• BIST 9530.47
  • Altın 2477.378
  • Dolar 32.4431
  • Euro 34.6501
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

KKTC'de yeni meclisin yüzde 32’sini doktorlar oluşturuyor

KKTC'de yeni meclisin yüzde 32’sini doktorlar oluşturuyor
KKTC seçimlerinde parti liderlerinin hepsi şoke oldu. Yeni meclisin yüzde 32’sini doktorlar oluşturacak. Kadın siyasetçiler ise 47 adayın sadece 4’ü meclise girince hayal kırıklığı yaşadı.

KKTC’de önceki gün yapılan erken genel seçimlerde çıkan sonuç, meclise giren 4 siyasi partiye de şok etkisi yaptı.

En büyük sürpriz bir önceki seçimlerden birinci çıkan milliyetçi Ulusal Birlik Partisi’nin Genel Başkanı ve eski Başbakan İrsen Küçük’ün milletvekili seçilememesi oldu. 

Yüzde 38 oyla birinci parti çıkan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Özkan Yorgancıoğlu da Lefkoşa bölgesinde partisinin birinci sıra adayıydı. Lefkoşa’da 7 milletvekili çıkartan CTP’de Yorgancıoğlu 4’üncü sıradan milletvekili olabildi. CTP’de önümüzdeki aylarda parti liderinin belirleneceği kurultay yapılacak.

‘İSTİFA EDERİM’ DİYENLER

Seçim propaganda döneminde iddialı açıklamalar yapan ve birinci parti olamazlarsa istifa edeceğini ilan eden Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş, yüzde 24 ile üçüncü gelince, “İstifa sözüm baki. Genel başkanlığım konusuna partimin kurulları karar verecek” diye konuştu.

Yüzde 7 ile son sıradan parlamentoya giren Toplumcu Demokrasi Partisi lideri Mehmet Çakıcı, partisinin 2009 seçimlerine göre, yerinde saydığını belirterek, “Gerilemedik ama ilerleyemedik. Partimin kararına göre genel başkanlığımı değerlendireceğim” diye konuştu.

Milletvekili seçilemeyen adanın ünlü isimleri arasına UBP’den aday Meclis Başkanı Hasan Bozer de girdi. 50 sandalyeli parlamentoda 23 eski milletvekili, yerini yeni isimlere bıraktı.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANE

0 sandalyeli meclise 16 doktor girdi. 4 iç hastalıkları, 3 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 2 cerrah, 2 diş hekimi ve 2 de kulak burun boğaz uzmanı var. Yeni mecliste, ortopedi, psikiyatri ve pratisyen dallarından da birer temsilci yer alacak. Meclis’in yüzde 32’sini oluşturan doktorlar, önceki dönemler de meslekler arasında birinci sıradaydı. Biri önceki dönem 17 doktor milletvekiliydi. İç hastalıklar uzmanı bir doktor olan mevcut Başbakan Sibel Siber CTP’den meclise girse de, 5 partiden aday olan 47 kadın büyük hezimet yaşadı. Sadece 4 kadın milletvekili seçildi. Böylece mecliste kadınların oranı yüzde 8’de kaldı.

KKTC’de şimdi ne olacak

Seçimlerden çıkan tablo, koalisyon hükümetinin kurulmasını gerektiriyor. 50 sandalyeli Meclis’te CTP 21, UBP 14, DP 12 ve TDP 3 milletvekili çıkardı. Koalisyon formüllerinde tüm partiler yer alabiliyor. Birinci gelen CTP’nin daha önce iktidarda bulunan UBP ile koalisyon kurmasına zor gözüyle bakılıyor. Üçüncü sıradaki Serdar Denktaş liderliğindeki DP’nin, ikili ya da üçlü koalisyon formüllerinde yer alması bekleniyor. Hükümet pazarlıkları, yeni vekillerin mazbatalarını alması ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bir parti liderini görevlendirmesinin ardından başlayacak.

Ömer BİLGE / Hürriyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3112 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim