• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Karar doktorlar için ne anlama geliyor

Karar doktorlar için ne anlama geliyor
Sağlık Bakanlığı'nın, hastanın önündeki özel muayene ve bıçak parasını ortadan kaldırmak için çıkardığı 'Tam Gün Yasası' Danıştay'a takıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın 'Tam Gün Yasası' ile ilgili işleminin 'Kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına' ilişkin bölümünü iptal eden Danıştay 5. Dairesi, 'Kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına' ilişkin bölümünün iptal istemini ise reddetti.

Daha önce üniversitedeki hekimlerin hem muayene hem de hastanede çalışabileceğine ilişkin verilen kararın ardından, şimdi de Danıştay, devlet hastanelerindeki doktorların özel muayene açabileceklerini kararlaştırdı. Yargı kararlarıyla hastaların yaşadığı "önce muayenehaneme gel sonra ameliyat ol" sıkıntısının devam etmesinden endişe ediliyor.

Sağlıkta dönüşüm programının en önemli ayağı olan hekimlerin tam gün çalışma uygulaması 'kadük' kaldı. Meclis'ten geçmesinin ardından tabip odalarının ve üniversitedeki hocaların tepkisini toplayan yasa, vatandaş lehine olmaktan çıktı.

Hekimlerin, sadece hastanede hastasına vakit ayırmasını öngören düzenleme, iki kez yargı müdahalesi ardından doktorlar özel muayene açmaya devam edecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan hekimlerin yüzde 96'sı muayenehanesini kapatıp hastanelere dönmüş iken oranın eskiye dönmesinden korkuluyor.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı, Danıştay'a başvurarak, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde 16.7.2010 tarihinde yayımlanan "Tam Gün Kanunu ile İlgili Basın Açıklaması" ile 5947 sayılı yasa ve bu yasa hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına göre, üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı ve bu uygulamanın 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacağının duyurulmasına ilişkin işlemin iptalini istemişti.

Danıştay 5. Dairesi, "Dava konusu işlemdeki Anayasa Mahkemesi'nin anılan kararından sonra, üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan doktorların 'muayenehane açmalarının mümkün olmadığı'na ilişkin tespitin hukuka uygun olmadığı; buna karşın, kamuda çalışan hekimlerin aynı zamanda 'özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı'na ilişkin tespitin ise 1219 sayılı kanunun 12. maddesinin üçüncü fıkrasındaki kısıtlama nedeniyle hukuka aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin, kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına ilişkin bölümünün iptaline, davanın, kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına ilişkin bölümünün iptali istemine ilişkin kısmının ise reddine" karar verildiğini açıkladı.

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay Nöbetçi 5. Dairesi, işlemin yürütmesini durdurmuştu. Davalı Sağlık Bakanlığı ise bu karara itiraz ederek, kararın kaldırılmasını istemişti. İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sağlık Bakanlığı'nın itirazını kabul etmiş ve üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açamayacakları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarına ilişkin işlemi, hukuka uygun bulmuştu.

"YENİ DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararının ardından Tam Gün Yasası'nda yaşanan karmaşanın ortadan kaldırılması için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kahveci, "Danıştay, hangi gerekçeye dayanarak buna karar verdi bilmiyorum. Bana göre kanun arap saçına döndü. Orasından burasından mahkemenin kararlarıyla durdu. Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç var. Meslek örgütlerinin görüşleri alınarak bu yeniden çıkarılmalı. Bu şekilde devam ederse hem hastane ortamındaki çalışma barışını zedeleyecek, sağlık hizmetlerinin aksamasına sebebiyet verecek. Yeniden sağlıklı düzenleme gerekiyor." değerlendirmesi yaptı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki hekimlerin yüzde 96'sının zaten muayenehanesini döner sermaye gerekçesiyle kapattığını vurgulayan Kahveci, yeniden muayene açma ihtimalinin az olduğunu belirtti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim