• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kolesterol düşürücü ilaçlara dikkat

Kolesterol düşürücü ilaçlara dikkat
ABD'li bilim adamları: ''Kolesterol düşürücü statinler daha önce inme geçirmiş hastalarda yeniden inme geçirme riskini artırabilir''

ABD'li bilim adamları, beyin kanaması sonucu inme geçirmiş hastaların, kısaca statinler adı verilen kolesterol düşürücü ilaçları almamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Tam Teşekküllü Massachusetts Hastanesi ve Harvard Tıp Okulu doktorlarından Brandon Westover başkanlığındaki bir grup Amerikalı bilim adamı tarafından yapılan ve Archives of Neurology adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma, statinlerin inme geçirmiş hastalarda ikinci kez inme geçirme riskini artırdığını gösterdi.

Westover yaptığı açıklamada, ''Analizlerimiz, intraserebral kanamanın yüksek oranda tekrarlama riskinin bulunduğu ortamlarda, statin tedavisinden kaçınmanın tercih edilebileceğini gösterdi'' dedi.

Bu durumun özellikle beynin iç kesiminde oluşan inmelerden daha sık olarak görülen, beynin, ''ön'', ''yan'', ''temporal'' veya ''artkafa'' adları verilen 4 lobundan birinde inme geçirmiş kişiler için geçerli olduğunu vurgulayan Westover, bu kişilerin statine başlamaları halinde tekrar inme geçirme riskinin yüzde 22 olduğunu belirtti. Westover, bu kişilerin statine başlamamaları durumunda ise tekrar inme geçirme riskinin yüzde 14 olduğuna işaret etti.

Söz konusu bulgulara, iki klinik denemeden elde edilen verilere dayanan bir matematik modeli baz alarak ulaştıklarını açıklayan araştırmacılar, statinlerin bu grup hastalarda inme riskini nasıl artırdığı konusunun ise belirsizliğini koruduğunu kaydetti. Araştırmacılar bunun nedeninin, düşük kolesterolün kanama riskini artırması veya statinlerin kandaki pıhtılaşma faktörünü etkileyerek kalp krizi veya inme riskini yükseltmesi olabileceği tahmininde bulundu.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren ABD'nin Kuzey Carolina eyaletindeki Duke Universitesi ve Durham Virginia Tıp Merkezi doktorlarından Larry Goldstein, araştırmadaki bulguların statinlerin inme riskini artırdığını kanıtlamadığını, ancak doktorların kalp sorunu riski taşıyan hangi grup hastaların statinlerden fayda görebileceği konusunda daha iyi kararlar almalarına imkan sağlayacağı yorumunda bulundu.

Statinler, pek çok bilimsel çalışmanın kalp krizi ve inme riskini azalttığını göstermesi nedeniyle dünyada en çok satan ilaçlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2172 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim