• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kardeşinden esinlendi, engelliler için eldiven yaptı

Kardeşinden esinlendi, engelliler için eldiven yaptı
Konuşma engelliler, eldivenin üzerindeki fleks sensörlerin el ve parmak işaretlerini algılayıp yazılımın bu işaretleri kelimelere dönüştürmesi sayesinde, işaret dili bilmeyenlerle iletişim kurabilecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Mehmet Aslan, yüzde 60 gelişim bozukluğu bulunan ve bu nedenle bazı durumlarda kendini ifade etmekte zorlanan kız kardeşinin yaşadığı sorunlardan yola çıkarak, konuşma engellilerin hayatını kolaylaştırmak için eldiven şeklinde iletişim sistemi geliştirdi.

Aslan'ın, proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Aydemir gözetiminde hazırladığı ve bitirme tezi de olan "Konuşma Engelli Kişiler İçin Fleks Sensör Tabanlı İletişim Sistemi Tasarımı", TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumlarda iletişimin, günlük hayatın vazgeçilmez parçası olduğunu belirterek, "Günlük hayatta diğer bireylerle iletişim, sözlü ifadenin yanında jest ve mimiklerle tamamlanmakta ancak bu durum konuşma bakımından engeli olmayan sağlıklı bireyler için geçerli" dedi.

Konuşma engellilerin eğitim alarak işaret dili öğrenebildiklerini ve bu dili bilenlerle çok rahat iletişim kurabildiklerini ifade eden Aydemir, şunları söyledi:

"Proje, konuşma engelli kişilerin, diğer kişilerle iletişimlerini kolay şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla hazırlandı. Konuşma engelli kişilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik gerçekleştirilen çalışma, kullanılan malzemelerin elde edilebilmesi, projenin ürün olarak ortaya konulabilmesi ve farklı alanlarda kullanılmaya açık olması bakımından uygulamaya ve geliştirilmeye açıktır."

- Kardeşinin iletişim sorununu çözmeyi amaçlıyor

Mehmet Aslan, proje ile konuşma engelli kişilerin diğer kişilere aktarmak istediği düşüncelerini, karşılarındaki kişilerin işaret dili bilmelerine gerek kalmadan aktarmayı hedeflediğini söyledi.

Sistemin, önceden belirlenip kaydedilen tanımlı el işaretlerinin esnek yapıya sahip fleks sensörlerle algılanıp, iletişim kurulacak kişinin algılayabileceği şekle çevirme biçiminde olduğunu dile getiren Aslan, "Projede fleks sensörler, eldiven üzerine yerleştirilerek tanımlanan basit el, parmak hareketleri, kelime ve cümleler yerine geçerek sistemden ses ve yazıcı çıkışı sağlamaktadır" diye konuştu.

Aslan, fikrin ortaya çıkış nedenlerinden birinin de kız kardeşinin yaşadığı sağlık sorunu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"On yaşındaki kız kardeşimde yüzde 60 gelişim bozukluğu var. Konuşmaya çalışıyor ancak bunu başaramıyor. Bazı şeyleri bize kaş, göz gibi mimik ve el hareketleriyle anlatmaya çalışıyor. Bir şeyler yemek ya da içmek istediğinde bunu bize anlatmakta zorluk çekiyor. Örneğin bir şey içmek istediğini belirtiyor ama biz bunun su mu yoksa meyve suyu mu olduğunu anlayamıyoruz. Kardeşimin durumundan da yola çıkarak engellilerin yaşadığı soruna ne gibi bir çözüm yolu bulunabileceği üzerine düşündüm ve böyle bir çalışma ortaya çıktı. Bu sistemin daha da geliştirilmesi ile ne istediğini işaretler aracılığıyla bize iletebilecek."

Aslan, projenin sadece konuşma engelliler için değil, yaşadığı hastalık dolayısıyla konuşamayan, yatalak hastaların ihtiyaçlarını ifade etmeleri için de kullanılabileceğini kaydetti.

Meltem YILMAZ
TRABZON

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim