• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kilolarınızın nedeni PKOS olabilir!

Kilolarınızın nedeni PKOS olabilir!
Polikistik over sendromu ( PKOS ) kadınlarda hormonal dengesizlikten kaynaklanan bir sorundur. Ortalama her 10 – 15 kadından 1 tanesinde görülen bu sorunun belli belirtileri vardır. Bunlardan birisi de kilo alımıdır.

Polikistik over sendromu ( PKOS ) kadınlarda hormonal dengesizlikten kaynaklanan bir sorundur. Ortalama her 10 – 15 kadından 1 tanesinde görülen bu sorunun belli belirtileri vardır. Bunlardan birisi de kilo alımıdır.

Yaşam şekli değişiklikleri polikistik over sendromunu yaşayan kadınların kilo alma problemlerini hafifletebilir. Yaşam şekli değişiklikleri ayrıca diğer belirtilerin de hafiflemesine yardımcı olabilir.

Polikistik over sendromu neden kiloya yol açar?

Polikistik over sendromunda ( PKOS ) vücutta insülin hormonunu kullanmak daha zor hale gelir. İnsülin hormonu besinlerin vücutta enerjiye dönüşmesine ve şekeri dönüştürmeye yardım eder. Fakat PKOS sorununda insülin direnci meydana gelir.

Vücuttaki yüksek miktarda insülin düzeyi androjen olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonunun üretimini artırır. Bu da yüz ve vücutta istenmeyen tüylenmeler ve kıllanmalarının oluşmasına, akne, düzensiz periyotlar ve kilo alımına neden olur.

Kilo alımı artan erkek cinsiyet hormonu tarafından tetiklenir. Kilo alımı özellikle karın bölgesine doğru kayarak, bu hastalığı olan kadınlarda genelde elma biçimli bir vücuda yol açar.

Karın bölgesinde oluşan yağlar özellikle kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları için bir tehlike oluşturur.

Kilo alımı polikistik over sendromu yaşayan kadınları nasıl etkiler?

Polikistik over sendromu olan kadınlarda kilo alımı sağlık için tehlikeli olabilir. Bu kadınlarda tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve uyku apnesi gelişimi riski artar.

Tüm bu belirtilen hastalıklar kadında kalp hastalığı riskini de doğurur. İstatistiklere göre polikistik over sendromu olan kadınlarda kalp krizi riski aynı yaş grubundaki diğer kadınlara göre 7 kat daha fazladır.

Ayrıca yapılan araştırmalara göre kilo alımı polikistik over sendromunun belirtilerini de ( akne, düzensiz adet v.b. ) tetikleyebilmektedir.

Polikistik over sendromu olanlar nasıl kilo verebilirler?

Kilo vermek sadece kişinin daha iyi görünmesine yardım etmez, aynı zamanda daha iyi hissetmeyi sağlar.

Kilo vermek insülin duyarlılığını da geliştirebilir.Bu da diyabet, kalp hastalığı ve diğer PKOS komplikasyonlarının riskini azaltacaktır.

Kilo vermek için öncelikle hekime danışmak gerekir. Hekim vücut kitle indeksini ölçecektir.
Hekim kilo sorunu için kilo vermeye yarayan bir ilaç reçete edebilir. Bazı ilaçlar ( doğum kontrol hapları, anti androjen ilaçları v.b. ) PKOS sorunu için kullanılmaktadır. Anti androjen ilaçları erkeklik hormonlarının etkisini bloke etmektedir. Bazı ilaçlar ise PKOS sorunu olan kadınlarda özellikle kilo vermeyi kolaylaştırmak için kullanılmaktadır.

İlaç alımının yanında sağlıklı yaşam şekli değişiklikleri de kilo vermeye ve kiloyu kontrol etmeye yardımcı olur. Aşağıdaki öneriler bu konuda fayda sağlayacaktır:

Lif oranı yüksek besinler ve şeker oranı düşük besinler yenmelidir. Sebze, meyve ve tam tahıllar kilo verme konusunda yarar sağlar. İşlenmiş besinlerden ve yağ yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu besinler an şekeri dengesini bozar. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda hekim veya diyetisyenin önerileri de dikkate alınmalıdır.

Gün içinde 4 – 6 küçük porsiyon yemek yenmelidir. Bu kan şekeri düzeyini kontrol etmeye yardımcı olur.

Her gün 30 dk lık bir egzersiz yapılmalıdır. Özellikle yürüyüş yapmak faydalıdır. Her gün egzersiz yapamayanlar haftada 3 – 4 gün yapmaya çalışmalıdır.

Sigarayı bırakmaya çalışmalıdır. Sigarayı bırakma konusunda güçlük yaşanıyorsa bu konuda bir sigarayı bırakma programına dahil olmakta fayda vardır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3336 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim