• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Kıdem tazminatı sistemi değişiyor

Kıdem tazminatı sistemi değişiyor
Önceki gün Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i konuk ettiği toplantıdaydık. Bakanlık birimlerini ve faaliyetlerini paylaşan Bakan Çelik,..

 

Resul Kurt

Önceki gün Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i konuk ettiği toplantıdaydık. Bakanlık birimlerini ve faaliyetlerini paylaşan Bakan Çelik, ardından gazeteci arkadaşlarımızın sorularını cevapladı. Gündem yoğun ve birçoğu da bakan Çelik’in alanıyla ilgili olunca hayli verimli geçti toplantı. Grev ve sendikal mücadeleden kıdem tazminatına, sezaryenden istihdam stratejisine ve gazetecilerin yıpranma payına kadar her şey soruldu Çalışma Bakanına.

Herkese çalıştığı kadar ödeme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündemindeki en önemli konunun kıdem tazminatı olduğunu söyleyebiliriz. Bakan Çelik’in de, en çok karşılaştığı sorunun bu olduğunu söylesek herhalde abartmış olmayız. Neredeyse her toplantıda, her görüşmede kendisine bu konu soruluyor. Bakanlık bürokratları bir taslak hazırlamış durumda. Tabi sosyal taraflarla paylaşıldıktan sonra önümüzdeki günlerde ayrıntılı olarak tartışacağız. Bakan Çelik, çalışan herkesin çalıştığı süre kadar tazminattan pay almasını istiyor. Yani kıdem tazminatı için 1 yıl çalışma şartı kaldırılacak. Aylık, hatta günlük çalışan dahi kıdem tazminatından pay alacak.  Kıdem tazminatında yeni gelecek sistemde işçilerin bireysel hesabına kendi adına yatan hesapta bu nemalandırılacak ve işçinin kıdem tazminatı belli koşulların gerçekleşmesi halinde kendisine ödenecek.

Sendikal örgütlenme ve THY  

Özellikle sendikal örgütlenme, THY grevi üzerine önemli mesajlar veren sayın Faruk Çelik, sendikal örgütlenmenin içerisinde bulunduğu sorunları açıklıkla dile getirdi. Mevcut yapıda bir sendikanın işkolu barajı olan yüzde 10 oranını aşması gerektiğinden bir çok sendikanın baraj sorunu olduğunu belirtti. Gerçekten de yeni Toplu İş İlişkileri Yasası ile her ne kadar baraj yüzde 1’e veya daha altına düşürülecek olsa da mevcut sendikaların bir çoğu barajı aşamayacak gibi görünüyor.

Çalışma Bakanlığı kayıtlarına göre, 3 milyon 200 bin sendikalı işçi görünüyor. Oysa SGK verileri esas alındığında 880 bin sendikalı işçi olduğu görülüyor. Ve bunlardan da 570 bin kişi toplu sözleşme yapmış. Dolayısıyla yaklaşık 11 milyon işçinin büyük bir kısmı sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında. Umarız yeni Toplu İş İlişkileri Yasası sorunları çözer.

Türkiye sezaryende üçüncü

Sezaryen konusu da bu aralar gündemde. Türkiye sezaryenle doğumda Brezilya ve Çin’den sonra üçüncü durumda imiş. Yapılan araştırmalarda OECD ülkelerinde her 100 canlı doğumdan ortalama 25,8’i sezaryenle doğarken, Türkiye için bu rakamın  47,7 olması pratikte bir sorun olduğunu gösteriyor. Keyfi ve gereksiz sezaryen uygulamaları artık sona erdirilecek gibi görünüyor.

Avuç içi damar sistemi geliyor

Sağlıkta meydana gelen suiistimalleri önlemek için avuç içi damar izi projesi getirildi. Yakında Tüm SGK’lılar için bu sistem devreye alınacak.  Bu uygulamayla birlikte SGK’nın sağlıkta yaşadığı sorunların büyük bir kısmı çözülmüş olacak. Bugüne kadar özel düş tedavisinden yararlanamayan SGK’lılar, 2013’te ağız-diş sağlığıyla ilgili olarak da özel tedavi kurumlarından yararlanabilecek. Sistemle ilgili hazırlıkların tamamlanmasından sonra 2013’te yararlanılmaya başlanacak.

İşsizlik parası artacak mı?

Bakan Çelik, işsizlik sigortasından 6-8-10 aylık yararlanma süresinin ve işsizlik ödeneği tutarlarının artırılması halinde sorunlar yaşanacağından çekiniliyor dedi. Uygulamada bazı tereddütler olsa da ben işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının esnetilmesinden yanayım. Özellikle son 120 gün sürekli çalışmış olma şartı kaldırılmalıdır. Yine, az prim ödeyene de, çok prim ödeyene de aynı tutarı ödeyen mevcut sistemin adaletsiz olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle işsizlik ödeneğinin üst sınıra ilişkin tutarı artırılmalıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3920 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim