• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Kongrelerin yüzde 20'sini sağlık sektörü düzenliyor

Kongrelerin yüzde 20'sini sağlık sektörü düzenliyor
Kongre firmalarının iş yaptığı sektörlerin başında yüzde 10,9 ile ilaç firmaları geliyor, ilaç firmalarını yüzde 8,2 ile sağlık sektörü takip ediyor.

Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman, Türkiye'de toplantı ve etkinlik yönetim firmalarının en çok tercih ettiği kentin yüzde 24,3 ile Antalya olduğunu belirterek, burayı yüzde 22,9 ile İstanbul, yüzde 14,2 ile İzmir ve yüzde 12,9 ile Ankara'nın takip ettiğini kaydetti.

Kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün uluslararası buluşma organizasyonu ACE of M.I.C.E. Exhibition, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Turizm Medya Grubu'nun ev sahipliğinde, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) desteğiyle düzenlenen fuarın açılışında "Kongre, Toplantı ve Etkinlik Sektörü Anket Raporu"nun sonuçları açıklandı.

Sektörün bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen fuarın açılışında konuşan Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman, dünya ekonomisinde önemli bir pazar payına sahip olan MICE endüstrisinin Türkiye'de her geçen yıl büyüme gösterdiğini aktardı.

Ataman, geçen yıl 169 olan katılımcı sayısının bu yıl 25 ülkeden 262'ye yükseldiğini ifade ederek, "Yüzde 41 büyüme söz konusu. Geçen sene 9 bin 800 ziyaretçiyi ağırladığımız fuarımıza bu sene 13 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi bekliyoruz. Fuarda yoğun işbirliği ağı oluşturulacak" dedi.

Volkan Ataman, 3 gün sürecek fuarın farklı aktiviteleri de bünyesinde barındırdığını kaydetti.

Fuar kapsamında pazarlama iletişiminden marka öykülerine, güvenli etkinliklerden tıp kongrelerindeki yeniliklere kadar birçok konunun panel ve seminerle tartışılacağını ifade eden Ataman, şöyle konuştu:

"Fuarımızda bu yıl ayrıca turizm fakülteleri öğrencilerini sektörle buluşturacak çalıştay da yer alacak. Sektörümüzde hizmet sunan kurum ve kuruluşlarda daha mükemmele ulaşma arzusu oluşturmak, Türk kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün bilinirliğini küresel ölçekte arttırmak hedefiyle üçüncüsünü düzenleyeceğimiz ACE of M.I.C.E. Kongre, Toplantı ve Etkinlik Ödülleri ise fuarın ikinci günü Haliç Kongre Merkezi'nde 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleşecek görkemli törenle sahiplerini bulacak. 3 ayrı mekanda 108 sponsor firmanın desteği ile gerçekleştirdiğimiz fuar, dünya MICE endüstrisinin lider fuarı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor."

- Antalya ilk sırada

Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman, Türkiye'deki kongre, toplantı ve etkinlik sektörü pazar araştırma anketinin sonuçlarında ilginç detayların göze çarptığını aktardı.

Etkinlik türlerinin arasında konferansların ilk sırada yer aldığına vurgu yapan Ataman, şu bilgileri verdi:

"Katılımcılarımızın yüzde 23,42'si yılda yurtiçi ve yurtdışı ortalama 100'ün üzerinde, yüzde 23'ü 20-50 aralığında etkinlik düzenlemektedir. Firmaların etkinliklerindeki ortalama katılımcı sayılarına baktığımızda 50-249 cevabını veren firmaların oranı yüzde 31,4, katılımcı sayısı 250-499 arasında olanların yüzde 25 olduğu göze çarpmaktadır. 2 bin ve üstü kişinin katıldığı etkinliklerin oranı ise yüzde 9'dur. Etkinliklerin türünde en yüksek oranı yüzde 21,3 ile konferans ve toplantılar almaktadır. Incentive yüzde 17,8 ile ikinci sırada yer alırken, kurumsal ağırlama ve ürün lansmanı da yine en sık düzenlenen etkinlik türleri olarak göze çarpıyor. Türkiye'de toplantı ve etkinlik yönetim firmalarının en çok etkinlik yaptığı şehirlerin başında yüzde 24,3 ile Antalya geliyor. Antalya'yı yüzde 22,9 ile İstanbul, yüzde 14,2 ile İzmir, yüzde 12,9 ile Ankara takip etmekte."

Ataman, ankete katılan firmalardan yüzde 41,7'sinin sektördeki en büyük problemin haksız kazanç olduğunu dile getirdiğini ifade etti.

- Etkinlikler için mayıs tercih ediliyor

Sektördeki en büyük problemlerin arasında siyasal ortamın ise ankette yüzde 24,5 olarak ikinci sırada yer aldığını belirten Ataman, şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki etkinliklerin genel olarak yüzde 19'unun mayıs, yüzde 16,4'ünün ekim, yüzde 13,7'sinin nisan ve yüzde 13'ünün eylül aylarında yoğunluk kazandığı görülmektedir. Temmuz ise yüzde 1 ile etkinliklerin en seyrek olduğu ay olarak grafikte yer alıyor. Firmaların destinasyon tercihlerini etkileyen en önemli faktörlerin başında yüzde 54,3 ile toplam maliyet ve bütçe gelmektedir. Diğer bir faktör olan toplantı mekanlarının kapasitesi ve kalitesi ise yüzde 18,6'lık bir oran oluşturmaktadır. Yine lokasyon 12,3 ve konaklama-otel kalitesi de yüzde 4,9 olarak önemli etkenler arasında yerini almaktadır. Firmaların iş yaptığı sektörlerin başında yüzde 10,9 ile ilaç firmaları gelmektedir. İlaç firmalarını yüzde 8,2 ile sağlık sektörü, yüzde 8,1 ile finans/banka/sigorta sektörü ve 7,5 ile otomotiv sektörü takip etmektedir."

- "Çıta yükseliyor"

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Türkiye'nin, kültür turizminde olduğu gibi kongre turizminde de kısa sürede marka ülke haline geldiğini ve çıtanın her geçen gün yükseldiğini belirtti.

Kongre merkezi bulunan illerin değerinin arttığını vurgulayan Ulusoy, "10 yıllık dönemde Türkiye'de düzenlenen büyük kongre sayısında yüzde 254'lük artış yaşandı. 2015'te Türkiye'de 106, İstanbul'da ise 77 kongre için tarih alındı ve bu yıl 49 bin delegenin yeri ayırtıldı" dedi.

TÜRSAB M.I.C.E Komitesi Başkanı Selçuk Boynueğri ise elde edilen başarının profesyonellik ve tecrübeden kaynaklandığını ifade etti.

Konuşmalarının ardından davetliler fuarı gezdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3157 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim