• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kışın nasıl sağlıklı kalabiliriz?

Kışın nasıl sağlıklı kalabiliriz?
Bağışıklık sisteminin fiziksel ve psikolojik koşullar nedeniyle zaman zaman zayıf düştüğünü belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, kış boyu sağlıklı kalmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini vurguladı.

Bağışıklık sisteminin fiziksel ve psikolojik koşullar nedeniyle zaman zaman zayıf düştüğünü belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, kış boyu sağlıklı kalmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini söyledi.

Bağışıklık sisteminin, hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı kişiyi koruyarak önemli bir görev yaptığını ancak bazen bu savaşta başarısız olduğunu vurgulayan Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu'na göre daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın ilk şartı; sağlıklı yaşam stratejilerinin uygulanması olduğunu söyledi. Dr. Mollaoğlu bunun için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Sigara ile diğer tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmak,

Sebze, meyve ve kepekli tahılların bol, doymuş yağların ise az olduğu bir beslenme şekli uygulamak,

Düzenli egzersiz yapmak,

Uygun kiloda olmak,

Yeterli süre uyumak (7-9 saat),

Kan basıncını takip etmek,

Enfeksiyonlardan korunmak için hijyenik kurallara uymak ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek,

Vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalışmasında ve kişiye tokluk hissi uyandırmakta oldukça etkili olan suyun yeterli tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir.

Mevsime uygun olarak, bulunulan ortamın ısısına göre giyinmek de kişiyi hastalıklardan korumaktadır.

KIŞ AYLARINDA D VİTAMİNİ TAKVİYESİ ALINABİLİR

Kişi yeterli sebze ve meyve yemiyor, daha çok beyaz ekmek tercih ediyorsa günlük bir multivitamin ve mineral desteğinin alınabileceğini belirten Dr. Mollaoğlu, şunları söyledi: "Selenyum, A,C,E vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen vitamin D, B vitaminlerini içeren multivitaminler kullanılabilir. Yüksek dozlarda vitamin kullanımının yaradan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Uygun miktarda C vitamini tüketiminin gripten koruduğu bilinmektedir. Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerle beraber; kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve roka da bol tüketilmelidir. Çünkü bu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini miktarı portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazladır. Son zamanlarda vitamin D eksikliği olan kişilerde kış hastalıklarının daha çok görüldüğünü gösteren pek çok araştırma yapılmıştır. D vitamini seviyesini yükseltmenin en kolay yolu güneşlenmektir. Bu mümkün olmuyorsa D vitamini takviyesi alınabilir. Bu vitamin en çok balık, süt ve yumurtada bulunmaktadır ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir."

BİTKİSEL ÜRÜNLERİN DE OLUMLU KATKILARI VAR

Özellikle sonbahar-kış dönemlerinde bitkisel ürünlerin, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenerek satıldığını vurgulayan Dr. Mollaoğlu, bitkisel takviyelerin etkinliği ile ilgili olarak da şu bilgileri aktardı:

"Bu maddelerin bağışıklığı artırıcı etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen; bireysel farklılıkların olduğu gerçeğinden hareketle bazılarının olumlu etkileri görülmüştür. Yeşil çay, sarımsak, probiyotik yoğurtlar, kefir, içerdiği protein ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların dışında kış aylarında en sık görülen grip salgınlarından korunmanın diğer bir yolu da aşılanmaktır. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerin bağışıklık sistemi gençlere göre daha zayıf olduğundan aşılanmaları uygun olacaktır. Aşının yaşlılardaki koruyuculuğunun gençlerdeki kadar yüksek olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan dolayı yaşlı insanlar aşı olmalarına rağmen hastalık belirtileri oluşursa mutlaka hekime başvurmalıdırlar."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3076 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim