• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Kemik iliği naklinde umudun adresi Türkiye

Kemik iliği naklinde umudun adresi Türkiye
Sağlık Bakanlığı'nın Ankara Onkoloji Hastanesi'nde 2009'da kurduğu Kemik İliği Nakil Merkezi'nde 3 kıtadaki 20 ülkeden 100'den fazla hastaya kemik iliği nakli yaptı.

SAFURE CANTURK/Sabah

ABD ve Avrupa'da ücretleri 1 milyon dolara kadar ulaşan tedavileri Türkiye, gönüldaşı ülkelerin vatandaşlarına ücretsiz yapıyor. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma kök hücre nakli merkezi direktörü Hematolog Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "Avrupalıların denizde ölüme bıraktığı Suriyeliler için biz burada dünyanın en üstün teknolojileri ile kemik iliği nakli yapıyoruz. Bu merkezde Arnavutluk, Bosna, Mısır, Somali, Afganistan, Türkmenistan dahil olmak üzere her ülkeden hastaya kemik iliği nakli yapıyoruz. Her bir hastanın tedavisi 150 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında değişiyor. Türkiye'nin ne kadar yardımsever ülke olduğunu görün diye anlatıyorum. Hastalar, Türkiye'nin yapmış olduğu insani yardım anlaşmaları kapsamında Türk Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla geliyor. Türkiye bu hastalardan tek kuruş talep etmiyor. Onlar bize atalarımızdan misafir" diye konuştu. Yabancı hastalar Türkiye'de tedavi sürecini SABAH'a anlattı:

TÜRKİYE BİZİ YAŞATTI

Arnavutluk'ta 2013'te lenfomaya yakalanan Şefket Bokçiv (30), ülkesinde nakil merkezi olmadığı için Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Türkiye'den yardım istediler. Bokçiv, "3 yıldır tedavi görüyorum beni yaşatmak için her şeyi yapıyorlar" dedi. Arnavutluk'tan gelen lösemi hastası Ariana Pepa'ya ise kemik iliği Almanya'dan bulundu, Türkiye'de nakledildi. 2 çocuk annesi Pepa, "Türkiye umut oldu. Şimdi çocuklarıma kavuşmayı bekliyorum" diyor.

'TÜRKİYE ÇOK GÜZEL AMA TÜRKLER DAHA GÜZEL'

Afgan Sakhidod Abdulsatter (19) kemik iliği yetmezliği çekiyordu. Geldiğinde yataktan kalkamıyor yürüyemiyordu, kemik iliği nakli oldu. Türkçeyi öğrendi. Abdulsatter "Türkiye'ye gelirsem yaşayacağımı biliyordum. Türkiye çok güzel ama Türkler daha güzel insanlar" diye konuştu.

ESAD ÖLÜME TERK ETTİ, TÜRKİYE YAŞATTI

Suriyeli 24 yaşındaki Hasan Melli'nin yaşam hikayesi filmleri aratmıyor. İç savaş çıkınca Hasan Melli'yi, Esad'ın askerleri zorla orduya aldı. Ordudan kaçtığı için hapse atıldı işkence gördü. Hapisten kaçarak Mısır'a sığındı. Mısır'dan da gemiyle İstanbul'a gelen Hasan Melli, kan kanseri olduğunu burada öğrendi. Kemik İliği nakli olması için Ankara'ya gönderilen Hasan Melli, kemik iliği nakli olarak yaşama tekrar tutundu.

Bu haber toplam 1968 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim