• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Kızamık yeniden hortladı

Kızamık yeniden hortladı
Türkiye'de 13 yıl öncesinin en korkulan hastalıklarından biri olan kızamık yeniden ortaya çıktı. Hasta sayısının artması "Yeni bir salgın mı başladı?" sorusunu beraberinde getirdi...

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, yılbaşından bu yana 22 kişide kızamık görüldü. Hasta sayısının artması "Yeni bir salgın mı başladı?" korkusuna neden oldu. İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap Gencer, "İlk kızamık vakaları tespit edildiği andan itibaren yürütülmekte olan program ve çalışmalar güçlendirildi. Tüm vakalar tek tek incelenerek temas ettikleri kişilere ulaşılıyor" dedi. Doç. Dr. Gencer, "Bilimsel Danışma Kurulları toplanarak hastalığın yayılımını önlemek amacıyla bir dizi karar aldı. Bu kararlar kapsamında, ilimizdeki 9-12 ay arası tüm bebeklere rutin aşı takvimi dışında ekstra bir doz aşı uygulanması ve tüm sağlık çalışanlarına bir ay arayla 2 doz KKK aşısı uygulaması başladı" diye konuştu.

VİRÜSLER YURTDIŞINDAN GELDİ
İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, 5 vakaya ait örneklerden izole edilen virüslerin yurt dışı kaynaklı olduğu belirlendi, diğer vakalara ait örneklerin incelemesi de devam ediyor. Açıklamada, "Hastalığı devam eden son iki vakanın genel durumu iyi. İyileşme sürecindeler. Önceki vakalarımızın tamamı iyileşti. Vakaların 3'ü sağlık çalışanı, 2'si bir yaş altında henüz aşılanmamış bebek ve biri Fransa'da yaşayan bir ailenin çocuğu olmak üzere 2'si aşısız çocuklardır" denildi.

SALGIN RİSKİ YOK AMA AŞI ŞART
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Eraydın da, İstanbul'da kızamık salgını riski bulunmadığını ancak aşı olmamış erişkinlerin aşı yaptırması gerektiğini belirterek "Sadece bebekler değil, erişkinlere de kızamık aşısı yapılıyor. Bir şekilde atlanmış olabilir. Özellikle doğurganlığı olan kadınlar, çocuklarını korumak için mutlaka aşı yaptırmalı. Korkulacak bir şey yok ama tedbiri elden bırakmamalı. Aşılar Aile Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz olarak yapılıyor" diye konuştu.

2007'DE 4 KİŞİDE GÖRÜLDÜ
Vakaların yabancı kaynaklı olduğunu hatırlatan Eraydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılan çalışmalar nedeniyle toplumum yüzde 95'inden fazlası aşılı. Kızamık aşısı, bizde mecburi aşılar arasındadır. Ancak bazı ülkelerde kızamık aşısı rutin değil. O nedenle virüsün yabancılardan ülkemiz insanlarına bulaştığını tahmin ediyoruz. Kızamık vakası en son 2007'de Türkiye genelinde 4 kişide görüldü. O tarihten bu yana sayı ilk kez bu kadar arttı. Öksürük, boğaz ağrısı, vücudunda döküntü olan kişiler mutlaka doktora gitmeli. Vaka sayısının artmaması için önlemler bireysel bazda alınmalı..."

ARTIŞ HIZINI TAKİP EDİYORUZ
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi): Son dört yıldır yılda 3-5 vaka görülüyordu. Mesela bunlardan biri Irak'tan gelen bir öğrenciydi ve yurtta arkadaşlarına bulaştırmıştı. Ankara'da görüldüğü için bu düzeyde kaldı. Ancak İstanbul daha kalabalık, şartlar daha farklı olduğu için bu yıl 22 kişide görülmüş olabilir. Kızamıkta bir salgın beklemiyoruz. Zaten toplumun çoğu aşılı. Üç ayda 22 vaka çok yavaş artış olduğunu gösterir. Bu artış hızıyla bir salgın olmaz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

AŞI KORUMA SAĞLIYOR
Kızamık; yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve öksürüğün eşlik ettiği vücutta yaygın döküntü ile seyreden ve kişiden kişiye damlacık yoluyla çok kolay bulaşabilen viral bir hastalık. Etkili aşılanma ile hastalıktan korunmak mümkün.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2653 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim