• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Kol naklinin ikinci yılında yaş pastasını elleriyle kesti

Kol naklinin ikinci yılında yaş pastasını elleriyle kesti
Türkiye'de ilk defa çift kol nakli iki yıl önce Cihan Topal'a yapıldı. İyileşti. Kollarını ve parmaklarını kullanabilen Topal, ameliyatını yapan doktorlar için kendi elleriyle incir topladı ve incirleri tek tek dağıttı.

Hayatını kaybeden Fatih Demirel'den 25 Eylül 2010'da alınan çift kol, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ameliyatla Cihan Topal'a nakledilmişti. Ameliyatının ikinci yıl dönümü dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyatı gerçekleştiren ekip ve Cihan Topal'ın katılımıyla tören düzenlendi.

Cihan Topal, burada yaptığı konuşmada, naklin ardından iki yıl geçtiğini, bu iki yılda hayatında çok önemli değişiklikler olduğunu söyledi.

Hayalinde ameliyatın ardından kızı Necile Topal'ı okula götürmek olduğunu dile getiren Topal, kızının 3 hafta önce anasınıfına başladığını, kızının elinden tutup okula birlikte gittiklerini kaydetti. Bundan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Topal, ameliyat öncesi yapamadığı bir çok şeyi şimdi yapabildiğini anlattı.

Topal, şunları söyledi: “İki elim yoktu, kendi ihtiyaçlarımı kendim göremiyordum. Şimdi ise her şeyi yapabiliyorum. Yemeğimi yiyorum, çocuğumun elinden tutuyorum, araba kullanabiliyorum. Bugün buraya gelirken otobüs şoförüne paramı ellerimle verdim. Önceden yolda yürürken küçük çocuklar kolumun yokluğunu babalarına, annelerine soruyordu. Kollarımın varlığının görünmesi bile benim için büyük bir mucize. Hiçbir şey olmasa bile var olduklarının görülmesi benim için yeterli. Psikolojim bile düzeldi. Hayatım ameliyattan olumlu yönde etkilendi.”

Parmak izleri değişti

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Ünal, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başkanlığındaki bir ekiple Türkiye'nin ilk çift kol naklinin Akdeniz Üniversitesi'nde yapıldığını hatırlattı.

Cihan Topal ile sık sık görüştüklerini kaydeden Ünal, Topal'ın sağlıklı, huzurlu ve mutlu olduğunu görünce kendilerini daha mutlu hissettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Ömer Özkan da iki yılın çok hızlı geçtiğini söyledi. İyi bir ekiple Cihan Topal'ı çift kola kavuşturduklarını anlatan Özkan, Topal'ın kollarının tüm fonksiyonlarını yerine getirebildiğini ifade etti. Sinir iyileşmesinin 5 yıl süren bir işlev olduğunu dile getiren Özkan, Topal'ın birinci yılından itibaren kollarını kullanmaya başladığını belirtti.

Cihan Topal'a nakil gerçekleştirirken Türkiye'de çift kol nakli konusuyla ilgili herhangi bir yasal düzenlemenin olmadığını hatırlatan Özkan, “Bakanlık bize güvendi, Akdeniz Üniversitesi'ne güvendi ve özel izin verdi. Bu izinle sağlık alanında önemli bir adım atıldı” diye konuştu.

Topal'ın engel oranının da bir hayli azaldığını anlatan Özkan, Topal'ın parmak izinin değiştiğini kaydetti. 5 yıl içinde Topal'ın hayatında daha birçok değişiklikler olacağını ifade eden Özkan, değişiklikleri yasal açıdan bildirilmesi gereken yerlere bildirdiklerini söyledi.

Topal, daha sonra kendisi için hazırlanan yaş pastayı kesti, ardından bir basın mensubuna ikram etti. Elleriyle incir topladığını belirten Topal, incirleri davetlilere dağıttı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2523 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim