• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kanserle savaşta yeni silah: Bor

Kanserle savaşta yeni silah: Bor
Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, bor madeninin kanser hastaları için büyük bir umut olabileceği vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde kemik iliği kanserlerinde tedavi yöntemleriyle ilgili düzenlenen toplantıda, bor madeninin kanser hastaları için büyük bir umut olabileceği vurguladı. "Kanser hücrelerine borla ilgili bir madde ya da element eklendiğiniz anda kanser hücresinin öldüğünü görüyoruz" diyen Prof. İlhan, SABAH'a konuştu.

'KÖKÜNÜ KAZIYABİLİRİZ'

Kanserin aşı ve ilacını bulmak için Türkiye'deki laboratuvar çalışmalarının 2 ay önce başladığını açıklayan Prof. İlhan, özellikle kemik iliği kanserlerinde, şu anda piyasada olan ve içeriğinde bor maddesi bulunan ilaçla başarılı sonuçlar alınmasından yola çıkarak bu çalışmaları başlattıklarını söyledi. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'yle işbirliği yaptıklarını belirten Prof. İlhan Osman, "Lösemili hayvanların hücrelerine bor ekliyoruz. 3 farklı kanser türünde hayvanlar üzerinde fakültelerde deneyler sürüyor. Bu deneylerin sonuçlarıyla ilgili bilgiler umut verici. Ya aşıyı ya ilacı bulacağız. Ama şu an yolun başındayız" dedi. Prof. İlhan, çalışmayla ilgili detayları da şu sözlerle dile getirdi: "Bor elementi, kemik iliği kanserlerinde hasta hücrelerin ölmesini sağlıyor. Nasıl ki çimenler uzadığında sadece çimenleri biçtiğimizde çözüm alamıyorsak, kanser tedavisinde de başarılı olunamıyorduk. Ama borla yapılacak tedavide doğrudan kök hücreler hedef alınacak. Daha önce bu tür hastalıklarla 1-3 yıl yaşanırken, şimdi ömür 10 yıl uzadı. Yeni ilaç ve aşılarla hastalığın kökünü kazıyabiliriz." Borun farklı molekül yapısı olduğuna da değinen Prof. Osman İlhan, "Sağlık Bakanlığı, bordan değişik türlerde ilaç çalışması yapılmasına karar verdi. Borun farklı molekül yapısı var. Her şey araştırma aşamasında" şeklinde konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ

'Deneysel ama ümit verici'
Prof. Dr. Andaç Argon (Onkolog): Aktif olarak kullandığımız bor içeren bir ilacımız var. Türkiye'de de ruhsatlı. Özellikle kemik iliği kanser türü olan 'multiple myelome'da kullanılıyor. Kan kanseri dışında bazı kanser tiplerinde ilacın işe yarayacağına dair de çalışmalar var. Bor içeren bileşikler deneysel aşamada. Bor, kanser tedavisinde ümit verici bir elementtir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2327 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim