• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Kemik erimesini önlemek için

Kemik erimesini önlemek için
Uzmanlar alkol ve sigara kullanımının kemik erimesine yol açtığı uyarısında bulundu. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gonca Ödemiş,..

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gonca Ödemiş, genellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınları etkilediği bilinen kemik erimesinin (osteoporoz) erkeklerde de görülen bir iskelet istemi hastalığı olduğunu, önlemek içinse alkol ve sigaranın bırakılması gerektiğini söyledi.

Uzm. Dr. Ödemiş, araştırmaların kadınlar kadar sık olmamakla birlikte erkeklerin üçte birinin, yaşam boyu osteoporoza bağlı kırık riski taşıdığını gösterdiğini belirtti. Erkeklerde kemik hücrelerinin daha yoğun olması, kadınlardaki menapoz gibi hayatı etkileyen ani bir hormonal kesinti olmaması ve kadınlara göre daha kısa yaşam süreleri sebebiyle daha az görüldüğüne dikkat çeken Ödemiş, "Kadın osteoporozundan hormonların kesilmesi sorumluyken erkeklerde, çeşitli risk faktörleri ya da ikincil birtakım sebepler ön plana çıkmaktadır. Yaşlanma, cinsiyet hormon bozukluğu, tiroid hormon bozuklukları, ince vücut yapısı, aşırı alkol kullanımı, osteporoza yol açan kortizon ve benzeri ilaçların kullanımı, hareketsiz yaşam ve kalsiyumdan fakir beslenme, erkekte kemik erimesi riskini artırmaktadır. Hastaların üçte birinde ise sebep bilinmemektedir." dedi.

Kemik erimesinin bugün için hem korunabilinen hem de tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Gonca Ödemiş, erkeklerde kemik erimesini önlemek için şu çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi: "Çocukluktan itibaren kemik kütlesinin arttırılmaya çalışılması, bu amaçla kalsiyum alımı ve fiziksel aktivitenin arttırılması gerekir. Ayrıca egzersiz teşvik edilmeli ve ideal vücut ağırlığı sağlanmalıdır. Özellikle yaşlı erkeklerde yaşam tarzı değiştirilmeli, alkol ve sigara tüketimi sonlandırılmalı, altta yatan diğer sağlık sorunları çözümlenmeye çalışılmalı, özellikle hormonal bozukluklar düzeltilmeli, osteoporoza neden olan ilaçlar azaltılmalı veya kesilmelidir. Germe, güçlendirme, vücut ağırlığıyla yapılan yürüme gibi aerobik egzersizler ve denge koordinasyon egzersizleri yapılmalıdır."

Dr. Gonca Ödemiş, erken teşhis ve etkin tedavi için daha önce kırık geçirmiş olan erkekler, 70 yaş üzerindekiler ve osteoporoz veya düşme açısından risk altında olanlarda mutlaka kemik mineral ölçümü ve kemik erimesi taraması yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim