• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kırışıklıklarla birlikte migren ağrısının çözümü botokstan geçiyor

Kırışıklıklarla birlikte migren ağrısının çözümü botokstan geçiyor
ABD’nin Gıda ve İlaç Yönetmeliği FDA, kronik migren sıkıntısı yaşayan erişkin hastalarda baş ağrılarını önlemek için Botoks enjeksiyon uygulamasını onayladı...

ABD’nin Gıda ve İlaç Yönetmeliği FDA, kronik migren sıkıntısı yaşayan erişkin hastalarda baş ağrılarını önlemek için Botoks enjeksiyon uygulamasını onayladı. Artık çoğu gün bir baş ağrısı yaşamak olarak tanımlanan kronik migren için bundan böyle botoks uygulaması da yapılabilecek. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, “Kronik migren tedavisi için botoks, potansiyel baş ağrısı belirtilerini ortadan kaldırmak için baş ve boyun etrafında çoklu enjeksiyon olarak aşağı yukarı 12 hafta uygulanır. Burada önemli olan hastanın kendisine botoksun uygun olup olmadığının doktoru tarafından karar verilmesidir” dedi.

Migren, günlük hayatımızda bizi rahatsız eden, gündelik işlerimizi dahi yapmamızı engelleyen çok önemli bir sorun. Farklı yöntemlerle geçirilmeye çalışılan ancak sadece acı derecesinin küçük oranlarda azaltılabildiği bu büyük sorunun etkili bir çözümü var; Botoks… Daha önce yapılan tüm çalışmalarda, Botoks enjeksiyonları yapılan migren hastalarının yüzde 80’inin bu süre içinde daha az ve daha az yoğun migren acısı çektikleri, 4-6 ay süreyle migren ağrısı anlamında rahatladıkları tespit edildi. Doktorlar Botoks ile migren tedavisinin arkasında yatan mekanizmanın, kasları rahatlatıcı etkisinin yanı sıra ilacın sinir sinyallerinin iletimine engel olduğunu belirtiyor. Bugüne dek botoks tedavisi uygulanan hastaların yüzde 95'inde de herhangi bir yan etki gözlemlenmedi. Migren için uygulanan diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında hastalarda mide bulantısı, kilo alma ve uyuşukluk gibi yan etkiler görülebilirken, botoks uygulamasında bu durumlar söz konusu değil.

Kronik migrenin baş ağrısının ekstrem formu olduğuna dikkat çeken Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, “Kronik migren bir ayın 15 gününden fazlasında ciddi baş ağrıları yaşayan kişilerde var demektir. Kronik migren durumu, büyük ölçüde iş yaşamı, aile ve sosyal yaşamı ciddi anlamda etkilemektedir. Bu nedenle etkili tedavi yöntemlerinin olması çok önemlidir” dedi. Migrenin başın bir alanında yoğun bir darbe veya zonklama ağrı olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Yücel, “Baş ağrıları genellikle bulantı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık ile birlikte kendini gösterir. Migren kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülür” açıklamasında da bulundu.

Prof. Dr. Yücel, “Kronik migren tedavisi için botoks, potansiyel baş ağrısı belirtilerini ortadan kaldırmak için baş ve boyun etrafında çoklu enjeksiyon olarak aşağı yukarı 12 hafta uygulanır. Burada önemli olan hastanın kendisine botoksun uygun olup olmadığının doktoru tarafından karar verilmesidir” dedi. Prof. Dr. Yücel ayrıca, “Migren tedavisi gören hastaların ortak sıkıntıları, boyun ağrısı ve baş ağrısıdır. Botoks kronik migren, şiddetli koltuk altı terlemesi, blefarospazm, ya da şaşılık tedavisinde tavsiye edilen dozda kullanıldığında ciddi bir vaka oluşturmamaktadır. Botoks aynı zamanda kaşlar için de önerilen dozda kullanıldığında sorun yaratmaz” açıklamasında da bulundu.

Botoks ağrının ortaya çıkmasını engeller
Migren ağrılarının büyük bir kısmının altta yatan nedeni baş bölgesindeki kasların gerginliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yücel, “Migrende ağrı ataklarına neden olan kasların gerginliği ortadan kaldırılırsa, yani kaslar gevşetilirse, migren ağrılarına neden olan faktör de ortadan kaldırılmış olur. Migren tedavisinde birçok ağrı dindirici ilaç kullanılıyor. Ancak botoksun en büyük avantajı, ağrıyı geçirmesi değil, ağrının ortaya çıkmasını engellemesidir. Migren hastalarının büyük kısmı botokstan yarar görüyor” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim