• BIST 9524.59
  • Altın 2489.437
  • Dolar 32.5108
  • Euro 34.7039
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Katil kenelerden korunma yolları

Katil kenelerden korunma yolları
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden can almaya başladı. Peki keneye karşı nasıl tebirler alacağız?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden can almaya başladı. Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü keneye karşı alınabilecekler önlemleri tekrar hatırlattı.

Isparta Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, KKKA hastalığından korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Özellikle orman ve tarım arazilerinde çalışırken ya da piknik alanlarına giderken açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Kişioğlu, pantolon paçalarını çorap içine alarak kenenin vücuda girebileceği yerlerin kapatılabileceğini söyledi. Tarım arazilerinde çalışanların sık sık vücut kontrolü yapması, dönüşte mutlaka bütün vücudun kene yönünden kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Kişioğlu, "Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir. Vücuda tutunan kenelerin uzaklaştırılması işlemini kişiler kendileri yapabilirler. Kene vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle (pens, eldiven gibi) vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır" dedi.

"KENENİN ÜZERİNE SİGARA BASMAYIN"

Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmanın, kolonya ve gazyağı dökmenin yanlış olduğunu ifade eden Kişioğlu, "Eğer kişi keneyi kendi çıkaramayacaksa bu işlem için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilir. Kene çıkarıldıktan sonra kişi ortaya çıkabilecek bulgular hakkında bilgilendirilmeli ve 10 gün süre ile takip edilmesi sağlanmalıdır. 10 gün içerinde ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, ishal ve kanama bulgularının görülmesi halinde mutlaka hastaneye başvurmalıdır" uyarısında bulundu.

Riskli alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan yerlerine vücuda sürülebilen böcek kovucu ilaçlar (repellent) ile birlikte giysiler veya ayakkabılara sıkılarak kullanıldığında uzun süre keneleri öldürücü etkisi olan Sağlık Bakanlığı'ndan izinli ilaçların kullanılmasını öneren Kişioğlu, vücuda tutunan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalabileceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2918 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim