• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Karekodsuz ilaçta çözüm yakın ama ilaç takibine geçiş zor

Karekodsuz ilaçta çözüm yakın ama ilaç takibine geçiş zor
Kaçak ve sahte ilacı önlemek için geçilen ilaç takip sistemi (İTS), ‘sanal' hale geldi. Sistem için gerekli ‘karekod'a geçişte bugüne kadar yaşanan sorunun çözümüne en sonunda yaklaşıldı.

Ama gelinen noktada İTS'nin ana unsuru olan anında ilaç takibi amacından uzaklaşıldı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile ilaç firmaları arasında geçen günlerde yapılan anlaşma uyarınca eczaneler, ellerinde kalan karekodsuz ilaçları depolara iade sürecine başladı. Böylelikle eczanelerde sistemin gerektirdiği karekodlu ilaca tümüyle geçiş sağlanması amaçlanıyor. Ancak eczanelerde kullanılan provizyon sisteminde daha önce yaşanan çöküş nedeniyle devre dışı bırakılan ‘on-line ilaç takibi'nin yeniden devreye alınması zor gözüküyor. Şu an 11 pilot ilde yapılan on-line uygulamanın ülke geneline yayılması halinde, sistemin sıkıntıya girmesiyle vatandaşın ilaca erişimini yeniden aksatabileceği belirtiliyor. Pilot uygulama ise Konya, Adana, Manisa, Eskişehir, Hakkâri, Kütahya, Hatay, Tekirdağ, Balıkesir, Edirne, Kayseri'de sürdürülüyor.

 
3 bin 500 eczanede bile ağır çalışıyor
Referans'ın sorularını yanıtlayan Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez, İTS'nin on-line yani anında ilaç takibinin, eczanelerin sisteme alınması sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle devre dışı bırakıldığını söyledi. Bunun üzerine geçilen pilot uygulamada 3 bin 500 eczanenin on-line takip gerçekleştirdiğini belirten Yenilmez, Eskişehir'de de süren uygulamanın ‘yavaş ve ağır aksak' da olsa işlediğini söyledi. Ancak sistemin bu haliyle ülke genelinde devreye sokulması için yeterli olmadığını savunan Yenilmez, böyle bir durumda sistemde, yeniden eczane yükünü taşıyamayarak çöküş yaşanmasının mümkün olduğunu belirtti. Sistemin çalışması hakkında bilgi veren Yenilmez, devre dışı bırakılan işlemin eczanelerdeki provizyon sistemi Medula'nın Sağlık Bakanlığı'ndan yaptığı sorgulama olduğunu söyledi. Yenilmez, "Tüm eczaneler karekodlu ilacın karekodunu sisteme okutarak satış yapıyor. Ancak bu işlemin sonunda ilacın bakanlığa kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek gerekirken pilot uygulamanın olmadığı illerde bu işlem yapılamıyor. Dolayısıyla anında ilaç takibi sağlanamıyor. Şu anki sanal bir uygulama ve eskisine kıyasla getirdiği yeni bir şey yok" dedi.
 
Karekodsuz ilaçların iadesine başlanıyor
Bu arada İTS için geçilmesi gereken karekodlu ilaç konusunda da eczanelerde geçici karekodlanamayan ilaçların, depolara iade süreci başladı. 10 temmuz itibariyle TEB tarafından başlatılan süreçte eczacılar, 13 temmuz itibariyle daha önce bildirdikleri karekodlanmamış ilaçlarını depolara iade etmeye başlayacak. Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yenilmez, eczanelerin iade edeceği karekodsuz ilaçların birebir olarak karekodlu olanlarıyla değiştirileceğini belirtirken bu sayede gerek eczacının gerekse vatandaşın bir mağduriyet yaşamamasının amaçlandığını söyledi.
 
Tutku Ayvaz
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2137 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim