• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme için 20 öneri!

Kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme için 20 öneri!
Kilo verme ve daha sonrasında kilo kontrolünü sağlamak için esas olan şey doğru beslenme kurallarını öğrenmektir.

Kilo verme ve daha sonrasında kilo kontrolünü sağlamak için esas olan şey doğru beslenme kurallarını öğrenmektir. Doğru beslenip egzersiz yaparak kilo verebilir, kilonuzu rahatlıkla koruyabilirsiniz.İşte 20 beslenme önerisi


1. Özellikle bayanlar stres içinde olduğunda ya da üzüldüğünde yemek yemeye yönelir. Kocaman bir dilim pastanın, çikolatanın bizi mutlu ettiğine inanırız ve daha çok bu besinleri tüketiriz. Stres altındayken kendinizi rahatlatmak için yeni yöntemler deneyebilirsiniz. Sevdiğiniz şarkıları dinlemek, sizi rahatlatacak kokuya sahip sabun ya da duş jelleriyle ılık bir duş almak, arkadaşlarınızla görüşmek, açık havada yürüyüş yapmak ya da hobilerinizle ilgilenmek kendinizi daha iyi hissettirecektir.

2. Özel günlerimizde tatlı yeme ihtiyacımız en üst seviyeye yükselir.
Böyle zamanlarda hamurlu, şerbetli tatlılar yerine kalorisi düşük, yağsız sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

3. Beslenme alışkanlıklarınız kilonuzu doğrudan etkiler. Büyük porsiyonlarla yemek, doyduktan sonra bile yemeye devam etmek gibi alışkanlıklar kilo almanıza sebep olur. Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak, kilonuzu kontrol altına almak istiyorsanız; küçük porsiyonlarla beslenin.

4. Aşırı açlık duyduğunuzda şeker ihtiyacınızı muz, ananas, armut, ayva gibi meyvelerle giderebilirsiniz. Bu meyveler sizi tok tutup atıştırma ihtiyacınızı giderecektir.

5. Kilo verme programındaysanız bazı haftalar kilonuz yerinden bir gram bile oynamaz. Bu, insanı hayal kırıklığına uğratan, cesaret kırıcı bir durumdur ama vücudunuzun yeni kilosuna alışmaya çalıştığını gösteren bir işaret de olabilir. Bu nedenle vazgeçmeyin.

6. Yarım kilogram mantarı, soğanları birlikte dilimleyin. Bu karışımı bir çorba kaşığı zeytinyağı ile 8-10 dakika pişirin ve baharatla tatlandırın. Mantarın içinde bulunan krom size tokluk hissi verecektir.

7. Günde 2,5�3 litre su içmeyi unutmayın. Suyu yemekten önce ya da sonra içmenizin bir farkı yoktur. Sadece gün içine bölerek içmeniz gerekir.

8. Diyet yaparken sürekli tartılmayın. Sadece haftada bir tartılın. Sürekli tartılmanız motivasyonunuzu bozacaktır. Kilo verip vermediğinizi her gün tartılarak test ederseniz bu, sizde takıntı haline gelir, gerginlik ve strese sebep olur. Çünkü vereceğiniz kilonun sonucu 1 haftada ortaya çıkar.

9. Düzenli olarak haftada 3-4 defa bir saat spor yapın. Spor, metabolizmayı hızlandırmanın yanında vücutta mutluluk hormonu salgısını artırarak motivasyonunuzu da artıracaktır.

10. Ara öğünlerde: 3 kuru kayısı+3 ceviz ya da ½ simit+30 gr peynir ya da 1 tost+1 ayran tüketin. Ara öğünlerde sizi tok tutacak bu besinleri seçerseniz, ana öğünlerde çok acıkmayıp aşırı yemek yemenizi engellemiş olursunuz.

11. Televizyon karşısında mümkün olduğunca bir şey yememeye özen gösterin. Çünkü televizyon hem görme hem de işitme duyumuza hitap eder. 3. duyu olan tat duygusu, kontrolümüz dışına çıkabilir. Boş boş televizyon seyredemiyorsanız, yemek yerine şekersiz bitki çayını tercih edin.

12. Size kilo vermeniz gerektiğini hatırlatması için şişman bir fotoğrafınızı buzdolabınızın üzerine yapıştırın. Fotoğrafın orada olması, elinizi her fırsatta buzdolabına atmaktan sizi caydırabilir.

13. Bir yemek günlüğü tutun. Günlüğe ne zaman ve neler yediğinizle beraber, yemek yediğiniz anki duygunuzu da yazın. Kendinize duygularınızı ve düşüncelerinizi rahatça günlüğünüze dökebileceğiniz bir zaman dilimi ayırın. Bunu yaparsanız duygularınızı içinize atmazsınız ve dolayısıyla onları yemek yiyerek bastırmanıza gerek kalmaz.

14. Eğer sürekli aklınız yemekteyse, buzdolabı veya erzak dolabının kapısına size 'dur' diyecek bir hatırlatma yazısı asın.

15. Yiyeceklerden ayva, ayrıca yeşil yapraklı sebzeler (tere, roka, maydanoz, ıspanak, madımak, karalahana da) hem midede hacim kaplayarak tokluk hissine hem de iştah kesmeye yardımcı olur.

16. "Diyet yapıyorum" veya "Diyetim sona erdiğinde normal hayatıma döneceğim" gibi cümleler kurmayın. Diyet, bir ray üstünde ileri-geri giden bir tren değildir; sağlıklı yaşama yapılan tek yönlü bir gezidir. Bunun için ancak sahip olduğunuz yaşam tarzında, arkanıza bakmadan yapacağınız değişikliklerle başarılı olabilirsiniz.

17. Her gün azar azar alışveriş yapmak yerine büyük bir marketten haftalık veya 15 günlük alışveriş yapın. Bu, çok daha ekonomik olmanın yanı sıra alışverişe önceden hazırladığınız diyet listesiyle gitmek, sağlıksız yiyeceklerden uzak durmanızı kolaylaştıracak.

18. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltının kiloyu kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Sabahları iyi beslenmek enerji seviyenizi yükseltecek, günün geri kalanında sizi gereksiz atıştırmalardan uzak tutacaktır.

19. Yemeğe olabildiğince uzun zaman ayırın. Beyninizin, midenizin dolduğunu anlaması için 20 dakikaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle iki yiyecek arasında en az 20 dakika bekleyin.

20. Gün boyunca klasik anlamda iki veya üç kapsamlı yemek yerine, beş ya da altı öğün yemek yiyin. Bu şekilde beslenmek, kan şekeri seviyenizi dengeleyecek ve kendinizi uzun süre tok hissetmenizi sağlayacak.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2655 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim