• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Kışa girerken güneş lekelerinden kurtulun

Kışa girerken güneş lekelerinden kurtulun
Güneşlenirken belirli kurallara uymayıp, güneşin davetkar ışığına teslim olmak cilt lekelenmelerine neden oluyor.

Günümüz teknolojileri ile artık güneş lekelerinden pratik yöntemlerle kurtulmak ve yeniden ışıltılı bir cilde sahip olmak mümkün. Ancak, genişleyen ve koyulaşan lekelerin kanser riski taşıyıp taşımadığını anlamak için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, yaz mevsimi biterken, kışa güneş lekeleriyle girmek istemeyenler için basit ve etkili tedavi yöntemleri öneriyor: “BBL teknolojisi ile pigment tedavisi” ve “Mikrolazer peeling yöntemi” ile güneş lekelerinden kolaylıkla kurtulmak mümkün.

Güneş lekelerinin tedavisinde geleneksel olarak tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, kriyoterapi ve kimyasal peelingler denendiğini belirten Dr. Sadiye Kuş ileri lazer ve BBL teknolojileri ile hastaların beklediği tatmin edici yanıtların sağlanabileceğini söylüyor. Mikrolazer peeling ile derinin hasarlanmış üst katmanının ince bir tabaka şeklinde soyulduğunu ve soyma derinliğinin alternatif yöntemlerin aksine mikron düzeyinde, bir sarraf hassasiyetiyle ayarlanabilir olduğunu belirtiyor. BBL teknolojisi ile pigment tedavisinin ise deride lekelerin oluşmasına sebep olan fazla pigment birikimini parçalayarak güneş lekelerini sildiğini ekliyor. Mikrolazer peeling, istenmeyen lekelerin tedavisinde tek seansta hassas ve etkili bir sonuç verirken, dışarıdan farkedilecek bir soyulma yaşamak istemeyen hastalar için tercih edilen BBL teknolojisi ile pigment tedavisinde bir kaç seans içinde lekelerin solması sağlanıyor.

Güneş lekesini nasıl tanırsınız?
Güneş lekeleri, deride doğal güneş ışığına ya da solaryuma maruz kalan bölgelerde tek ya da çok sayıda yuvarlak kahverengi lekeler şeklinde görülür. Çapları bir milimetreden bir kaç santimetreye kadar değişiklik gösterir.

Kimler risk grubunda?
Açık tenli, açık renk gözlü, hiç bronzlaşamayan ya da zor bronzlaşan kişiler leke açısından daha büyük risk altındadır. Ancak esmer bireylerde de güneş lekeleri oluşabilir.

Güneş lekelerinin önüne geçmek mümkün…
Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, aslında bu lekelerin önlenebileceğinin de altını çiziyor: “Çocukluktan itibaren güneşten korunma bilincinin gelişmesiyle bu mümkün. Her zaman soyulacak, aşırı derecede kızaracak şekilde yanmamaya dikkat etmek gerekir. Bronzlaşma aslında deri hasarının bir göstergesidir. 11.00-16.00 saatleri arasında güneşte kalmamalı, kıyafetler ve geniş kenarlı şapkalar ile korunmanın yanı sıra güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanılmalıdır.”

Genişleyen, koyulaşan lekelere dikkat!
Uzmanlar, güneş lekelerini güneşin ciltte yarattığı hasarın boyutunu gösterdiği için çok önemsiyor. Güneş lekeleri bazen bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve malign melanom adı verilen deri kanserlerinin gelişimi açısından bir risk faktörü oluşturabiliyor.

Dr. Kuş, güneş lekelerinin “lentigo maligna” adı verilen deri kanseri ile karıştırılabileceğini ve bu ikisinin ayırt edilmesinin önemini de vurguluyor: “Lentigo maligna erken dönemde basit güneş lekelerini taklit edebilir. Diğer güneş lekelerine benzemeyen, ya da zaman içinde genişleyen, koyulaşan güneş lekeleri yakından takip edilmeli ve gerekirse biyopsi alınmalıdır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3737 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim