• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kansızlık göz kaymasına sebep oluyor!

Kansızlık göz kaymasına sebep oluyor!
Türkiye'de yapılan bir araştırma, gözlerinde içe doğru kayma olana çocukların kan değerlerinin diğer çocuklara göre düşük olduğunu ortaya koydu.

Dünyagöz Hastaneler Grubu ve Amerika'nın göz ve çocuk sağlığı konusunda en saygın hastane ve üniversiteleri Wills Eye Hospital, Ohio State Üniversitesi ve St. Louis Çocuk Hastanesi işbirliği ile düzenlenen "Çocuk Göz Sağlığı ve Şaşılık Sempozyumu’nda" çocuk göz hastalıkları ve tedavi yollarına yönelik en yeni bilgiler paylaşıldı. Sempozyum’un ilk gününe Türk hekimlerin araştırması damga vurdu. Dünyagöz Etiler’den Dr. Elvan Yalçın, “dünyada ilk kez bizim yaptığımız bir ön araştırmada kansızlığın çocukların gözlerinde içe kaymaya neden olabileceğini ortaya koyduk" diye konuştu.

Dünyagöz Vakfı’nın katkılarıyla ve Dünyagöz Hastaneler Grubu'nun ev sahipliği ile düzenlenen sempozyumda alanında uzman isimler, çocuk göz sağlığı konusunda en yeni tedavileri konuştu.

Dünyagöz Etiler'den Dr. Elvan Yalçın, sempozyumun ilk gününde dünyada ilk kez Türkiye’de yapılan bir araştırmadan bahsetti. Gözlerinde içe kayma sorunu olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, içe kayması olan çocukların kan değerlerinin anlamlı olarak normal çocuklara göre düşük olduğu ortaya çıktı. Dr. Elvan Yalçın, araştırmanın detaylarını şöyle anlattı: “Dünyada ilk kez Türkiye’de bizim oluşturduğumuz bir araştırma grubunda gerçekleştirdiğimiz bu çalışma yaklaşık 2 yıl sürdü. Yaş ortalaması 6-5 – 7 olan toplam 149 hasta ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada içe kayması olan çocukların kan değerleri ile sağlam çocukların kan değerleri karşılaştırıldı. İki grup oluşturuldu. Bir grup çocukta yalnızca kırma kusuru vardı veya tamamen normaldi. Diğer grupta ise gözlerde Akomodotif ezotropya olarak adlandırdığımız içe kayma vardı. Aynı laboratuar ve aynı koşullarda tüm çocuklardan kan alındı. Kan değerleri karşılaştırıldı. Kayması olan çocuklarda kan değerleri sağlam gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu."

KANSIZLIK GÖZ KAYMASINA NEDEN OLABİLİYOR

Aneminin bebeklik ve çocukluk çağında büyümeyi, motor ve mental fonksiyonları olumsuz etkileyebildiğini söyleyen Dr. Elvan Yalçın; "Demir, oksijenin taşınmasını sağlar ve beyinsel fonksiyonlarda da koenzim olarak görev alır. Bu sayede sinirsel işleyişe ufak da olsa katkıda bulunur. Demir eksikliğinin, motor ve duysal çalışmanın koordinasyonsuzluğu nedeniyle oluşan içe kaymalarda rol oynayabileceğini düşündük. Ancak bunu kesin olarak söyleyebilmek için daha yüksek sayıda seriler üzerinde araştırma yapmak gereklidir. Biz yine de artık gözleri içe kayan çocuklarda basit bir test olan kan testini yaptırıyoruz ki, çocuklarımız olacakları tedaviye daha iyi cevap versin ve tedavi süreci kısalsın." dedi.

NİSTAGMUS TEDAVİSİNDE DAMLA, AMELİYATININ YERİNE GEÇECEK

Sempozyumda konuşan Amerika'nın saygın kuruluşlarından Akron Çocuk Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Richard W. Hertle Nistagmus (göz titremesi) ile ilgili yapılan son araştırmadan söz etti. Glokom için kullanılan göz damlası ile Nistagmusun tedavisinde ameliyata gerek kalmadan bazı vakalarda olumlu sonuca ulaşıldığını belirten Prof. Hertle, sözlerini şöyle sürdürdü; “Doğuştan olmayan yani, kafa travması, ilaç zehirlenmeleri sebebiyle sonradan gelişen Nistagmusu günümüzde ameliyat gibi tedavilerle zaten iyileştirebiliyoruz. Ancak bazı vakalarda ameliyata gerek kalmadan, glokom için kullanılan göz damlalarıyla da Nistagmusu azaltmanın mümkün olduğunu fark ettik. Ayrıca Nistagmus’ta ağızdan uygulanan tedaviler de kullanıyoruz. Topikal (damla) tedaviye oldukça iyi cevaplar aldık. Bu bizim için çok heyecan vericiydi. Bu nedenle daha başka yeni damla formları üzerinde çalışıyoruz bu formüllerin daha da etkili olacağını düşünüyorum ve yakın bir gelecekte topikal tedavi cerrahi tedavi tedavidense daha ön sıralarda tercih edilecektir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4813 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim