• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Karın dokusundan meme!

Karın dokusundan meme!
Meme kanseriyle 6 yıl önce tanışan Romanyalı Monica Pintilie, hastalıkla savaştı, ameliyat oldu, sağ memesi alındı.

Meme kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden. Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Romanyalı Monica Pintilie de meme kanseriyle yüzleşen kadınlardan biri. Sağ memesi alınan Pintilie’nin tedavi süreci başarılı geçti ve hastalığı kontrol altına alındı. Ancak zamanla memesinin yokluğundan kaynaklanan sıkıntılar yaşadı. Ülkesindeki bir TV kanalının canlı yayına katılarak da o sıkıntılı günleri geride bırakmak için ilk adımı attı.

Programda yer alan uzmanların önerisiyle Türkiye’ye geldi. Acıbadem Maslak Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, Pintilie’yi, kanser sonrası meme onarımı yöntemi ile yeni bir görünüme kavuşturdu. Besleyici damarları ile birlikte karın bölgesinden alınan dokudan, yedi saat süren ameliyat ile yeni bir meme yapıldı. Prof. Dr. Yazar’ın “İleri derecede sofistike bir ameliyat” dediği mikro cerrahi yöntemi ile meme onarımı gerçekleştirilirken, hastaya aynı zamanda, yöntemin doğal bir parçası olarak “karın germe operasyonu” da yapılmış oldu.

İŞ STRESİ VE SİGARA MEME KANSERİNİ GETİRDİ 

Monica Pintilie 36 yaşındaydı. Bir gün memelerini kendi kendine muayene ederken kitle fark etti. “O an dondum, şok olmuştum” diyor Monica. Hemen doktora koştu. Tetkikler sonrası meme kanseri olduğunu öğrendiğinde ise kendi deyişiyle “yıkıldı!” Ama çok gençti. Oğlunu düşündü. Oğlu Thomas ile doyasıya oynayıp onun güzel günlerini görebilmek istiyordu. Karar verdi, meme kanserini alt edecekti. Sadece oğlunu ve sağlığını düşünerek ameliyat masasına yattı. Tek memesini kaybedecek olması önceleri umrunda değildi. Tek isteği oğlu ve eşiyle güzel ve sağlıklı bir hayatı paylaşmaktı. “Çok stresli bir işim vardı” diyor Monica Pintilie; “Tüketici Derneğinde denetçiydim. Her gün pek çok insanla iletişim halindeydim. Herkesin sıkıntıları, üzüntüleriyle uğraşıyordum ve etkileniyordum. Onların acılarına sıkıntılarına ortak oluyordum. O stresle günde bir paket sigara içiyordum.” Hastalığı öğrenmesiyle sigarayı bırakmış: “Beni ayakta tutan, motive eden çocuğumdu. Bir de bu hastalıktan tamamen kurtulacağımı, iyileşeceğimi biliyordum” diyor.

CANLI YAYINA ÇIKTI, OPERASYON İÇİN TÜRKİYE’YE KOŞTU 

Ameliyatından 6 yıl sonra Romanya’da yayınlanan bir sağlık programından hastalık öyküsünü anlatması için bir davet aldı. Programda hastalığından, bir memesinden yoksun olmanın yol açtığı sıkıntıdan bahsetti. O anları şöyle anlatıyor: “Programa çıkarken biraz mahcuptum. Tıpkı havuza girerken veya spor yaparken hissettiğim mahcubiyet gibi. Hayatı önemsemeyi vurgulayan bir programdı. Hekimler vardı. Benden önce bir bayan çıktı, kanser tedavisini Türkiye’de yaptırmış. Ben de anlattım öykümü. Doktor bana rekonstrüksiyonu(kanser sonrası meme onarımı) önerdi ve sonra Prof. Dr. Şükrü Yazar ile irtibata geçildi. Güvenerek geldim buraya. Sevdiklerimi orada bıraktım. Oğlumdan ayrılmak çok zordu ama umut dolu geldim.”

Önce fotoğrafları gönderildi Monica Pintilie’nin. Monica’yı sağ memesine yeniden kavuşturan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar; önce fotoğrafları inceledi. Ardından hasta davet edildi. 

MİKROSKOP ALTINDA ALINAN DOKUDAN MEME YAPILDI 

Prof. Dr. Şükrü Yazar, iş hayatından aile hayatına, sosyal ve psikolojik durumuna kadar memenin, bir kadın için çok önemli bir rol oynadığını söylüyor: “Memenin kaybı bir kadın için büyük sıkıntı unsuru. Meme onarımı ise çoğu hasta için hayata yeni bir başlangıç. Üstelik doğal memeye çok yakın benzerlik gösteren meme yapabiliyoruz. Meme onarımı, hastaların ruhsal durumlarını güçlendirerek, hastalıkla daha iyi mücadele etmelerini sağlıyor.” 

Meme rekonstrüksiyonu iki yöntemle gerçekleşiyor: Biri protez, diğeri ise Pintilie’ye uygulanan yöntem: Hastanın kendi dokusundan yararlanılarak meme yapılması. Kendi dokusu ile meme onarımları daha karmaşık ve cerrahi tecrübe gerektiren ameliyatlar. Doku olarak sıklıkla karın, sırt, kalça ve bacaktan hazırlanan dokular kullanılıyor. Mikroskop altında deri, deri altı yağ dokusu, besleyici damarları ile birlikte bağlı bulunduğu karın, sırt veya kalça bölgesinden bu alanlardaki kaslara herhangi bir zarar vermeden tamamen ayrılıyor ve damarları alıcı bölgedeki damarlara dikilerek yaşaması sağlanıyor.

'YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM'

Prof. Dr. Yazar’ın “İleri derecede sofistike ameliyat” dediği bu ameliyatı yapabilmek için plastik cerrahın mikro cerrahi konusunda deneyimli olması gerekiyor. Zira 1 milimetreden daha ince damarların ayıklanması, birbirine dikilmesi mikroskop altında mümkün olabiliyor. Bu tür ameliyatlar tecrübeli ellerde yaklaşık 6 ila 8 saat sürüyor. Monica Pintilie de 7 saat süren ameliyatla, diğer memesine benzer şekilde sağ memesine kavuştu. Bugün 42 yaşında olan Pintilie, şimdi kendini çok iyi hissediyor ve “yeniden doğmuş gibi” olduğunu söylüyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4770 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim