• BIST 9714.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Kilo-depresyon ilişkisi

Kilo-depresyon ilişkisi
Depresyon ve fazla kilonunun birbiriyle ilişkili olduğunu pek çok çalışmada görüyoruz.

Tipik olarak, bu ilişki daha çok 65 yaşın altındaki, daha eğitimli ve yüksek geliri insan grubunda daha fazla görülüyor. Bazı çalışmalar bu durumun erkeklere göre kadınlarda daha sık görüldüğünü söylese de bunun çok önemli olmadığını bildiren araştırmalar da var. Bu ilişki sadece yetişkinler ile sınırlı kalmıyor, ergenlik dönemi çocuklarda da obeziteyle depresyon arasında ilişki var. Ayrıca, hamilelik döneminde fazla kilo almış birçok yeni annenin de depresif belirtiler geliştirdiği bildiriliyor.

Hangisi önce geliyor?
Araştırmacılar, böyle bir ilişki bulunduğundan emin ancak bu ilişkinin yönünü belirlemede sıkıntı yaşıyor. Bir başka deyişle, fazla kilonun mu depresyona yol açtığını, yoksa depresyonun mu fazla kilo alımına yol açtığını tam belirleyemiyorlar.
Örneğin, depresyon belirtileri, fazla kilo alımına sebep olabilir çünkü iştah artışı ve daha az fiziksel aktivite ve kilo alımı depresyonun yaygın belirtilerindendir. Ayrıca, depresyon için geliştirilmiş birçok ilacın yan etkisi de kilo almaktır. Buna ek olarak, yeme bozukluğu olan birisi için depresyon, tıkınırcasına yeme özelliği bakımından kilo alma risk faktörünü de artırabilir.

Diğer yandan, obez olmak da tek başına depresyona yol açabilir. Obez olmak bazı durumlarda sosyal bir damga olabiliyor, bu da olumsuz ve acı verici yorumların gelmesine fırsat veriyor. Sosyal damganın yanı sıra, obeziteden dolayı fiziksel hareket de kısıtlı olabiliyor. Keyif verici, tatmin edici aktivitelere katılmak zorlaşıyor. Depresyon ve kilo alımı işte böyle durumda kısır döngü haline geliyor. Sıkkınlık, yalnızlık, izole hissetme ve birçok farklı diğer duygusal sebeplerden dolayı yemek yediğinizde, kilo alıyorsunuz. O zaman da daha depresif hissediyorsunuz ve kendi beden imajınızla mutlu olmuyorsunuz. Bu da sizin kendinizi daha rahat hissetmek ve bu olumsuz duygularla baş edebilmek için yemeklere yönelmenize sebep oluyor olabilir.

Depresyon ve kilo alımının önüne geçmek için tüyolar
* Egzersiz, depresyon ve kilo alımıyla savaşmak için çok etkilidir. Düzenli bir rutin oluşturun ve duygu durumunuzu mercek altına alarak, değişimleri not edin.
* Ailenizden ve arkadaşlarınızdan, ihtiyaç duyduğunuzda destek isteyin.
* Bazı depresyon ilaçları da kilo alımına sebep oluyor. Bununla ilgili olarak, doktorunuza mutlaka başvurun. İlaç düzenlemelerinizi bu isteğinize göre yeniden yapılandırabilir.
* Bazı antidepresanlar, enerji yükselmesine de yol açabiliyor. Bu yan etkiden faydalanıp, doğru yönde hareket etmenizi kolaylaştıracak bir faktör haline getirebilirsiniz.
* Eğer antidepresan dozunuzun yeniden ayarlanması gerektiğini hissediyorsanız, doktorunuzla düzenli olarak mutlaka takip edin.
* Her gün yeterli düzeyde uyumaya özen gösterin.
* Endişelerinizden arınmak için rahatlama tekniklerini kullanarak, zihninizi olabildiğince boşaltabilirsiniz.
* Dengeli ve sağlıklı beslenin. Böylelikle kendinizi çok daha iyi hissedecek ve daha enerjik olacaksınız.
* Yaşadığınız depresif duygu durumu, kilo verme ve antidepresanların sizin üzerinizdeki duygusal etkilerini not edin.
* Unutmayın ki, yardım istemek, bir zayıflık değil, aksine güçlü olmanın göstergesidir.

Dilara Koçak
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3641 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim