başkanlığındaki bilim adamları, Çin, Japonya, ABD ve Avustralya’dan toplam 350 bin kişinin, 2 ile 22 yıl arasında değişen sürelerde toplanan verilerini analiz etti. Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 şeker hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim adamları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti. Bilim adamları, pirincin az miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesinin ise bu konuda risk yaratmadığını ifade etti.

Patlamış mısır sağlığa yararlı

Özellikle yağsız patlatılmış mısır, abur cuburlar içinde göreceli olarak sağlıklı bulunuyor. Bilim adamları, patlamış mısırın içerdiği polifenoller sayesinde sanılandan da sağlıklı olduğunu bildirdi. Scranton Üniversitesi’nden bilim adamı Joe Vinson, patlamış mısırın kusursuz abur cubur olabileceğini belirterek, taneler işlem görmediği için de patlamış mısırın benzersiz olduğunu belirtti. Mısırın, yağ, şeker, tuz gibi maddelerle patlatılmamasını da öneren Vinson, sebze ve meyvenin yerini ise tutamayacağını, çünkü bunların ayrıca çok sayıda vitamin ve mineral içerdiğini hatırlattı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2780 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim