• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Konjonktivit ihmal edilirse görme azalmasına neden olabilir

Konjonktivit ihmal edilirse görme azalmasına neden olabilir
Yaz birdenbire başladı… Havalar çok sıcak ve nem oranı çok yüksek. Nefes almanın bile giderek zorlaştığı bu havalarda göz enfeksiyonları da artış gösteriyor.

Özellikle aile içerisinde, okullarda, hatta mahalle ve semtlerde salgınlar yapabilen viral göz enfeksiyonları Hisar Intercontinental Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu ile konuştuk...

Viral göz enfeksiyonlarının (adenoviral konjonktivit) kendisini gözde kızarıklık, sulanma, batma ve ağrı şikâyetleri ile gösterdiğini dile getiren Op. Dr. Eroğlu; "Işıktan rahatsız olma şikâyeti çoğunlukla vardır. Kulak önünde şişlikler göz kapaklarında şişlik ve konjonktiva altı kanamaya bağlı hastalar arasında paniğe yol açan tablolar olabilir. Çocuklarda ise ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı görülebilir. Hastalığın 1 hafta kuluçka süresi vardır. Enfeksiyon 10 ile 20 gün arasında sürebilir. İlk on günlük süreçte başkasına da bulaşabilir. İnsandan insana; daha çok direkt temas ya da hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşır. Ayrıca solunum yoluyla da (damlacık) bulaşabilen konjonktivit küçük salgınlara yol açabilir. Özellikle aile bireyleri arasında ortak kullanılan havlular, sarılma, tokalaşma ile bulaşma olabilir. Ayrıca hasta kişilerin gözlük, şapka ve yastık gibi özel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması da bulaşma riskini artırır. Toplu taşıma araçlarında seyahat sırasında hasta kişilerin ellerinden başkalarına bulaşabilir. İş yeri ortamında aynı bilgisayarı veya telefonu kullanma ile başkalarına bulaşabilir. Ancak yaz aylarında en önemli bulaşma yolu yüzme havuzlarıdır. Bu yüzden hastalıklı kişilerin özellikle toplu kullanımı olan havuzlara gitmemesi gerekir. Hastalık önce bir gözde başlar, kısa sürede diğer göze geçer. Konjonktivit birçok hastada ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve daha sonrada şeffaf kornea tabakasının bulanıklaşmasına (keratit) yol açabilir. Bu durum hastalarda görme azalması yapabilir. Kişinin konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurması ve hastalık süresince kontrol altında olması gerekir. Aksi takdirde kalıcı görme azalmaları görülebilir. Özellikle kontakt lens kullanan hastaların kontak lensleri her iki gözden çıkarmaları gerekir. Lens kullanımı enfeksiyonun göze yerleşmesini kolaylaştır ve başka komplikasyonlara yol açar.

Tedavisinde direkt etkili bir ilaç yoktur. Daha çok rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Soğuk kompres faydalıdır. Antibiyotikli damlalar ile ikincil bir bakteriyel enfeksiyon oluşması engellenir. Tedavisi sırasında düzenli kontroller gerekir. Bu kontrollerde her hangi bir komplikasyon oluşmuşsa ek tedaviler uygulanır." şeklinde konuştu..

Konjoktivitten Korunmak İçin

• Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın
• Gözlerinizi fazla ovuşturmayın.
• Gözünüze dokunduktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.
• Konjoktivit olduysanız hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
• Soğuk kompres yapın. Soğuk kompres hem hastalığın iyileşmesini hızlandırır hem de rahatlama sağlar. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5172 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim