• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Konuşarak beyin ameliyatı oldu!

Konuşarak beyin ameliyatı oldu!
Kocaeli'de, özel bir hastanede uyanık anestezi yöntemiyle hastanın beynindeki tümör, hastayla ameliyat sırasında konuşularak başarılı bir şekilde alındı.

Kocaeli'de, özel bir hastanede uyanık anestezi yöntemiyle hastanın beynindeki tümör, hastayla ameliyat sırasında konuşularak başarılı bir şekilde alındı.

Kocaeli'de yaşayan 33 yaşındaki İlkay Ağvalı, şiddetli baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda beyninde tümör olduğu anlaşılan Ağvalı, hemen ameliyata alındı. Kontrollü anestezi yöntemiyle yapılan ameliyat sırasında, hastaya narkoz verilmeden hasta uyanıkken beynindeki tümör başarıyla alındı. Op.Dr Ümit Ali Malçok ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatta İlkay Ağvalı, doktorları ile kurduğu diyalogla ellerini, kollarını, bacaklarını oynatarak sorulan her soruya cevap verdi.

Hastayla konuşarak tümörü mikroskop yardımı ile temizlediklerini söyleyen Op.Dr Ümit Ali Malçok, şöyle konuştu: "Hastamız bize başvurduğunda konuşmasında bozukluk, sol kolu ve bacağında da kuvvet kaybı vardı. Biz de hastanın konuşma merkezi ile ilgili sıkıntısının tümöre bağlı ve ameliyatla tekrar artabileceğini düşündük. Bu nedenle dünyada da bu tip durumlarda yapılan, hasta uyanıkken konuşma merkezini kontrol ederek, bu ameliyatı nasıl yaparız diye düşündük. Bununla ilgili anestezist arkadaşlarımızla, 'Hasta uyanıkken bu işlemi yapabilir miyiz?' diye konuştuk. Literatürde de buna benzer vakalar vardı. Hastanemizde de bunu uygulamaya karar verdik. Hastayla konuşarak tümörü mikroskop yardımıyla temizleme işlemini yaptık. Şu anda hastamız yoğun bakımda ve sağlık durumu iyi"

Hastanın bu tür bir ameliyat için uygun olduğunu belirten Uz. Dr.Candan Demirkol ise şunları söyledi: "Hastamız anestezi polikliniğine geldiğinde durumu kendisiyle paylaştık. Ameliyat süresince uyanık olacağı, komutlara yanıt vermesi gerektiği söylendi. Hastamız oldukça uyumluydu. Yaşı ve yandaş hastalığı olmaması nedeniyle bu ameliyata uygun bir aday olduğunu düşündük. Uzman ekip tarafından takip edilmesi gereken bir profesyonel anestezik ilaç kullandık. Bu ilacı infizyon halinde verdik hastaya. Hastamızda hiçbir problem olmadan operasyon tamamlandı. Hasta ameliyat sırasında komutlara uydu, istediğimiz anlarda konuştu. Bir sıkıntı yaşamadık"

Standart bir beyin ameliyatı yapılsaydı hastada kuvvet kaybı olacağını söyleyen Op.Dr.Murat Dağlı, sözlerine şöyle devam etti: "Uyanık beyin ameliyatında herhangi bir şekilde bir beyin dokusunda öngöremeyeceğiniz hasar meydana getiriyor mu bunu görmeniz gerekir. En güzel de bunu ameliyat içinde görmek gerekir. Böylece ameliyatınızın sınırlarını çizebilesiniz. Hasta bir beyin ameliyatı olacak. Bunu önemsemeyecek. 'Elini kolunu oynat' dediğimizde komutlara cevap verecek. Konuşmasında bir bozulma olup olmadığını değerlendirebileceğiz. Mesela, 'Sağ kolunu kaldır' diyeceğiz, o sol kolunu kaldıracak. 'Bir apraks hali meydana geldi, burada duralım' diyebileceğimiz bir konforu bize sağlaması gerekiyor. Hastanın şuurlu, bilinçli olması gerekiyor. Aynı oranda da bizim yaptığımız ameliyatta da hastanın hareketsiz bir şekilde huzurlu olması gerekiyor.

Hasta bize geldiğinde konuşması bozuktu ve bunun farkında değildi. Sol kolu hareket etmiyordu fakat bunu da çok önemsemiyordu. Böyle bir uyanık beyin ameliyatı yaparken giriş yerleriniz önemlidir. Bu ameliyatı gerçekleştirirken, anestezi ekibi bize çok yardımcı oldu. Bu hastaya standart bir beyin tümörü ameliyatı yapsaydık, ameliyat çıkışında konuşmasında tama yakın bozulma olabilirdi. Sol kolunda muhtemelen tama yakın bir kuvvet kaybı olacaktı. Sol bacağında da ciddi bir kuvvet kaybı olacaktı "Beynindeki tümör başarılı bir operasyonla alınan İlkay Ağvalı'nın durumunun iyi olduğu ve ilerleyen günlerde hastaneden taburcu olacağı öğrenildi.İsmail Ağvalı ise eşinin baş ağrısı şikayetiyle hastaneye geldiğini, yaklaşık bir aydır hastalığı olduğunu söyledi. Ağvalı, eşinin daha önce bir tedavi görmediğini, ameliyatın başarılı geçtiğini belirterek doktorlara teşekkür etti.

Kaan ÜLKER - Uğur KONUK
KOCAELİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3169 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim