• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Kısırlık sorun olmaktan çıkıyor!

Kısırlık sorun olmaktan çıkıyor!
Tüp bebek tedavisinde son 10 yılda ne değişti?

TÜP bebek, normal yoldan bebek sahibi olamayan çiftler için son yıllarda kısırlığı sorun olmaktan çıkartan bir yöntem. Op. Dr. Bora Cengiz, “Teknoloji, her alanda olduğu gibi bu alanda da çok hızlı değişiyor ve yenileniyor” diyor. Bu sayede artık daha az ilaç kullanılarak, çok daha kısa zamanda ekonomik tedavi planlanıyor ve özellikle erkek kısırlığında yeni açılımların ortaya çıktığı belirtiliyor. En iyi spermi seçmek, transfer edilen embriyon sayısının azalması, daha az hastada “hiperstimüle” (aşırı yumurtlama) olması ve çoğul gebeliklerin takibindeki tecrübenin artışı, hedefi tek embriyonna indiriyor. İşte tüp bebek yolculuğunda geldiğimiz son nokta:

Embriyon dondurulup yıllar sonra kullanılıyor

TÜP bebek işlemleri sonrasında transfer edilmeyen embriyonlar, ilerleyen yıllarda gebelik arzu edildiğinde kullanılmak üzere dondurularak saklanabiliyor. Yumurta dondurma, kanser veya diğer nedenlerle yumurtalıklarını kaybetme tehlikesi olan hastaları üreme potansiyellerinin devam edebilmesi için çok önemli bir gelişme olarak görülüyor. Bu durumda yumurtalar istenen olgunluğa ulaşmadan toplanıp dondurulabiliyor. Kullanılmak istenildiğinde ise laboratuvarda gerekli olgunluğa getiriliyor. Bu işlem “in-vitro matürasyon” (IVM) olarak adlandırılıyor.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) veya Tarama

EMBRİYONLARIN transfer edilmeden önce genetik yapılarının veya kromozomlarının incelenmesi “preimplantasyon genetik tanı” veya “tarama” olarak adlandırılıyor. Bu durum, belirli hastalık riskleri daha az olan embriyonların seçilmesi ve transfer edilmesinin artık mümkün olduğunu gösteriyor. Bu sayede Akdeniz Anemisi, Akdeniz Ateşi ve Kistik Fibröz gibi kalıtsal hastalığı olanların sağlıklı bebek doğurmaları olanaklı oluyor. Ayrıca kendisinde problem oluşturmasa da taşıdığı kromozom bozukluğu nedeniyle engelli çocuk sahibi olma riski olan ailelerin embriyon transferi öncesinde yapılan genetik inceleme ile sağlıklı bebek sahibi olma hayalleri gerçekleşiyor. Cinsiyete bağlı geçişi olanlarda ise cinsiyet belirlenerek sağlıklı kız veya erkek embriyonlar naklediliyor.

Çok embriyondan tek embriyona

ON yıl önce “limitsiz embriyon” transferi yapılıp yüksek sayıda “çoğul gebelik”ler elde ediliyordu; çünkü gebelik başarısının düşük olmasından çekiniliyordu. Günümüzde ise artık tek embriyon transferi yapılabiliyor. Bu noktada, laboratuvarda tutunma (implantasyon) başarısı yüksek olan embriyonlar seçiliyor ve bu embriyonların transferi ile implantasyon başarısı yüzde 80’lere ulaşıyor. Çoğul gebeliklerin erken doğumla sonuçlanma riski çok daha yüksek olduğu için tek embriyon transferi tüp bebekte çok önemli bulunuyor.

En iyi spermin seçilmesi

ÖZELLİKLE erkek faktörüne bağlı ciddi kısırlıklarda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları da söz konusuysa, sperm hücrelerini çok yüksek oranda büyütüp değerlendirmeye ve en normal görünenleri seçmeye yarayan IMSI yöntemi, bu konuda büyük başarı sağlıyor. Laboratuvarda dölleme işlemi için kullanılacak çok sayıda sperm arasından doğru seçim yapmayı sağlayan yöntemle erkek kısırlığına yönelik önemli adımlar atılıyor. Op. Dr. Bora Cengiz, “Bu sayede normal mikroskop altında sorunsuz gördüğümüz hücreyi binlerce kez büyütüp daha önce göremediğimiz şekil bozuklukları arasından en iyisini seçebiliyoruz” diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2002 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim