• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Karneler iptal

Karneler iptal
Diyarbakır’da Sosyal Güvenlik Kurumu Denetim Kontrol ekipleri tarafından yapılan incelmelerde binlerce kişinin sahte şirketler üzerinde sigortalı gösterildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’da Sosyal Güvenlik Kurumu Denetim Kontrol ekipleri tarafından yapılan incelmelerde binlerce kişinin sahte şirketler üzerinde sigortalı gösterildiği ortaya çıktı.

Tekel bayisi büfesinde 75, kırtasiye de ise 150 çalışanın sigortalı gösterilmesi şüphesiyle inceleme başlatan Diyarbakır Sosyal Güvenlik Kurumu denetim ve kontrol ekipleri tereyağından kıl çekmişçesine sahte şirketleri ortaya çıkardı. Bakanlığın talimatı doğrultusunda soruşturmayı derinleştiren 5 kişilik denetim kontrol ekipleri 23 şirkete üzerinde aylık 150 TL karşılığında sigortalı gösterilen 800 çalışan ile tedavi olan ve ilaç masrafları devlet tarafından karşılanan 4 bin sağlık karnesi tespit etti. Sahte şirketler üzerinde alınan sağlık karnelerin tümü iptal edildi. Primleri SGK’ca düşürülen vatandaşların bu sağlık karneleri üzerinde yaptıkları sağlık harcamalarının karşılanması için 10 ile 15 bin TL arasında borç çıkarıldı.

SGK’DAN SUÇ DUYURUSU

Aynı şirketler üzerinde sigorta primleri yatırılıp emekli aylığı bağlanan 2 kişinin ise emekliği düşürüldü.

Diyarbakır'da sahte şirketler üzerinde sigorta sicil kaydı yapılan 4 bin sağlık karne iptal edildi. SGK primleri iptal ettiği vatandaşlara 10-15 bin TL arasında borç çıkardı.

SGK, devleti yaklaşık 4 milyon TL ve vatandaşları ise aylık 120 bin TL zarara uğratan şirket yöneticileri ve sağlık karne sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sahte şirket yöneticileri ve hiç çalışmadığı halde kamu kurum ve kuruluşları aleyhine dolandırıcılık yaparak Sosyal güvenlik şemsiyesi altına giren kişiler hakkında dava açtı.

Yapılan etkin kontrol sonrası yasa dışı yollarla elde edilen 4 bin dolayında sağlık karnesinin iptal edildiğini söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Diyarbakır İl Müdürü Mehmet Şahin, evrak üzerinde resmi görülen ancak dolandırıcılık amaçlı kurulan şirket sahiplerin hem devleti hem de vatandaşları dolandırıldığını ifade etti.

28 ŞİRKETİN İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Şahin,"Geçmişte faaliyet yürüten ancak kapanma noktasına gelen 23 şirket noter üzerinde 2006- 2007 yılları arasında 3. şahıslara devri yapılmış. Cumhuriyet Savcılığı tarafından haklarında dava açılan şirketler; gerçek kişileri çalıştırmak yerine sosyal güvencesi olmayan vatandaşlardan aylık 150 TL para toplayıp sigorta girişlerini yapmış. Hem vatandaşlardan para alınmış hemde sigortalı gösterilen kişiler üzerinde 5510 Sayılı Kanun Ek İstihdam Sağlanan Sigorta Teşviki kapsamında primlerinin yüzde 80’i devlette ödettirilmiş, sahte şirketler üzerinde primleri yatan vatandaşların primlerini düşürüp devleti 4 milyon TL zararın eşiğinden kurtardık. Sahte evrak düzenleyip nitelikli dolandırıcılık suçu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır’da benzer durumda olan 28 şirket ile ilgili incelemelerimiz ise sürüyor."şeklinde konuştu.

diyarbakirsoz.com

Bu haber toplam 4059 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim