• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Kış ağrılarının ilacı 30 dakikalık ılık duş

Kış ağrılarının ilacı 30 dakikalık ılık duş
Kış aylarında ağrılarının arttığını belirten pek çok hasta vardır. Hatta birçoğu; ağrılarının artmasıyla yağmur yağacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Anadolu ...

Kış aylarında ağrılarının arttığını belirten pek çok hasta vardır. Hatta birçoğu; ağrılarının artmasıyla yağmur yağacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel; ağrı ve soğuklar arasında önemli ilişki olduğunu söylüyor. Yücel, bu ağrılardan kurtulmanızı sağlayacak reçeteler de veriyor.

AĞRI KESİCİ İYİ GELMEZ
Soğuk ve yağışlı havalarda; en çok kas ağrılarından şikayet edilir. Gerçekten soğuklarla ağrılar arasında böyle bir ilişki var mıdır?
Evet, soğuk ve yağışlı havalarda; hava basıncının değişmesi sebebiyle, özellikle iskelet ve kas sistemi ağrıları artabilir. Eklem romatizması olanlarda, eklemlerdeki basınç alıcılarında hasar olmasından dolayı, hasta hava basıncı değişikliklerine de duyarlı hale gelir. Bu yüzden soğuk ve yağışlı havalarda, bu hasta grubunun ağrıları artar. Soğuk hava yüzünden kasların kasılması ve kısalması da ağrının artması için neden oluşturur. Öte yandan soğukta kan damarların büzülmesi sebebiyle de iskeletkas sistemine ulaşan kan miktarı azalır. Bu yüzden kas kökenli ağrılar artabilir.
Soğuk kökenli ağrıları kesmek için; kaş gevşetici mi almak gerekir yoksa her gün bir Aspirin mi?

Genellikle ağrı kesiciler bu ağrıları kesmez. Kas gevşeticiler daha etkilidir. Ağrı tedavisinde en önemli nokta; ilaçları ağrı oldukça değil, düzgün saat aralıkları ile almaktır. İlaçların etki süresine göre haraket etmek gerekir; örneğin 24 saat etkili bir ilaç günde yalnız bir kez alınırken, 12 saat etkili bir ilacı; 12 saat ara ile, iki kez almak gereklidir.

EGZERSİZ ŞART
Ağrıların geçmesi için dinlenmek mi lazım, yoksa egzersiz veya yürüyüş yapmak mı?
Ağrılı durumda egzersiz yapmak doğru değildir. Egzersiz ve yürüyüş gibi aktiviteler; kas kökenli ağrıların olmaması için koruyucu amaçlı önerilmektedir. Gün içinde hareketsiz kalan kişilerin; konforlu bir ısıda, haftada en az iki-üç gün egzersiz yapmaları, ağrıların oluşmamasında etkilidir. Bu egzersizlerin; kas gruplarını germe-gevşeme ağırlıklı olması da önemlidir. Aslında kışın hareketsiz kalınması, sadece kronik ağrısı olanların değil, herkesin sorunudur. Özellikle kas kısalıkları ve kasılmaların önüne geçilebilmek için egzersiz şarttır. Gerekli tedbirler alındıktan sonra açık havada yürüyüş, gevşeme ve nefes egzersizleri, ağrılarla mücadele etmekte kullanılabilecek yöntemler arasında sayılabilir.

Ağrıların hafiflemesi için kaç derecede, ne kadar süren bir banyo önerirsiniz?
Çok sıcak ya da soğuk duş önermiyoruz. İdeal olanı, kişiyi üşütmeyecek derecede ılıştırılmış duştur. Süresi çok önemli olmamakla birlikte, genellikle 15-30 dakika yeterlidir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ DE KAS AĞRILARINI ARTIRIR!
Kışın güneşi daha az görmemiz de ağrıların nedeni olabilir mi?

D vitamini eksikliği genel vücut ağrıları ile iskelet-kas sistemi kaynaklı ağrıların oluşmasında önemli bir nedendir. Kışın güneşe daha az maruz kalındığı için D vitamini seviyesi düşer, bu yüzden de ağrılar artar.

TEDAVİ EDİLMEZSE KRONİKLEŞİR
Ağrılar kış aylarında vücuda yerleşip kronik bir hale gelebilir mi?

Evet, özellikle kas kasılmasına bağlı ağrılar kronikleşebilir. Bu nedenle önemseyip bir an önce tedavisini yaptırmak gerekir.
Kış ağrıları için ne zaman doktora gidilmeli?
Ağrı hayat kalitesini etkiliyorsa, hekime danışılmalıdır. Önceden ağrıları olan ve soğukla bu ağrılarının arttığından şikayet edenler de onları takip eden hekimlerine gitmelidir.

İLERİ YAŞTAKİ KADINLAR SOĞUKTAN ETKİLENİYOR
Ağrılarda yaşa ya da cinsiyete göre farklılıklar oluyor mu?

Özellikle bağ dokusu hastalıkları; ortaileri yaş grubunda daha sık görüldüğü için, soğuk havanın bu yaş gruplarını daha fazla etkileyeceği söylenebilir. Ayrıca miyofasyal ağrı sendromları ve fibromiyalji de ağırlıklı olarak kadınlarda daha fazla görüldüğü için, soğuk havanın negatif etkilerinin kadınlarda daha fazla olduğu görülüyor. Soğuk uyarısına kadın ve erkeklerin yanıtı konusunda yapılan çalışmalar da; kadınlarda soğuğun etkisinin, erkeklere göre çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Tüm bu bulguların ışığında; ileri yaştaki kadınlarda, soğuk etkisi ile daha fazla ağrı oluştuğunu söylemek mümkündür.

SOĞUK İÇEÇEKLER AĞRI YAPABİLİR
Baş ağrıları bazen de soğuk gıdaların yenilip içilmesine bağlı olarak gelişebilir. Bu ağrılar; aslında çoğu zaman fiziksel etkilerle ortaya çıkan, nadiren tedavi gerektiren, fonksiyonel baş ağrıları grubundadır. Soğukların dışında ortaya çıkan başka baş ağrısı türleri de vardır; öksürük ve egzersiz sırasında yaşanan ağrılar gibi...

SOĞUK HAVALARDA EN ÇOK BAŞ AĞRILARINDA ARTIŞ GÖZLENİR!
Kış soğukları ve rüzgar en çok baş ağrılarının artmasına neden oluyor. İşte azalan sıcaklık nedeniyle artan baş ağrılarının türleri ve nedenleri:

ELEKTRİK GİBİ
Soğuğun en çok tetiklediği baş ağrısı grubu nevraljilerdir. Bu grupta ağrı; baş ve yüzde elektrik çarpması şeklinde kendini gösterir. Soğuk havalarda özellikle yüz sinirlerinin hassasiyetinin artması nedeniyle; nevraljisi olan hastaların ağrıları çok artar. Hatta o kadar şiddetli bir hale gelir ki; hastalar soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarıya bile çıkamayabilirler.

GERİLİM AĞRILARI
Soğuk havalarda en sık görülen baş ağrılarından birisi de gerilim tipi baş ağrılarıdır. Kışın genel olarak çalışma hayatı daha yoğun ve daha stresli geçmekte, trafikte geçirilen zaman artmakta ve yaza göre daha az hareketli bir yaşam sürülmektedir. Bu nedenle, soğuklarla da birlikte özellikle masa başında çalışan kişilerin baş ağrılarında artma gözlenir. Dolaylı olarak da kullanılan ağrı kesici miktarları da artar.

KASILMA AĞRILARI

Servikojenik baş ağrıları denilen ve daha çok boyun, kas ve iskelet sisteminden kaynaklanan baş ağrıları da; kış aylarında çok artar. Üst boyun ve baş kaslarında yaşanan kasılmalar, hastalarda ağrılara neden olur.

KARANLIK İNSANI MUTSUZ EDİYOR!
Bugüne kadar soğuk ve ağrı ilişkisini doğrulayan pek çok araştırma yapılmıştır. Bunlardan en ilginç olanlarından birisi de; serotonin hormonunun da rolüyle ilgili araştırmadır.

SEROTONİN ETKİSİ
Serotonin hormonunun; merkezi sinir sisteminden salgılanan bir hormon olduğu, depresyona neden olabildiği gibi, ağrı mekanizmasında da önemli bir rol üstlendiği biliniyor. Bu nedenle özellikle depresyon-ağrı ilişkisi üzerinde yapılan çalışmalarda, serotoninin rolü de araştırılıyor. Bu hormonun depresyondaki kişilerde düşük olması nedeniyle; depresyonu olan kişilerin, ağrıya yatkın olduğu görülüyor. Öte yandan araştırmalar; serotonin düzeyinin soğukta ve karanlıkta düştüğünü gösteriyor. Kış aylarında depresyonun da daha sık görüldüğü bilindiğinden "Ağrı mı depresyonu, depresyon mu ağrıyı tetikliyor?" sorusu karşımıza çıkıyor.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3504 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim