• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kendi soyadı ile anılacak implant geliştirdi

Kendi soyadı ile anılacak implant geliştirdi
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Üzeyir Günenç, Glokom ameliyatlarında kullanılan ve kendi soyadını verdiği “Gunenc Trabecular Shunt Implant” ile bilim dünyasına önemli bir yenilik katmanın onurun

İki yıl önce Türk Patent Enstitüsü’nün Faydalı Model Belgesi ile tescillediği Gunenc implant, geçen yıl Avrupa Birliği kriterlerine uygun bulundu ve CE Belgesi ile uluslararası geçerlilik kazandı.

Türkiye Göz Hastalıkları Derneği’nde katarakt, glokom ve kornea birimlerinin aktif üyesi, DEÜ Hastanesi Göz Kliniği’nde Glokom Birimi’nin Sorumlusu olan Profesör Günenç, iki yıl önce Glokom (Göz Tansiyonu) ameliyatlarına yenilik getiren buluşu ile hastalara hem daha konforlu hem de uygun maliyetli bir tedavi yöntemi sundu. Ameliyat süresini kısaltan ve irise müdahaleyi ekarte eden, daha az travmatizan olduğu için hasta güvenliğini öne çıkaran “Gunenc Trabecular Shunt Implant” Türkiye’deki 6 sağlık merkezinin katıldığı grubun bir yılda tamamladığı bilimsel çalışmada kullanıldı. Yeni implant, Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere Ankara, Bursa, Eskişehir ve Adana’daki altı sağlık merkezindeki Glokom ameliyatlarında kullanılarak başarılı sonuçlar alındı.

İlaç ve cerrahi girişimle kontrol altına alınamayan göz tansiyonunda, gözün içinde basınç oluşturan sıvının mikrotüp aracılığıyla boşaltıldığını belirten Profesör Günenç, şöyle konuştu: “Göz tansiyonu, bir başka deyişle glokom, körlüğe neden olabilen bir hastalık. Özellikle inatçı glokomlarda, birkaç defa ameliyat olmuş ve basıncı düşürmenin zor olduğu vakalarda implant kullanma başarıyı artırmak için önemli bir etken. Yıllardır kullanılan çeşitli implantlar mevcut. Fakat bunlar gözün ekvatoruna bir plak gibi yerleştiriliyor. Daha sonra bu plağın üzerinde kist formasyonları oluşabiliyor. Dolayısıyla bazı sakıncalar içeriyor ve başarısızlık oranı yüksektir."

Yıllardır yaptığı çalışmalar ışığında acaba nasıl bir implant geliştirebilir ve başarı şansını artırabilirim düşüncesiyle yola çıktığını anlatan Günenç, şunları söyledi: "Gunenc Trabecular Shunt Implant’ı geliştirdim. Bu yeni model, minik bir drenaj implantı. Hidrofobik akrilikten yapılmış bir materyalden oluşuyor ve katarakt ameliyatlarında göz içine koyduğumuz mercekle aynı özelliği taşıyor. Bu ameliyatlarda gözün içine yerleştirilen mercek nasıl ömür boyu orada kalıyor ve hiçbir dokuya hasar vermiyorsa bu implantta göze hiçbir reaksiyon vermeden drenaja yardımcı oluyor. Kullanımında belirli bir sayıya ulaştıktan sonra sonuçları yayınlanacak. CE Belgesi aldığımız için uluslararası kullanıma yönelik talepler gelmeye başladı. Azerbaycan ve Ukrayna’dan davet aldık. Önümüzdeki haftalarda Azerbaycan’a giderek uygulama yapacağım.”

Profesör Günenç, bu çalışmanın kendisi için onursal yönünün büyük olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de AR-GE çok önemli. Üniversiteler bu konuya yeni yeni ağırlık vermeye başladı. Türkiye’nin kurtuluşu buradan geçiyor. Yeni patentler alınarak dünyaya transfer edilmeli. Ben kendi adıma kalıcı bir eser bırakmak için başlattığım çalışmada böyle bir noktaya ulaştığım ve genç meslektaşlarıma örnek olacağı için mutluyum”

PROF.GÜNENÇ KİMDİR ?

15 Eylül 1957’de Manisa Salihli’de doğdu. 1976-82 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamladı. Tunceli Ovacık Sağlık Merkezi’nde iki yıllık hizmetin ardından, 1984’te Erzincan’da vatani görevini yaptı. 1986’da asistan olarak başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1990’da uzmanlığını tamamladı, 1995’te doçent, 2000 yılında profesör oldu. DEÜ Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi ve DEÜ Göz Kliniği’nde Glokom Birimi Sorumlusudur.

 

medimagazin

Bu haber toplam 3773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim