• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kiralık diplomayla açılan eczanelere 'dedektif'li denetim

Kiralık diplomayla açılan eczanelere 'dedektif'li denetim
Sağlık Bakanlığı'nın, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde dedektifleri bile kıskandıracak şekilde yaptığı denetimlerde 31 eczaneden 17'sinin kiralık diplomayla (muvazaalı) çalıştığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı'nın, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde dedektifleri bile kıskandıracak şekilde yaptığı denetimlerde 31 eczaneden 17'sinin kiralık diplomayla (muvazaalı) çalıştığı ortaya çıktı. Müfettişler, denetimlerde Şanlıurfa'ya uçuş kayıtlarından, eczacıların başka illerde yaptığı ilaç alımlarına kadar pek çok bilgiyi inceledi.

Sağlık Bakanlığı, yeni 'Eczacılık Yasası' ile cezaları artırılan muvazaalı eczanelere (diploması kiralık eczaneler) karşı mücadele başlattı. İlk aşamada Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yapılan incelemelerde 31 eczanenin 17'sinin muvazaalı olduğu belirlendi ve ruhsatları iptal edildi. Müfettişler, eczanelerin gerçek sahiplerinin eczacı olmadığını ispat için teknolojinin her türlü imkânlarını kullandı. Bir dedektif hassasiyeti ile çalışan müfettişler, önce İl Sağlık Müdürlüğü'nün son 3 yılda eczanelere yaptığı denetleme günlerini çıkardı. Eczaneler denetlenirken ismi geçen eczacıların yerlerinde olmadığı ama 24 saat içinde gelip imza attığı görüldü.

Müfettişler bunun üzerine o tarihlerde Şanlıurfa'ya yapılan uçuşları da mercek altına aldı. İlgili eczacıların tamamına yakınının 24 saat içinde uçakla şehre gelip geri gittikleri tespit edildi. Ayrıca birçok eczacının aynı tarihlerde başka illerde kendi eczanelerinin dışında ilaç alım kayıtlarına ulaşıldı. Tüm bu delillerden sonra eczanelerin ruhsatları iptal edildi. İncelemeler il genelinde devam ederken ilerleyen dönemlerde tüm Türkiye'ye yayılacak. İncelemelerde mevcut deliller yetersiz kalırsa GSM sinyallerinden banka ve kredi kayıtlarına kadar birçok veri de değerlendirilecek.

Müfettişler topladıkları tüm belgeleri ve delilleri Sağlık İl Müdürlüğü'ne, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ve Türk EczacılarI Birliği'ne (TEB) gönderdi. Cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulundu. Türkiye'de toplam 24 bin 311 eczane bulunuyor. Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren yeni 'Eczacılık Yasası'yla, durumu belirsiz olan muvazaalı eczanelere ilk kez açık ceza hükmü getirildi. Bu durumda eczane açıldığının tespiti hâlinde, ruhsat iptal ediliyor ve diploması kullanılan eczacıya meslekten 5 yıl süreyle men cezası veriliyor. Diğer yandan SGK, bu işlere giren eczacılarla 5 yıl sözleşme imzalamayacak. SGK ayrıca tespit edilen muvazaalı eczanelerden geriye dönük tüm yaptığı ödemeleri tahsil ediyor.

Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4523 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim