• BIST 9712.6
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Kayseri, Sağlıkta Yıllık 90 Milyon Lira Tasarruf Etti

Kayseri, Sağlıkta Yıllık 90 Milyon Lira Tasarruf Etti
Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamsında hayata geçirilen aile hekimliği uygulaması sağlıkta ciddi bir tasarrufu da beraberinde getirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamsında hayata geçirilen aile hekimliği uygulaması sağlıkta ciddi bir tasarrufu da beraberinde getirdi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, 2008 yılından itibaren uygulanan Aile Hekimliği Projesi ile birlikte yıllık yaklaşık 90 milyon TL'lik tasarruf yaptıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamsında beraberindeki 34 ille birlikte pilot il olarak 2008 yılında Aile Hekimliği Projesi'ni hayata geçiren İl Sağlık Müdürlüğü, projenin meyvelerini almaya başladı. Proje ile birlikte sağlık harcamalarında ciddi bir tasarrufu da beraberinde getirdi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte Kayseri'de sağlıktan yararlanma oranının da yükseldiğini belirtti.

Aile hekimliği uygulamasının hem vatandaşa hem de kuruma önemli katkı sağlayacağını ifade eden Çetinkara, hastanelerdeki yığılmalarında önlendiğini ve vatandaşların sağlık hizmetine daha çabuk ulaştıklarını kaydetti.

Sağlık Müdürü Çetinkara, bir vatandaşın sağlık ocağı gibi birinci basamak sağlık hizmetine başvurmasının maliyetinin ortalama 12 TL, ikinci basamak yani eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri veya özel dal hastaneleri gibi bir hastaneye başvurması halinde de sağlık hizmeti maliyetinin ortalama 70 TL ve üçüncü basamak yani eğitim ve araştırma hastaneleri, Üniversite hastaneleri gibi sağlık kuruluşlarına başvurması halinde de ortalama tedavi giderlerinin kişi başına 156 TL gibi rakamlara ulaştığını dile getirdi.

Çetinkara, "Aile Hekimliği Projesi ile birlikte sağlıkta çok büyük tasarruf yaptık. Örneğin Aile hekimliği öncesinde Kayseri'de sağlık ocağına başvuran hasta sayısı yüzde 35, Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi diğer sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısı ise yüzde 65 civarındaydı. Bu durum sağlık harcamalarını da arttırıyordu. Ancak proje ile birlikte bu hasta profilinde de değişim oldu. Oran yüzde 51'e, 49 şeklinde değişti. Yani sağlık hizmetinden yararlanmak için başvuru yapan vatandaşın, bu kez yüzde 51'ine alanda yani aile hekimlerince hizmet verildi. Bir diğer anlamda tedavileri birinci basamak sağlık hizmeti ile yapıldı ve hastalar evlerine gönderildi. Böylede ortalama maliyet 12 TL'ye kadar indi. Eğer bu tedavi Aile Hekimlerince değil de hastanede yapılsaydı maliyet daha da artacak. Ortalama en fazla sağlık gideri olan 156 TL veya üzeri seviyelerine ulaşacaktı. " dedi.

Projenin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte Kayseri'de sağlıkta yıllık 90 milyon TL gibi ciddi bir tasarruf sağladıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, emeği geçen herkese de teşekkür etti.

Sağlıkta dönüşüm projelerini başarılı bir şekilde uygulamanın mutluluğunu yaşadıklarını da dile getiren Çetinkara, konuyu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Kayseri temaslarında da enine boyuna konuştuklarını ve rakamsal verilerle de ortaya koyduklarını ifade etti.

Diğer yandan Kayseri'de 65 aile sağlığı merkezi'nde, toplam 357 aile hekimi görev yapıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2215 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim