• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Klavye ve cep telefonlarındaki gizli tehlike ne?

Klavye ve cep telefonlarındaki gizli tehlike ne?
Cep telefonu, klavye, kapı kolları gibi sık dokunduğumuz yerleri sık sık temizlemekle birlikte, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçının

Uzmanlar, son günlerde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı, "Cep telefonu, klavye, kapı kolları gibi sık dokunduğumuz yerleri sık sık temizlemekle birlikte, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçının" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre son günlerde tüm Türkiye'de etkisini hissettiren H3N2 virüsü ve virüsün etkisiyle tespit edilen grip vakalarındaki artış ile ilgili uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Fulya Gürkan, virüsün vücutta oluşturduğu etkilerle birlikte mevsimsel olarak ortaya çıkan bu enfeksiyondan korunmanın yöntemlerini açıkladı.

Son bir ayda grip ve gribe bağlı akciğer hastalıklarında büyük bir artış saptandığını aktaran Gürkan, "Daha önceki griplerden daha ağır geçen ve ölümcül olabilen bu grip, H3N2 virüsüyle oluşan griptir. Geçen yıllardaki domuz gribi ise H1N1 virüsüyle oluşmaktaydı. Bu yılki salgından yüzde 80 oranında N3N2 virüsünün sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. H3N2, girdiği bünyeyi zayıf düşürerek vücudu diğer bakteri enfeksiyonlarına karşı hassas bırakıyor. Yatağa düşürüp ateş ve halsizliğe neden oluyor" dedi.

H3N2 virüsünün belirtilerine değinen Gürkan, "Virüs; bulaştığı kişilerde halsizlik, ateş yüksekliği, baş ve boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetlerle başlamakta ve önceki griplerden daha ağır seyretmektedir. Tedavi edilmezse daha sonra tabloya öksürük, balgam da eklenerek bronşite ve zatürreye çevirerek özellikle yaşlılarda ve bebeklerde ölümcül olabilmektedir. Gribin tedavisinde antibiyotikler etkisizdir, antiviral tedavinin ilk 48 saat içinde kullanılması gerekmektedir. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon eklenmişse antibiyotik tedavisi doktor tarafından tedaviye eklenmelidir" diye konuştu.

Enfeksiyona karşı korunma yöntemlerini sıralayan Gürkan, "Ellerimizi sabunla sık sık yıkamalı ve gripli kişilerden uzak durmalıyız. Cep telefonu, klavye, kapı kolları gibi sık dokunduğumuz yerleri sık sık temizlemekle birlikte, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalı, toplu taşıma araçlarındaki tutaçları, alışveriş merkezlerindeki kapı kolları gibi dokunduğumuz yerleri mümkünse kağıt mendille tutmalıyız. Dengeli beslenmeyle beraber, bol su içmek ve uykumuzu yeterince almak hastalıkla mücadelede çok önemli" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2840 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim