• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Kendine yüksek puan veren hastanenin fark ücreti tehlikede

Kendine yüksek puan veren hastanenin fark ücreti tehlikede
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde performans denetimine başladı.

Özel sağlık kuruluşları, yılbaşında öz denetimleri sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirdikleri hastane puanlarına göre sınıflandırılmıştı. Bu çerçevede kuruluşlara, hastadan yüzde 30 ila 70 arası fark ücret alma hakkı tanınmıştı. Şimdi ise yeni sistemin denetim süreci başlatıldı. Sağlık Bakanlığı, hafta başından bu yana özel hastanelerin performanslarının, sınıflandırmada kullanılan özdenetim puanlarına uygunluğunu kontrole başladı.


Yapılan denetim sonucunda; bakanlık puanı, sınıflandırma puanının yüzde 10 altında kalan özel hastanelerin sınıfı düşürülecek. Yani kendi kendilerine fazla puan verdiği tespit edilen kuruluşların puanı iptal edilecek ve bunun sonucunda da hastaneler artık hastadan daha az fark ücret alabilecek. Özel hastaneler, 5 grup altında (A, B, C, D ve E) sınıflandırılıyor. A sınıfı hastaneler yüzde 70'e kadar fark ücret alabilirken, sınıfa göre bu oran yüzde 30'a kadar düşüyor.
 

Toplam 27 birimde yapılan öz denetim sonucu, hastaneler kendilerine toplam 2.500 üzerinden puan verdi. Örneğin enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesi 300 puan, yoğun bakım üniteleri ile ameliyathane 100'er puan, hasta ve çalışan güvenliği 334 puan, hasta kayıtları ve dosyası 50 puan üzerinden değerlendirildi. SGK da kendisine bildirilen toplam puanlar üzerinden sektörü sınıflandırmaya tabii tuttu. Muayenelerde hastadan alacağı ilave ücret de sınıfına göre artan özel hastanelerin 6 aylık süreçte Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edileceği açıklandı.

Denetleme yoğunluk gösteren 6 birimde
Puanlamanın doğruluğunu tespit etmek için yapılacağı belirtilen bu denetimlere, 24 Mayıs'ta başlandı. Bakanlık, bu süreçte denetim öncesinde hangi tarihlerde hangi hastanelerin değerlendirmeden geçeceğini listeler halinde açıklıyor. Denetim aşamasında ise en az 3, en çok 5 bakanlık değerlendiricisinden oluşabilen ekipler; hastanelerde 2-3 günü bulabilen çalışmalarla denetleme yapıyor.

Bakanlığın denetimleri, özel hastanelerin sınıflandırılması için puanlanan 27 birimin tümünde değil, sadece 6'sında gerçekleştiriliyor. Yoğunlukları açısından tercih edildiği belirtilen bu birimler ‘klinikler, eczane hizmetleri, ameliyathane, hasta kayıtları ve dosyası, depolar, hasta ve çalışan güvenliği' olarak sıralanıyor. Zamanla tüm birimlerin denetime tabii tutulabileceği ifade ediliyor. Bu birimlerin puanlandırılmasında titiz davranmayan kuruluşların puanını silecek olan bakanlık, böylelikle alabileceği fark ücret düşecek olan hastanelere bu şekilde bir cezai müeyyide uygulamış olacak.

Tutku Ayvaz

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7283 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim