• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kilo almak isteyene sumocu diyeti!

Kilo almak isteyene sumocu diyeti!
Kilo almanın sırrı ’sumocu geleneği’nde gizli! Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer,...

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, kilo almanın sırrının ’sumocu geleneği’nde gizli olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dizdarer, yoğun aktiviteden sonra günde sadece iki öğün yemeği içeren sumocu diyetinin kilo aldırdığını belirterek, "Sumocu diyetinin tersini uygulayanlar da kilo verir. Yani ögünleri güne yayarak yemek kilo verdirir" dedi.

Hastanede kurulan Çocuk Obezite Merkezi’nin sorumlusu Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, anne ve babaları, çocuklarının kilo artışını izleme konusunda uyardı. Doç. Dr. Dizdarer, kilonun kolay alınıp zor verildiğini, çocukluk döneminde diyet uygulatmanın da zor olduğunu vurguladı. Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucunda erişkin erkek nüfusta obezite görülme oranının yüzde 21.2 olarak saptandığını, bu oranın kadın nüfusta ikiye katlanıp yüzde 41.5’e çıktığını belirten Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, her 100 çocuktan 20’sinde de bu sorunla karşılaşıldığını söyledi. Doç. Dr. Dizdarer, çocukluk çağında obezitenin kız ve erkeklerde başa baş gittiğine ama sonrasında kızlar aleyhinde oranın yükseldiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, "Kızlarda obezite riski 7-8 ve 9, erkeklerde 9-10-11 yaşlarında daha yüksek. Özellikle ergenlik döneminde aileler çocuklarının kilo takibini bilinçli yapmalı. Alınan kiloları ’büyüme çağında’ diyerek görmezlikten gelmemeleri gerek. Kilo almak kolay, vermek zor" diye konuştu.

ANOREKSİYA ÇOK YAYGIN

Doç. Dr. Dizdarer, obezite kadar olmasa da ciddi sayıda çocukta gelişme geriliği olduğunu, hatta kilo alamayan yetişkinlerin de bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, ’kendini şişman hissedip, yememe hastalığı’ olarak bilinen anoreksiya vakalarının kilo alamayanlardan çok daha fazla ve ’gizli’ olduğunu kaydetti.

GÜNDE İKİ ÖĞÜN
Kilo almanın sırrının sumo güreşçilerinin geleneğinde saklı olduğunu belirten Doç. Dr. Dizdarer şunları söyledi:
"Sumocu geleneğinde sabah kalkınca kahvaltı yapmamak, sonra uzun bir spor, sonrası büyük bir kahvaltı, sonra yine akşama kadar hareket aktivite büyük bir yemek var. Yani günde sadece iki ve büyük yemek. Sonra sumocu olunuyor. Sumocular başka türlü beslenmiyorlar, beslenemiyorlar. Onun için sumocuların tersini yaptığınızda yani yemekleri güne dağıttığınızda kilo veriyorsunuz, zayıfsanız da sumocuya benzer bir davranış modeline geçtiğinizde kilo alıyorsunuz. Ama bu kiloların verilme ve alınmalarının sağlıklı olup olmadığının profosyonelce izlenmesi gerekiyor. Yağınız mı azalıyor kasınız mı azalıyor, yağınız mı artıyor, kas kitleniz mi artıyor? Bunlar muhakkak, ayrıca kan tahlilleriyle, klinik izlemleriyle desteklenmeli. Böylelikle bilinçli bir şekilde, bilimsel olarak sumocu diyeti uygulanabilir. Dünyada da sumocu diyeti uygulamaları var."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim