• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kilo endeksi’nde hesap hatası var

Kilo endeksi’nde hesap hatası var
Obeziteyi tespit etmek için en güvenilir yöntemlerden biri olarak kabul edilen vücut kitle endeksi formülünün yanlış sonuç verdiği öne sürüldü. Buna göre formül insanı ...

Obeziteyi tespit etmek için en güvenilir yöntemlerden biri olarak kabul edilen vücut kitle endeksi formülünün yanlış sonuç verdiği öne sürüldü. Buna göre formül insanı daha zayıf gösteriyor...
 

ABD’de yayımlanan bilim dergisi PLoS One’da yayımlanan bir araştırma vücut kitle endeksi formülü ile yapılan ölçümlerin yanlış çıktığını ortaya koydu.
Doktor Eric Braverman tarafından yapılan araştırmaya göre vücut kitle endeksi ile fazla kilolu olarak belirlenenlerin büyük kısmı aslında obez. Kilogram cinsinden kilonun, metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle hesaplanan formül bugüne dek obeziteyi tespit etmek için en güvenilir yöntemlerden biri olarak kabul ediliyordu. Ancak Braverman’in araştırmasına göre yüzeysel bir hesaplama olan vücut kitle endeksi hem erkeklerde hem de kadınlarda yanılıyor.

Obez oranı yüzde 60’a çıkabilir
Buna göre, yağ oranını doğru şekilde hesaplayamayan formül ile sadece fazla kilolu olarak tespit edilen kadınların yaklaşık yarısı aslında obez. Erkeklerde ise bu oran yüzde 39 olarak açıklandı. Braverman doğru oranın tespit edilmesi için vücut kitle endeksi yerine DXA yöntemini öneriyor. Bu yöntem ile kemik ağırlığı x ışınları ile hesaplanıyor.
Yöntem sağlıklı bir şekilde yağ, kas ve kemik oranını ayırabiliyor. Vücut kitle endeksinin geçerliliği kalkarsa ABD’de bugüne 3’te 1 olarak kabul edilen obez oranı yüzde 60’a kadar çıkacak. Braverman doğru yöntemin kullanılmasının obezitenin yol açtığı kalp rahatsızlıkları, diyabet, felç ve yüksek tansiyon gibi sorunlara karşı önlem alınmasını sağlayacağını söylüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3476 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim