• BIST 9524.59
  • Altın 2490.271
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.7174
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Kışın kilo almayı önleyen öneriler

Kışın kilo almayı önleyen öneriler
Yapılan araştırmalar kışın kişilerin 1 ile 5 kilo arasında ortalama olarak aldıklarını gösteriyor.

Soğuk havalar evde daha çok zaman geçirmeye, daha az hareket etmeye doğru yöneltir bizi ve fiziksel aktivitelerde kısıtlamalar yaşanmasına neden olur.

Akşamları televizyon karşısında vakit geçirmek, daha az yürümek gibi aktivite azalmaları yaşarız. Güneşi görür görmez dışarı çıkan bizler, hava soğuduğu için evden çıkmaya üşeniriz. Aynı zamanda kışın iştahımızın daha çok arttığı da ispatlanmıştır. Yemeğe olan düşkünlüğümüz daha fazla olur. Bunun sebebi metabolizmadır. Soğuk havanın etkisiyle, metabolizma hızımız artar. Vücudumuz bu artışı dengelemek ve ısı kaybını önlemek için, açlık hissi olarak düşündüğümüz sinyalleri yollar.

Eğer açlığımızı uzun süreye yayar ve sıklıkla doğru beslenmezsek, uzun saatler aç kaldığımızda bizi doyurabilecek besinler olarak yüksek karbonhidratlı, şekerli ve kalorili besinleri tercih ederiz.

İştah kesiciler

Kış aylarında iştahı kesmek için öğünlerde bir tas sıcak çorba içmek size iyi gelecektir. Böyle açlık kriziyle yemeklere saldırmazsınız. Ancak seçeceğiniz çorbanın aşırı yağlı, kremalı olmamasına dikkat edin. Kremasız sebze çorbası iyi bir seçimdir. Bakliyat çorbaları da tok tutmaya yardımcıdır.

Izgarayı ortaya çıkarın

Biz millet olarak mangal yapmayı severiz. Yazın her orman alanında, bahçede, kumsalda birkaç kişiyi mangal yaparken görürsünüz. İşte bu alışkanlığı kışın mutfağa taşımayı alışkanlık haline getirin, ızgara yapın.

Izgara yiyecekler hem sağlıklıdır, hem düşük kalorilidir. Mutfakta el altında ızgara bulundurun. Etler, sebzeler, mümkün olan her şeyi ızgara yapın. Ayrıca kolay yemek mönüsü oluşturursunuz. Izgara ve salata, işte sağlıklı yaşam!

Kek ve kurabiye

Mutfaktan gelen mis gibi kek ve kurabiye kokusuna kim karşı koyabilir? Kış günlerinin en lezzetli eğlencesi de mutfakta pişen muhteşem kurabiyeler ve kekler değil mi? Ancak sizin uzak durmadan önlem almanız gerekiyor.

Bunun için pişirme sevdanızdan vazgeçmenize gerek yok. Dilediğiniz gibi pişirin ve evdeki aile üyelerinin sayısına kadar ayırdıktan sonra hepsini komşulara dağıtın. Size iki adet kurabiye veya bir dilim kek kalsın. Bu sınırı aşmayın.

Alışveriş yaparken

Kışın soğukta markete gittiğinizde gözünüze ilişenler genellikle çikolata, bisküvi, şeker gibi kilo yapan yiyecekler olacaktır. Öncelikle alışverişe mutlaka tokken gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Market arabanıza bol meyve ve sebze koyun. Onları alırken koklayın, lezzetlerini düşünün ve nasıl pişireceğinizi aklınızdan geçirin. Ayrıca baharat bölümüne uğrayın ve tarçın gibi keskin kokulu baharatları koklayın. Kalorili yiyeceklere bakmadan işinizi bitirin.

Kahvaltı

Konu kilo vermek ve sağlıklı kalmak olduğunda, her yerde ilk söylenen şeylerden biri kahvaltı etmektir. Bu kadar uyarının haklı bir sebebi olduğunu kabul edin ve kahvaltıyı önemseyin. Kahvaltı etmek metabolizmanın çalışmasını sağlar. Sizi uzun sürecek açlık savaşlarından korur. Kan şekerinizi dengede tutar. Kahvaltı edin!

Pişirirken dikkat edin

Yemeklerin içine margarin, tereyağı koymaktan kaçının. Gereksiz tuz eklemeyin. Krema ve soslardan uzak durun. Yemekleri lezzetlendirmek için baharat kullanımını tercih edin. Baharatlar hem metabolizmanızın hızlanmasını sağlar, hem damak tadınız için keyiflidir.

Zeytinyağlı türü yiyecekleri masanızdan eksik etmeyin. Sebze yemeklerinin içindeki vitamin ve minerallere ihtiyacınız var.

Sıvı tüketin

İçecek olarak bitki çaylarını tercih edin ve bol su için.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3108 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim