• BIST 9538.72
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Kıdem Tazminatında önemli gelişme

Kıdem Tazminatında önemli gelişme
Bakan Faruk Çelik'in 'Uzlaşma olmazsa rafa kalkar' dediği Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulması, taraflar arasında anlaşma olmadığı için erteleme arefesinde.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işveren ve işçinin birlikte uzlaşmasını istediği Kıdem Tazminatı Fonu, henüz anlaşma sağlanamadığı için rafa kalkacak gibi görünüyor. Mevcut sistemde işçilerin yüzde 92'sinin tazminatlarını alamaması sebebiyle kurulması planlanan Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili bugüne kadar çok sayıda görüşme yapıldı ancak bunlardan da somut bir uzlaşma çıkmadı.

Konunun önümüzdeki hafta yeniden gündeme gelmesi beklenirken, Başbakan Erdoğan eylül ayında yaptığı açıklamada, “Söyleyeceğim son derece net. Aranızda anlaşın. Bizim açımızdan hiçbir problem yok. Üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız, başından beri aranızda uzlaşma olmasını bekliyoruz” demişti.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise, fona geçilebilmesi için uzlaşmanın şart olduğunu belirterek, “Uzlaşma sağlanamazsa başka bahara kalır' açıklamasını yapmıştı. Mevcut tabloda ise işçi sendikaları ile işveren örgütlerinin kıdem tazminatı konusundaki taleplerinin neredeyse taban tabanı zıt olması, uzlaşma ihtimalini zora sokuyor. Türk İş mevcut sistemin devamından yana. Hak İş ise hak kaybı olmaması şartıyla fona geçişi destekliyor. İşveren örgütleri ise tam tersi yönde görüş bildiriyor. Üç büyük iş veren örgütü, Mevcut sistemde hak kazanma oranlarının yarı yarıya düşürülmesini istiyor. TİSK ve TOBB kıdem tazminatında bir yıllık çalışmaya karşın 30 günlük olan kıdem hakkının 15 güne indirilmesini istiyor. TOBB işsizlik maaşıyla kıdem tazminatının birlikte uygulanmasına karşı çıkarak sistemin işgücü maliyetlerini artırdığını da öne sürüyor. Yine TÜSİAD mevcut sistemin, hak kazanma oranlarının yüzde 50 azaltılarak devamını istiyor. Bu tablo, hükümetin ön şart olarak koştuğu işçi işveren mutabakatının neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor. Bu durumda Kıdem tazminatı Fonu, üç seçimin peş peşe yapılacağı da dikkate alındığında bir başka bahara kalacak gibi gözüküyor.

ÇALIŞMA AY SONU YİNE BAŞBAKAN'A GELECEK

Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili düzenlemeye son şeklini vermek üzere işçi ve işveren temsilcilerinden gelecek çalışmayı beklediklerini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, çalışmanın önümüzdeki günlerde kendilerine iletileceğini söyledi.

Çalışmayı inceledikten sonra Başbakan'a sunacaklarını dile getiren Acar, “Belki Başbakanın katılmadığı noktalar olur değiştirilmesini ister o zaman bir süre daha çalışırlar. Henüz ortada somut hiçbir şey yok. Çalışmayı ay sonuna bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Cenk Esen/ TÜRKİYE GAZETESİ

Bu haber toplam 2121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim